Franța scoate la vânzare castelul unui oligarh rus, cunoscut opozant al lui Putin, mort în condiții misterioase

03 Iun. 2023, 07:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Iun. 2023, 07:53 // Actual //  Lupu Eduard

Autoritățile franceze au scos la vânzare un castel de lux în valoare de mai multe milioane de euro confiscat de la oligarhul rus Boris Berezovski, vechi opozant al președintelui rus Vladimir Putin și care în 2013 a fost găsit mort în locuința sa din Marea Britanie, conform The Guardian.
Anunțul privind scoaterea l vânzare a castelului a fost făcut vineri de agenția franceză care se ocupă de bunurile confiscate.

Berezovski a achiziționat castelul de la Garoupe de pe Coasta de Azur în anii 1990, în timp ce primul președinte al Rusiei post-sovietice, Boris Elțin, era la putere, iar magnatul era considerat unul dintre cei mai puternici oameni din țară.

Castelul a fost confiscat de autoritățile franceze în 2015, la doi ani după ce Berezovski – care devenise un aprig opozant al lui Putin – a fost găsit mort în casa lui din Marea Britanie, în circumstanțe care nu au fost niciodată elucidate.

Proprietatea a fost construită pe prestigiosul Cap d’Antibes de către industriașul și deputatul britanic Charles McLaren, iar istoria sa bogată arată că a fost legată de personalități precum Pablo Picasso, Cole Porter și Ernest Hemingway.

Coasta de Azur a fost populară printre rușii bogați care se întorceau la vizitele familiei imperiale la începutul secolului. După prăbușirea URSS, a devenit un loc preferat pentru oligarhii țării.

Invazia Ucrainei de către Rusia și sancțiunile din vest au făcut ca deținerea de proprietăți și chiar intrarea în Franța să fie din ce în ce mai problematică pentru mulți ruși.

Fosta eminența cenușie a Kremlinului în timpul președinției lui Boris Elțîn, căzut în dizgrație odată cu venirea la putere a lui Vladimir Puțîn, Boris Berezovski s-a stabilit în Marea Britanie în anul 2000 și a obținut statutul de refugiat politic în această țară în 2003. El a fost găsit mort în locuința sa din Marea Britanie în martie 2013, la vârsta de 67 de ani.

Miliardarul a fost unul dintre adversarii cei mai virulenti ai lui Vladimir Putin. El era la Londra una dintre figurile principale ale unui grup de exilați ruși anti-Puțîn, din care a făcut parte și Alexander Litvinenko, un dezertor al FSB (serviciile secrete ruse, ex-KGB), otrăvit în noiembrie 2006 cu poloniu, o substanță radioactivă. Litvinenko băuse, cu puțîn timp înainte, un ceai cu omul de afaceri Dmitri Kovtun și cu Andrei Lugovoi, un agent secret rus, într-un hotel londonez. Lugovoi, considerat de Londra principalul suspect, l-a acuzat pe Berezovski de implicare în asasinarea lui Litvinenko. De altfel, Berezovski era vizat de numeroase anchete în Rusia.

El fusese, de asemenea ,condamnat în costumacie la 18 ani de închisoare pentru spălare de bani, delapidare și tâlhărie.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

27 Sept. 2023, 19:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Sept. 2023, 19:50 // Actual //  Lupu Eduard

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a ajustat prognoza privind Produsul Intern Brut (PIB) al Republicii Moldova pentru anul curent, anticipând acum o creștere economică zero în locul declinului de 1,3% prevăzut anterior. Anunțul a fost făcut în cadrul noii analize economice regionale (Regional Economic Prospects) publicate în septembrie.

În același timp, BERD a menținut prognoza de creștere economică pentru Moldova în 2024, preconizând că PIB-ul țării va înregistra o creștere semnificativă de 3,5%. Aceste ajustări vin în urma unei evaluări a situației economice din prima jumătate a anului 2023, marcând o îmbunătățire a perspectivelor de redresare.

Analiza BERD subliniază faptul că economia moldovenească a întâmpinat dificultăți în prima jumătate a anului 2023, după o scădere abruptă a activității economice în 2022. În ciuda unei scăderi de 2,4% a PIB-ului în primul trimestru din 2023, în special din cauza declinului continuu al consumului privat, există semne de îmbunătățire.

De asemenea, BERD remarcă o scădere a inflației anuale la 9,7% în august 2023, influențată de stabilizarea prețurilor globale la energie. Acest lucru a permis Băncii Naționale a Moldovei să reducă ratele dobânzilor, contribuind la creșterea reală a veniturilor în al doilea trimestru al anului.

Experții BERD afirmă că finanțarea externă semnificativă în 2023 a susținut moneda națională, a crescut rezervele valutare și a redus presiunea asupra bugetului de stat. Reformele de politică în contextul aderării la UE și continuarea finanțării externe puternice sunt văzute ca factori cheie care ar putea susține redresarea economică în a doua jumătate a anului 2023.

În 2022, PIB-ul Moldovei a înregistrat o scădere reală de 5,9%, ajungând la 272,6 miliarde de lei. În prima jumătate a anului 2023, PIB-ul a fost de 133,91 miliarde de lei, în scădere cu 2,3% față de aceeași perioadă a anului 2022.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău