Expert: Riscăm să avem stații PECO doar pe traseele naționale și în centrele raionale. „O rușine națională”

05 Iul. 2021, 11:53
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
05 Iul. 2021, 11:53 // Actual //  MD Bani

Noua metodologie a Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică privind plafonarea prețurilor la carburanți, intrată în vigoare la 1 iulie, creează perturbații pe piața produselor petroliere din Republica Moldova. Un sabotaj economic acest lucru poate fi etichetat, care duce cu certitudine la monopolizarea pieței și anulează orice posibilitate de a ajuta agricultorii cu prețuri reduse la produsele petroliere. Aceasta este părerea expertului economic, Veaceslav Ioniță, prezentată în cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”.

Astfel, expertul consideră că ce numește ANRE metodologie este o „rușine națională”, deoarece nu dispune de o structură a costurilor eligibile.

„ANRE trebuie să facă lista costurilor eligibile ce se acceptă, ce nu se acceptă, și în baza acestei liste publice, transparente, cunoscută de toată lumea să se aprobe metodologia. Metodologia trebuie să conțină structura costurilor eligibile, mărimea acestor costuri eligibile, cu argumentarea necesară în nota informativă, iar în baza acestei structuri și costuri argumentate se aprobă acei coeficienți pe care i-a aprobat ANRE. Așa ceva nu există”, spune economistul.

Veaceslav Ioniță afirmă că metodologia este contrară legii. ANRE nu a publicat de unde a luat cifrele și ce sunt cu ele. În opinia expertului, ANRE a luat costurile medii și le-au pus drept costurile plafon de sus. Astfel, a creat o perturbație pe piața produselor petroliere. Economistul susține că dacă nu se intervine de urgență se va instaura un monopol în Republica Moldova.

„Din cauza acestor plafonări, care au fost fixate de către ANRE, marile companii își pot permite luxul să treacă de alegeri. După alegeri vom avea o explozie a prețurilor, asta deja este clar. În schimb micile companii vor dispărea”, a spus Veaceslav Ioniță.

Potrivit analistului economic, este de mirare că nu a intervenit în acest caz Consiliul Concurenței, care are obligația să spună că ceea ce a aprobat ANRE contravine normelor legii privind concurența, deoarece creează condiții de monopolizare a pieței.

Totodată, deoarece majoritatea companiilor petroliere oferă reduceri comerciale micilor întreprinzător și agricultorilor, acum ultimii sunt într-o situație dificilă.

„Putem să constatăm că nici un agricultor, nici un mic întreprinzător nu va avea reduceri comerciale și ei vor fi primii care vor ieși în stradă deoarece la ei prețul automat va crește cu 50-70 de bani, dacă nu chiar cu un leu”, a menționat expertul.

În opinia economistului, acolo unde sunt rulaje companiile ar putea supraviețui câteva săptămâni. Însă, nu și stațiile PECO mai îndepărtate.

„Riscăm să avem stații PECO doar pe traseele naționale, în centre raionale, iar în alte zone mai îndepărtate vor fi închise. În așa fel a fost creat sistemul că cel mai probabil în scurt timp ne vom confrunta cu lipsa produselor petroliere. Companiile petroliere vor fi nevoite să-și sisteze activitatea în condițiile în care suntem”, atenționează economistul.

În aceste condiții, susține Veaceslav Ioniță, există două soluții: 1 – fie ANRE în regim de urgență anulează propria metodologie și creează alta în conformitate cu legislația națională, unde accentul va fi pus pe crearea prețurilor corecte; 2 – iar dacă ANRE nu face acest lucru, atunci Guvernul în regim de urgență trebuie, prin judecată, să obțină anularea metodologiei, deoarece Republica Moldova nu mai poate ca de fiecare dată când sunt perturbații pe piețele internaționale să aibă șocuri, nemulțumiri și o metodologie proastă, care la scurt timp se anulează.

„Noi avem nevoie de o metodologie corectă, noi avem nevoie de prețuri corecte și mai avem nevoie ca atunci când avem și niște prețuri favorabile pe plan internațional, economia Republicii Moldova, cetățenii Republicii Moldova, să se bucure de prețuri mici, dar nu să finalizăm de fiecare dată cu scandal. Toate scandalurile din Republica Moldova sunt atunci când ar trebuie să ne bucurăm de prețurile favorabile pe plan internațional”, a spus economistul.

Potrivit expertului, anul trecut Republica Moldova a beneficiat de cele mai mici prețuri la produsele petroliere din ultimii 15 ani. Un preț similar a fost și în 2016. Însă, de fiecare dacă când sunt cele mai mici prețuri, când acestea pe piața internațională scad, cetățenii moldoveni în loc să se bucure de scădere, se pornește unul dintre cele mai mari scandaluri.

„Așa a fost în 2016 când ne-am revoltat pe faptul că în Republica Moldova prețurile nu sunt așa cum trebuie să fie. A intervenit Parlamentul, a intervenit ANRE-ul și a aprobat o metodologie. Așa s-a întâmplat și acum. A intervenit Parlamentul, ANRE-ul. Doar că data trecută dacă a fost cât de cât o intervenție inteligentă, de data aceasta s-a mers pe alături și avem o situație neplăcută”, afirmă Veaceslav Ioniță.

Analistul economic a mai spus că anul trecut Republica Moldova pentru toată paleta de resurse energetice a plătit cel mai puțin în ultimii 15 ani – 589 de milioane de dolari. În anii când prețurile erau mari și costurile erau de aproape două ori mai mari.

„Noi am economisit anul trecut peste 600 de milioane de dolari deoarece prețurile de import au fost mici. Contextul internațional a fost unul favorabil. La fel și prețurile internaționale. Doar că, din cauza reglementării proaste noi nu am simțit acest lucru nici la produsele petroliere, nici la gaz, nici la energia electrică”, a opinat expertul.

Expertul afirmă că deși am avut cel mai mic preț, oamenii au fost nemulțumiți din cauza adausului comercial aplicat de companiile petroliere pe fundalul pandemiei de COVID-19.

„Transportul de pasageri a scăzut cu 95%. Oamenii nu se deplasau nicăieri. Alte companii au trimis forțat oamenii în concediu, alții au disponibilizat angajații. Industria petroliere a zis că reglementarea este proastă, astfel și-a permis să pună un preț mai mare și ei nu au concediat pe nimeni”, afirmă economistul.

Toată, menționează Veaceslav Ioniță, această situație arată un lucru foarte clar, că în Republica Moldova, întotdeauna când au loc mișcări pe piața internațională, când prețurile brusc sar sau cresc, din cauza reglementării proaste, unde calitatea prestației instituțiilor public lasă de dorit, întotdeauna se finalizează cu o nemulțumire totală a populației.

„Eu consider că în țara noastră trebuie să fie instaurată legea prețurilor corecte. Tot ce nu are Republica Moldova sunt prețurile corecte. Noi avem nevoie ca ANRE-ul să facă o metodologie care să ne permită nouă să avem siguranța că noi întotdeauna plătim un preț corect la produsele petroliere, nu doar în ajun de alegeri”, a conchis economistul.

 

Realitatea Live

12 Sept. 2024, 17:16
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
12 Sept. 2024, 17:16 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Comisia Națională a Pieței Financiare a autorizat emisiunea suplimentară de acțiuni a gigantului JLC, cu 11,2 milioane de lei (200 049 de acțiuni ordinare nominative).

Capitalul companiei după majorare va constitui 68,2 milioane de lei divizat în 1 218 429 de acțiuni.

Ultimele date arată că în 2023, JLC a contabilizat un profit de 694,1 milioane de lei și o cifră de afaceri de 1,2 miliarde de lei.

JLC SA deţine peste 68% din capitalul celui de-al doilea producător de lactate din Moldova, Incomlac din Bălţi.

Din grup mai fac parte reţeaua de magazine Jardi, compania de construcţii Monolit, gospodării agricole cu peste 2.000 de hectare de terenuri agricole, dar şi fabrici de lactate în Ucraina, Kazahstan şi România.

Despre Vladimir Jardan care stă în spatele grupului se cunosc puţine, el preluând o parte din afacerile din domeniul lactatelor prin intermediul unui fond de investiţii creat în perioada privatizării contra bonuri patrimoniale în anii 90 ai secolului XX.

Vladimir Jardan a avut conexiuni şi cu băncile implicate în furtul miliardului. Astfel înainte de introducerea administrării specială de către Banca Naţională a Moldovei (BNM) şi iniţierii procedurii de lichidare a Băncii Sociale, milionarul Vladimir Jardan, deţinea direct 0,72% din acțiunile instituției, dar împreună cu acțiunile deținute de firmele Jardi, JLC, Logos-Grup și Incomlac avea 5,28%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău