Reziliența digitală — tema principală la Moldova IGF 2023. Grăbește-te să te înscrii

21 Apr. 2023, 13:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Romaniuc Victoria
21 Apr. 2023, 13:56 // Actual //  Romaniuc Victoria

Continuă înregistrările la Forumul de Guvernanță a Internetului (Moldova Internet Governance Forum), care se va desfășura în format online și offline pe 27 și 28 aprilie pe platforma FinTeh Hub Chișinău. Reziliența digitală este identificată ca tema principală pentru MIGF 2023.

În acest an, Forumul de Guvernanță a Internetului va găzdui speakeri consacrați din Moldova și un șir de alte țări — reprezentanți ai insituțiilor-cheie a statului, businessului, comunităților de tehnicieni și experți, organizațiilor internaționale și regionale.

Participanții la MIGF vor aborda practici globale și naționale în utilizarea internetului, inclusiv în condițiile situațiilor de criză, probleme ce țin de reziliența și securitatea infrastructurii digitale, prioritățile securității cibernetice, întrebări ce țin de etică și noile provocări în ceea ce privește drepturile omului în mediul digital, posibilitățile internetului în dezvoltarea economiei naționale, extinderea accesului la internet, inovațiile digitale și strategiile naționale.

Oricine este interesat să discute problemele actuale de guvernanță a internetului pe baza unui dialog multilteral, transparent și incluziv este invitat să participe la inițiativa națională. MIGF sprijină discuțiile deschise pentru a defini o abordare comună pentru promovarea internetului și gestionarea riscurilor și provocărilor generate de utilizarea și dezvoltarea acestuia.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Coordonatorul MIGF, Alexei Marciuc, a evidențiat că, având în vedere volatilitatea și incertitudinea din regiune, pregătirea digitală și reziliența sunt teme esențiale. Din spusele sale, astăzi Moldova se confruntă cu o serie de provocări fără precedent în spațiul cibernetic.

„Scopul principal al MIGF 2023 este de a consolida discuția deschisă cu mai multe părți interesate privind reziliența digitală, continuitatea și pregătirea în vremuri de criză și implicațiile perturbărilor majore pentru întregul ecosistem digital din Moldova. Cultivarea cu succes a rezilienței digitale depinde de asigurarea unor discuții participative, cu mai multe părți interesate, care au ca rezultat parteneriate strategice agile și răspunsuri coordonate de politici, industrie și utilizatori”, a subliniat Alexei Marciuc.

La ediția anterioară a MIGF au luat parte peste 200 de persoane — participanți, experți și speakeri din Moldova, Canada, SUA, Belgia, Olanda, România, Ucraina, Georgia, Estonia și din alte țări. În calitate de speakeri au evoluat speсialiști de valoare din cadrul UN IGF, ICANN, Internet Society, RIPE NCC, SecDev Group, Google, Microsoft și mulți alții.

Toți participanții (fie care participă la conferință personal sau virtual) trebuie să se înregistreze prin intermediul formularului de înregistrare online. Urmăriți actualizările și anunțurile pe site-ul igf.md și pe paginile de Facebook și Twitter ale Asociației „Comunitatea Internet”, care este secretariatul neutru al Forumului de Guvernare a Internetului din Moldova.

Realitatea Live

09 Dec. 2023, 18:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Dec. 2023, 18:42 // Actual //  Lupu Eduard

Catedrala Notre Dame din Franța ar trebui să se redeschidă pentru vizitatori și slujbe catolice la sfârșitul anului 2024, transmite Euronews. Va fi la mai puțin de șase ani după ce un incendiu șocant a distrus acoperișul clădirii.

Proiectul de restaurare este în prezent în curs de a respecta termenul de redeschidere de 8 decembrie 2024, stabilit de președintele Emmanuel Macron imediat după incendiu. Din păcate, nu va fi chiar gata pentru Jocurile Olimpice de la Paris, programate pentru vara anului 2024.

“Treaba mea este să fiu gata să deschid această catedrală în 2024 – și o vom face”, a declarat generalul Georgelin, generalul de armată responsabil de proiectul de reconstrucție, în martie.

“Ne luptăm în fiecare zi pentru asta și suntem pe un drum bun”.

Ministrul Culturii, Abdul-Malak, a declarat că, deși catedrala va fi deschisă publicului, acest lucru “nu înseamnă că toate lucrările de renovare se vor încheia”. El a adăugat că “în 2025 vor mai exista încă lucrări de renovare”.

Reconstrucția icoanei pariziene a fost o sarcină enormă. Ea a început în 2022, după mai bine de doi ani de muncă pentru a face monumentul suficient de stabil și sigur pentru ca meșterii să înceapă reconstrucția.

Autoritățile au făcut alegerea de a reconstrui capodopera de artă gotică din secolul al XII-lea, așa cum era înainte. Aceasta include recrearea turlei de 96 de metri înălțime din secolul al XIX-lea, proiectată de arhitectul Eugene Viollet-le-Duc.

Piesa centrală emblematică a catedralei, care s-a prăbușit în incendiu, va reapărea deasupra monumentului în acest an, într-un semnal puternic de renaștere a acestuia.

“Întoarcerea turlei pe cerul Parisului va fi, în opinia mea, simbolul că suntem învingători în bătălia de la Notre Dame”, a declarat generalul Georgelin.

Se estimează că aproximativ 1.000 de persoane din întreaga Franță lucrează zilnic la restaurarea Notre Dame.

“Avem de realizat o mulțime de lucrări diferite: structura, pictura, pietrele, bolta, orga, vitraliile și așa mai departe”, a explicat Georgelin.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău