Jocuri de culise la licitația de la Termoelectrica. Implicată în scandalul energetic, HORUS desemnată câștigătoare

28 Iun. 2022, 16:52
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Iun. 2022, 16:52 // Actual //  bani.md

Compania HORUS a fost desemnată câștigătoarea licitației pentru reabilitarea blocului energetic 3, CET 2. Asta după ce anterior aceasta a fost implicată în scandalul energetic, deoarece o avea parteneră pe compania din Federația Rusă Silovîe Mașini care este implicată în finanțarea războiului din Ucraina.

Ștefan Gligor liderul Partidului Schimbării susține că pe 22 iunie 2022 a fost anunțată decizia cu privire la anularea licitației prin care urmau să fie contractate lucrări de reparație a blocului energetic 3, CET 2, beneficiar „Termoelectrica” S.A. la licitație au participat trei companii. Este vorba de:

  1. „TURBOENERGY POWER” SRL – 5 953 163 MDL;
  2. ”HORUS” SRL – 6 800 000 MDL;
  3. „ХАРЬКОВЭНЕРГОРЕМОНТ-ХОЛДИНГ” – 8 124 507 MDL

Ulterior, potrivit lui Gligor, grupul de lucru a decis anularea procedurii de achiziţie pe motiv că ofertele depuse de toţi participanţii la procedura de achiziție sunt neconforme, însă fără a indica motivele și temeiurile legale de anulare a licitației.

S-a purces la negocierile directe. Astfel, în cadrul desfăşurării ”procedurii de negociere”, au depus oferta 2 participanţi:

  1. ,,HORUS” S.R.L. – cu valoarea ofertei de 5 389 129, 02 lei fără TVA și
  2. SC „TURBOENERGY POWER” SRL – cu valoarea ofertei de 5 640 343, 40 lei fără TVA.

„Astfel, pentru a treia oară, după anularea unei licitații organizate și desfășurate legal, printr-o modalitate extrem de dubioasă și anume negocieri directe, pe 27 iunie curent, ”HORUS” SRL a fost declarată drept companie câștigătoare și urmează să efectueze lucrări de reparație la blocul nr. 3. În concluzie, este clar că în domeniul achizițiilor publice în domeniul energetic nu s-au schimbat prea multe, iar traficul de influență este o normă”, a punctat Gligor.

La începutul lunii aprilie, Guvernul a adoptat o „decizie politică”, anulând o licitație de modernizare a Termoelectrica, în valoare totală de 13,27 milioane euro, organizată împreună cu reprezentanța Băncii Mondiale. Proiectul inițial prevedea modernizarea turbinei nr. 2 prin creșterea capacităților de producere a energiei electrice și termice. De asemenea, includea reparații la blocul nr. 3, inclusiv la turbină, generator, cazan de abur, plus alte lucrări auziliare. Doar o mică poarte din lucrările inițiale de modenizare sunt incluse în licitația demarată de Termoelectrica.

Licitația a fost anulată din motiv că HORUS care o are parteneră pe Silovîe Mașinî este controlată de milardarul rus Alexei Mordașov, bun prieten al președintelui Vladimir Putin.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău