Industria cripto se pregăteşte să mai încaseze o lovitură: Cel mai puternic om din universul cripto chemat de americani

02 Apr. 2023, 06:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Apr. 2023, 06:09 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia de tranzacţionare a contractelor futures pe mărfuri vrea să-l aducă în faţa legii pe Changpeng Zhao, şeful Binance şi totodată cel mai puternic om din industria cripto. Autorităţile americane îl acuză pe CEO-ul Binance de încălcări ale reglementărilor privind tranzacţionarea cu active digitale, scrie Bloomberg.

Rezultatul ar putea contribui la modelarea viitorului industriei şi ar putea determina principalii jucători să aleagă între a continua lupta cu autorităţile americane – care fac eforturi tot mai mari pentru a înscrie industria în normele financiare – sau a coopera cu statul american pentru a-şi salva operaţiunile din cea mai mare economie a lumii.

Un purtător de cuvânt al Binance a calificat acţiunile Comisiei drept „neaşteptate şi dezamăgitoare”, afirmând că societatea „a făcut eforturi semnificative în ultimii doi ani pentru a se asigura că nu avem utilizatori din SUA activi pe platforma noastră”.

Binance intenţionează „să continue să colaboreze cu autorităţile de reglementare din SUA şi din întreaga lume. Cea mai bună cale de urmat este să ne protejăm utilizatorii şi să colaborăm cu autorităţile de reglementare pentru a dezvolta un regim de reglementare clar şi bine gândit”, au declarat purtătorii de cuvânt

În centrul procesului se află acuzaţiile potrivit cărora Binance nu s-a înregistrat ca bursă de instrumente financiare derivate din SUA şi şi-a structurat în mod intenţionat afacerile şi tranzacţiile pentru a evita legile care guvernează bursele americane.

Comisia acuză că Changeng Zhao şi managerii de rang înalt ai Binance au luat măsuri pentru a încălca legile din SUA, inclusiv instruirea clienţilor din SUA să folosească reţele virtuale private, sau VPN-uri, pentru a-şi ascunde locaţia şi s-au asiugurat că „utilizatorii VIP„ îşi vor deschide conturi pe platformă prin intermediul unor firme fantomă.

Comisia mai susţine că potrivit documentelor financiare ale Binance pentru august 2020, platforma a câştigat 63 de milioane de dolari din comisioane din tranzacţii cu instrumente derivate şi că aproximativ 16% din conturile sale au fost identificate ca aparţinând unor clienţi americani.

Printre altele, Comisia solicită o interdicţie pentru a împiedica Binance să continue să comită încălcări ale legii şi să interzică inculpaţilor şi părţilor afiliate să tranzacţioneze active digitale. De asemenea, se urmăreşte recuperarea profiturilor de tranzacţionare, a veniturilor, a salariilor şi a altor sume de bani obţinute de Binance ca urmare a încălcărilor.

„Vorbim de un ansamblu de acuzaţii foarte puternice. Autorităţile cer blocarea permanentă a inculpaţilor, inclusiv a Binance şi a lui Zhao, de a mai face business în SUA şi de a se mai angaja în tranzacţionarea de active”, a declarat Tim Massad, fostul şef al Comisiei.

Scandalul în centrul căruia se află Binance este cel mai recent episod de coliziune înte statul american şi industria cripto. Rădăcinile atitudinii autorităţilor americane faţă de lumea activelor digitale pleacă de la prăbuşirea stablecoin-ului Terra de anul trecut şi de la falimentul FTX, care au vaporizat împreună peste două trilioane de dolari din piaţă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

12 Sept. 2024, 17:16
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
12 Sept. 2024, 17:16 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Comisia Națională a Pieței Financiare a autorizat emisiunea suplimentară de acțiuni a gigantului JLC, cu 11,2 milioane de lei (200 049 de acțiuni ordinare nominative).

Capitalul companiei după majorare va constitui 68,2 milioane de lei divizat în 1 218 429 de acțiuni.

Ultimele date arată că în 2023, JLC a contabilizat un profit de 694,1 milioane de lei și o cifră de afaceri de 1,2 miliarde de lei.

JLC SA deţine peste 68% din capitalul celui de-al doilea producător de lactate din Moldova, Incomlac din Bălţi.

Din grup mai fac parte reţeaua de magazine Jardi, compania de construcţii Monolit, gospodării agricole cu peste 2.000 de hectare de terenuri agricole, dar şi fabrici de lactate în Ucraina, Kazahstan şi România.

Despre Vladimir Jardan care stă în spatele grupului se cunosc puţine, el preluând o parte din afacerile din domeniul lactatelor prin intermediul unui fond de investiţii creat în perioada privatizării contra bonuri patrimoniale în anii 90 ai secolului XX.

Vladimir Jardan a avut conexiuni şi cu băncile implicate în furtul miliardului. Astfel înainte de introducerea administrării specială de către Banca Naţională a Moldovei (BNM) şi iniţierii procedurii de lichidare a Băncii Sociale, milionarul Vladimir Jardan, deţinea direct 0,72% din acțiunile instituției, dar împreună cu acțiunile deținute de firmele Jardi, JLC, Logos-Grup și Incomlac avea 5,28%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău