Ion Tașcă: În afaceri, trebuie să înțelegi clar, ce bani investești și cât obții. Agricultură pe ecranul telefonului

05 Iul. 2021, 11:31
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
05 Iul. 2021, 11:31 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

Ion Tașcă este tânărul care a obținut studii superioare în România, însă după absolvirea universității, a revenit acasă pentru a crea „ceva frumos” aici: împreună cu tatăl său, a început să se ocupe de agricultură „cu viziune în viitor”. În drum spre un serviciu obișnuit la Chișinău, vezi într-o aplicație mobilă, cum sunt prelucrate câmpurile tale din raionul Hâncești, care este umiditatea solului de acolo și ce ar trebui să mai facă angajații în această zi. Întreprinderea agricolă, Agro-vet Consulting prezintă cum tehnologiile digitale transformă o ramură tradițională a economiei și cum agricultorii cuceresc treptat digitalul.

Gospodăria lui Ion Tașcă se află în satul Ciuciuleni din raionul Hâncești se află la doar 55 km de Chișinău, care este administrată în totalitate cu ajutorul unei aplicații mobile.

Tradițiile și viitorul

Ion știa încă din copilărie ce înseamnă agricultură, întrucât ăși petrecea fiecare vară la Ciuciuleni, satul de baștină al părinților săi.

„Bunelul a fost combiner, a lucrat cu tractorul. Am văzut încă în copilărie toată această tehnică agricolă, mă jucam cu ea. Îmi era foarte interesant”, își amintește Ion.

Când s-a maturizat deja, a plecat în România să studieze medicina veterinară. Dar, spre deosebire de mulți alți concetățeni, a reușit să revină acasă după ce și-a primit diploma.

„Împreună cu soția – pe atunci, logodnica – am decis să creăm ceva frumos acasă. Aici erau părinții, prietenii, rudele. Și nu voiam să plecăm”, povestește Ion.

În anul 2016, el a revenit în Moldova, iar doi ani mai târziu, împreună cu tatăl său, și-a deschis prima afacere. Adunând toate economiile, au înregistrat compania „Agro-Vet Consulting”, au achiziționat primul tractor, câteva hectare de pământ în satul natal Ciuciuleni. Au semănat grâu și au plantat viță de vie. Dar au decis imediat: cum era cândva – nu se poate. Continuând să lucreze în calitate de veterinar la o fermă din apropierea Chișinăului, Ion a început să-și dezvolte și să „digitalizeze” afacerea de familie.

„Noi am înțeles imediat că dacă facem totul în mod tradițional, înseamnă că trebuie să fim acolo mereu, 100%. Însă acest lucru nu are viitor. Și văd că și în specialitatea mea de bază trebuie să folosim ceva nou: este benefic”, povestește Ion. Și adaugă imediat: „Secolul trecut rămâne departe, în urmă”.

Ion a simțit imediat necesitatea unor asistenți electronici. El își amintește că tatăl său a trăit încă din copilărie în acest sat și cunoștea foarte bine toate câmpurile. Iar lui, după o absență îndelungată, îi era mai dificil să se orienteze. Era complicat să se clarifice și să țină minte, ce și unde se află, ce și unde crește. Cu aceasta a început digitalizarea: compania a achiziționat o hartă electronică proprie cu imagini prin satelit în sistemul electronic Cropio.

„Acum, eu pot să văd și de la calculator, și din telefonul mobil toate câmpurile, de la înălțime. Să-mi imaginez, cum pot fi consolidate terenurile separate, ce și unde să cultiv”, spune Ion, demonstrând terenurile sale pe ecranul telefonului mobil.

Acum, agricultorul poate vedea în acest program toate echipamentele care îi aparțin, unde se află acestea, ce traseu au parcurs și cât combustibil au consumat deja.

„Seara, putem să facem simularea zilei, cum a circulat toată tehnica. La început, pentru „tânărul din mine”, toate acestea arătau ca un joc captivant, ca o strategie. Dar toate acestea chiar funcționează”, susține Ion.

El menționează că acest program este foarte comod pentru gospodăriile mici, precum cea care îi aparține, iar pe niște plantații mari, un astfel de ajutor este pur și simplu indispensabil.

De la o pasiune până la o afacere

Ion spune că nu este vorba despre o „supraveghere” sau un control al angajaților. Astfel de aplicații contribuie la o mai bună organizare a muncii și la creșterea productivității întreprinderii.

„Totul poate fi monitorizat la distanță, procesul poate fi optimizat. Pentru că întotdeauna trebuie să ții mâna pe puls – ce se întâmplă, care este situația carburanților, dacă nu cumva s-a deteriorat ceva. Acest lucru permite să se calculeze costurile, să fie elaborat planul lucrărilor, să fie distribuite îngrășămintele”, povestește fermierul.

La început, nu a fost chiar atât de simplu să fie introduse sistemele electronice. Ion spune că inițial, angajații erau neîncrezători față de acestea. A trebuit să li se explice că toate acestea nu sunt doar pentru a-i „monitoriza”, dar pentru și a înțelege situația în ansamblu.

„În afaceri, trebuie să înțelegi clar, ce bani investești și cât obții. Altfel, aceasta nu este o afacere, ci o pasiune. Trebuie să înțelegi, cât timp și cât de repede se prelucrează un hectar, cât combustibil se consumă. Doar atunci poți vedea dacă există rentabilitate sau nu”, explică Ion.

Acum, angajații s-au obișnuit deja și ei înșiși îl sună pentru a preciza, cât au prelucrat și cum ar fi mai bine să fie planificat traseul.

Treptat, ceea ce pentru Ion și familia sa a început ca o pasiune de care se ocupau în zilele de odihnă s-a transformat într-o adevărată afacere. În prezent, compania lor deține peste 100 ha de terenuri în diferite regiuni ale satului Ciuciuleni. Pe acestea se cultivă grâu, porumb, ovăz, floarea soarelui, struguri, care sunt comercializate companiilor de procesare direct de pe câmp. În aplicația mobilă, la fel ca și într-un joc la calculator, se văd deja trei tractoare și o combină.

Ion continuă să lucreze în calitate de veterinar la Chișinău și doar o dată la două-trei zile pleacă pe puțin timp la Ciuciuleni. Afacerea este în continuare una de familie: și tatăl fermierului se implică în toate inovațiile pe care le aplică fiul său.

 „Să vă spun: el nu doar că este bucuros, ci chiar își dorește din ce în ce mai mult. Înțelege că fără noile tehnologii, noi nu putem merge mai departe”, afirmă Ion.

Aplicarea la granturi

Orientat spre „economia digitală”, Ion a început aproape imediat să participe la diferite proiecte de instruire pentru afaceri. Astfel, el a ajuns și în proiectul Digital Upgrade, care s-a realizat în baza T ekwill cu susținerea USAID, a Suediei și a Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului IMM (ODIMM).

Ion mai spune că în diferite regiuni ale Moldovei, sunt instalate câteva stații meteorologice. Prognozele acestora sunt exacte doar într-o anumită rază. Nu demult, împreună cu tatăl său, el a instalat pe teritoriul câmpurilor sale propria stație meteorologică. Aceasta este mică și colectează informații inclusiv din solul pe care îl prelucrează agricultorii.

Datorită Digital Upgrade, stația este conectată acum la Field Climate, o aplicație mobilă specială.

„Putem monitoriza volumul precipitațiilor, viteza vântului, umiditatea. Toate acestea sunt foarte importante. De exemplu, când e vânt puternic, n-are sens să fie stropite terenurile – totul va fi suflat într-o parte. De umiditate depinde, ce culturi pot fi semănate anume acum”, precizează Ion.

Cu ajutorul aplicației, poate fi optimizată chiar și aplicarea îngrășămintelor și prevenită îmbolnăvirea plantelor. Astfel, aplicația prognozează ce boli ar putea fi în cazul unor anumiți factori climaterici: nivelul de umiditate, temperatura și vântul. Fermierii pot să stropească la timp culturile și să nu piardă recoltele.

„Toate acestea ne ajută să prognozăm, să utilizăm resursele în mod rațional, să prevenim pierderile. Numai așa putem atinge un nivel european al lucrărilor agricole. Cu părere de rău, în unele nișe din Moldova încă se face totul ca în secolul trecut”, spune Ion.

Cu ajutorul tehnologiilor moderne, se poate obține și o atitudine mai grijulie față de mediu.

„Pământul nu suportă totul, trebuie să avem grijă de el. Când unele substanțe se folosesc mai des decât trebuie, este afectat mai întâi solul, apoi și sănătatea noastră”, precizează Ion.

Aplicația permite o mai bună planificare a distribuției îngrășămintelor – pe care terenuri există probleme și e nevoie de mai multe îngrășăminte, dar pe care se poate trece și fără ele.

„Ne dorim să lucrăm nu numai pentru ziua de astăzi, dar și să lăsăm ceva frumos copiilor”, susține fermierul.

Ce urmează?

Ion recunoaște că anul pandemic n-a fost unul deloc simplu nici pentru agricultori: recolta de grâu și cea de porumb au fost practic pierdute. A fost nevoit să acceseze credite, iar o parte din investiții – să fie amânate.

„Dar orice afacere este riscantă, este ceva firesc. Desigur, e imposibil să separi politica de afaceri în proporție de 100%, pentru că totul este interdependent. Dar trebuie să depunem eforturi și, dacă există ambiții, planuri și un management bun, totul ar trebui să ne reușească”, este sigur Ion.

Nu-i exclus că în curând, compania sa va avea nevoie și de un site pentru vânzări directe. Pe teritoriul companiei a fost constuită deja prima seră, în care vor fi cultivate roșii, castraveți, căpșune, ardei dulci. Ion speră să ajungă cu aceste produse până la consumatorul final.

Imediat ce situația va permite, compania sa va achiziționa și o dronă mare: cu ajutorul acesteia, va fi posibilă irigarea terenurilor fără a implica tractoarele și fără prea mari cheltuieli pentru combustibil și resurse umane. Însă aceasta, în funcție de componente, ar putea costa de la 10 mii de euro până la 50 mii de euro.

„Deocamdată, o dronă mare este un vis pentru noi, dar ne-am dori ca acesta să se îndeplinească”, concluzionează Ion.

Realitatea Live

30 Iul. 2021, 18:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
30 Iul. 2021, 18:07 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Fostul șef al Inspectoratului General al Poliției și ministru al Apărării, Alexandru Pînzari, vine cu o primă reacție după ce Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a confirmat reținerea acestuia. Conform ultimelor informații, Pînzari a fost reținut pentru 72 de ore.

Ofițerii nu trebuie jăliți, dar protejați. Și totuși, ar fi bine sa nu se grăbească nimeni și să mă ardă pe rug, sau să dea note activității mele. Există instituții de drept în acest Stat, care trebuie să-și facă treaba și să nu admită erori în astfel de acțiuni. Știam care sunt “bunele intenții” ale unor persoane interesate de acest caz și tocmai de asta, nu sunt surprins de nimic. Un lucru vreau să vă zic acum, eu răspund de fiecare acțiune a mea și sunt responsabil doar de ceea ce am făcut, nu de ceea ce “li se pare unora”. Astfel, pe cazul dat, legislația nu am încălcat, iar tot ceea ce trebuie să comunic celor care gestionează cazul voi comunica și voi fi maxim transparent și deschis, se arată într-un mesaj publicat de Alexandru Pînzari pe pagina sa de Facebook, car ar fi fost transmis prin intermediul familiei.

Reținerea lui Pînzari are loc în dosarul ce vizează activitatea angajaților fostei Direcții nr.5 din cadrul INI al IGP al MAI, anunță PG.

„Astfel, în dimineața zilei de 30 iulie 2021, au fost efectuate percheziții în automobilul și domiciliul unui alt figurant pe dosar, care ocupa, la momentul comiterii faptelor infracționale, funcții de conducere în cadrul IGP al MAI. În rezultatul perchezițiilor, au fost ridicate dispozitive electronice și înscrisuri. Ulterior, figurantul a fost reținut și la moment, procurorii se află în fază de audiere propriu-zisă a bănuitului”, se arată în comunicatul PG.

Procurorii, în următoarele 48 sau, după caz, 72 de ore, urmează să se determine asupra calității procesuale ulterioare a persoanei în cauză, precum și asupra măsurii preventive.

„Pe dosar sunt preconizate și alte acțiuni de urmărire penală. Pe parcurs, odată cu avansarea investigațiilor, procuratura va reveni cu noi detalii”, mai anunță PG.

PCCOCS amintește că dosarul este cercetat prin prisma comiterii următoarelor infracțiuni: „abuz de serviciu”, „delapidarea averii statului”, „trecerea ilegală a frontierei de stat”, „divulgarea secretului de stat” și „fals în acte publice”.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală