Iuliana Popa, antreprenoarea care lansează un proiect inedit în Moldova: „Adoptă” o familie de albine

02 Iul. 2021, 18:37
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
02 Iul. 2021, 18:37 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

O tânără antreprenoare din Republica Moldova a lansat o idee mai puțin obișnuită pentru țara noastră, scrie Agrobiznes.

Proiectul „Adoptă o familie MILU” este destinat tuturor locuitorilor din zona Chișinăului care au casă la sol – aceștia pot „adopta” o familie de albine pentru perioada caldă a anului și să monitorizeze dezvoltarea albinelor, învățând să le protejeze, dar și beneficiază de polenizare gratuită.

„Orice familie care are condițiile necsare va putea găzdui un stup de albine pentru cel puțin un sezon, vor putea beneficia de polenizarea grădinii lor, florilor, pomilor, vor vedea în mod practic cum are loc tot procesul de dezvoltare a unei familii cu albine, cum are loc procesul de îngrijire pentru că apicultoul nostru va veni periodic să vadă cum stau lucrurile în familie și să realizeze lucrările necesare.

Ne propunem o apropiere a omului cu albinuțele și astfel sperăm să conștientizeze de ce într-adevăr albina este considerată cea mai importantă vietate de pe pământ” explică Iuliana Popa, inițiatoarea proiectului.

La sfârșit de sezon când este realizată extragerea mierii familia care a găzduit albinele poate procura mierea din acel stup cu o reducere considerabilă.

De ce nu o primesc gratis? Pentru că se percep cheltuieli pentru apicultor, preparate, deplasare și altele.

Realitatea Live

02 Aug. 2021, 14:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
02 Aug. 2021, 14:24 // Actual //  Otilia Cotruța

Anatolie Lichii, director general interimar al „Apă-Canal Chișinău” SA, a dat  asigurări că, pe timp de caniculă, în capitală nu va apărea miros neplăcut de la stația de epurare a apelor reziduale. „Administrația „Apă-Canal Chișinău” SA monitorizează zilnic procesul tehnologic, instalațiie sunt pregătite și pentru activitate în condiții de temperaturi ridicate ale aerului. Depunem maxim efort ca să nu fie miros după zona de protecție de 500 de metri”, a spus Anatolie Lichii astăzi, 2 august, la ședința operativă a serviciilor municipale.

Potrivit responsabilului de la ACC, stația de epurare a apelor reziduale funcționează în regim normal, iar instalațiile tehnologice funcționează conform cerințelor tehnice. Debitul zilnic la stația de epurare constituie 140 de mii de metri cubi și deversările în râul Bâc sunt conform actelor normative în vigoare.

În ceea ce privește reconstrucția stației de epurare în șantier, în perioada 26-30 iulie la aceste lucrări au fost antrenați circa 50 de muncitori. La momentul actual contiunuă lucrările la clădirea de admisie și la clădirea de pretratare și evacuare a nămolului în exces. Permanent în șantier este monitorizată calitatea lucrărilor, a specificat Anatolie Lichii.

În săptămâna trecută, ACC a efectuat 33 de controale, dintre care 8 – inopinate și 25 – ordinare. În prezent probele de apă prelevate sunt cercetate în laborator. În funcție de rezultatele testelor, agenților economici le vor fi înaintate prescripții.

Mâine, 3 august, la „Apă-Canal Chișinău” SA va avea loc o ședință, la care va fi discutat mersul lucrărilor de reconstrucție la stația de epurare a apelor reziduale. Proiectul se realizează din bani oferiți de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Europeană de Investiții.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală