Industria crypto! Cel mai mare stablecoin recuperează toată valoarea pierdută în 2022

03 Iun. 2023, 07:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Iun. 2023, 07:39 // Actual //  Lupu Eduard

Stablecoin-ul Tether Holdings Ltd., USDT, a recuperat toate cele aproximativ 20 de miliarde de dolari din valoarea de piaţă pierdute în urma prăbuşirii TerraUSD în urmă cu puţin peste un an, conform Bloomberg.

Volumul în circulaţie al celui mai tranzacţionat activ activ digital din lume a depăşit recordul anterior de 83,2 miliarde de dolari, stabilit în mai 2022, potrivit unui tracker live publicat de Tether. Stablecoin-ul USDT este ancorat unu la unu cu dolarul şi îşi menţine această valoare prin susţinerea acesteia cu rezerve de numerar şi active echivalente cu numerar.

Recuperarea USDT este o dovadă a rolului dominant pe care îl joacă pe piaţa crypto ca mijloc de efectuare a tranzacţiilor şi de stocare a valorii. Circulaţia stablecoin-ului a scăzut cu aproximativ 20% în al doilea trimestru al anului trecut, pe măsură ce prăbuşirea Terra a destabilizat pieţele crypto şi a dat startul unei perioade pline de falimente, scandaluri de profil şi o prăbuşire a preţurilor majorităţii criptomonedelor.

Circulaţia USDT a crescut în ultimele luni, chiar şi în condiţiile în care principalul său rival, USDC al Circle Internet Financial Ltd., s-a micşorat, iar volumele de tranzacţionare a criptomonedelor au rămas, în general slabe.
Această tendinţă a sporit ambiguitatea care înconjoară stablecoin-ul dominant, potrivit cercetătorului Kaiko. USDT este utilizat în peste 50% din toate tranzacţiile de pe bursele centralizate, a spus acesta, însă cota de piaţă a Tether în raport cu alte stablecoin-uri nu a crescut în mod vizibil în timpul scăderii activităţii. Schimbările în utilizarea USDT pe bursele descentralizate, care permit utilizatorilor să tranzacţioneze fără intermediary, nu explică singure câştigul, a adăugat acesta.

În trecut, observatorii din industrie au ridicat semne de întrebare cu privire la faptul că USDT-ul Tether era susţinut de suficiente rezerve pentru a justifica pretenţia de a fi unu la unu, pe lângă calitatea activelor care compun aceste rezerve. Compania a ajuns la o înţelegere cu procurorul general din New York în 2021 în legătură cu o presupusă amestecare a fondurilor clienţilor şi ale companiilor şi cu minciuna cu privire la rezervele sale faţă de investitori. Tether, împreună cu Bitfinex, nu au recunoscut niciodată nici-o abatere.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

27 Sept. 2023, 19:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Sept. 2023, 19:50 // Actual //  Lupu Eduard

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a ajustat prognoza privind Produsul Intern Brut (PIB) al Republicii Moldova pentru anul curent, anticipând acum o creștere economică zero în locul declinului de 1,3% prevăzut anterior. Anunțul a fost făcut în cadrul noii analize economice regionale (Regional Economic Prospects) publicate în septembrie.

În același timp, BERD a menținut prognoza de creștere economică pentru Moldova în 2024, preconizând că PIB-ul țării va înregistra o creștere semnificativă de 3,5%. Aceste ajustări vin în urma unei evaluări a situației economice din prima jumătate a anului 2023, marcând o îmbunătățire a perspectivelor de redresare.

Analiza BERD subliniază faptul că economia moldovenească a întâmpinat dificultăți în prima jumătate a anului 2023, după o scădere abruptă a activității economice în 2022. În ciuda unei scăderi de 2,4% a PIB-ului în primul trimestru din 2023, în special din cauza declinului continuu al consumului privat, există semne de îmbunătățire.

De asemenea, BERD remarcă o scădere a inflației anuale la 9,7% în august 2023, influențată de stabilizarea prețurilor globale la energie. Acest lucru a permis Băncii Naționale a Moldovei să reducă ratele dobânzilor, contribuind la creșterea reală a veniturilor în al doilea trimestru al anului.

Experții BERD afirmă că finanțarea externă semnificativă în 2023 a susținut moneda națională, a crescut rezervele valutare și a redus presiunea asupra bugetului de stat. Reformele de politică în contextul aderării la UE și continuarea finanțării externe puternice sunt văzute ca factori cheie care ar putea susține redresarea economică în a doua jumătate a anului 2023.

În 2022, PIB-ul Moldovei a înregistrat o scădere reală de 5,9%, ajungând la 272,6 miliarde de lei. În prima jumătate a anului 2023, PIB-ul a fost de 133,91 miliarde de lei, în scădere cu 2,3% față de aceeași perioadă a anului 2022.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău