Un celebru investitor face valuri pe Wall Street, iar lumea pare să îl ia în serios. Ce predicție a făcut

28 Iun. 2022, 17:01
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
28 Iun. 2022, 17:01 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Celebrul investitor Michael Burry a publicat un mesaj pe Twitter pe 27 iunie în care sugera că Rezerva Federală a SUA ar putea întrerupe sau chiar inversa campania de majorare a ratelor dobânzilor.

„Această supraofertă la retail este efectul Bullwhip. Căutaţi pe Google. Merită să înţelegeţi pentru eforturile dvs. de investiţii. Impulsuri deflaţioniste de la acest lucru- -> dezinflaţie în IPC mai târziu în acest an –> Fed se inversează pe rate şi QT –> Cicluri.”

Prin termenul „Efectul Bullwhip” investitorul face referire la efectele deflaţioniste ale retailerilor care deţin prea multe stocuri. Teoria este că, în cele din urmă, aceştia vor trebui să scadă preţurile pentru a se elibera de bunurile pe care le-au stocat.

Chestiunea stocurilor este în floare de câteva luni, dar abia recent – în ultima săptămână sau cam aşa ceva – a apărut un impuls deflaţionist pe pieţe. Majoritatea materiilor prime se află în modul de corecţie, indicele Bloomberg Commodity Index scăzând cu peste 10 procente din 9 iunie, deoarece metalele, energia şi materiile prime agricole au scăzut semnificativ faţă de maximele înregistrate. Chiar şi bumbacul a avut o serie de zile de limită în jos pe piaţa futures. Atunci când speculatorii au realizat pentru prima dată că inflaţia mai rapidă era inevitabilă, reacţia firească a fost să se îndrepte către mărfuri, iar indicele Bloomberg a crescut cu 43% de la începutul lunii decembrie. Dar acum, aceste câştiguri sunt anulate, scrie ZF.

În afară de comenzile de bunuri de folosinţă îndelungată, despre care departamentul de comerţ a declarat la 27 iunie că au crescut cu 0,7 % în mai, mai mult decât se preconiza, datele economice s-au deteriorat. Indicele GDPNow al Băncii Rezervei Federale din Atlanta, foarte urmărit, care are ca scop urmărirea economiei în timp real, nu indică nicio creştere pentru acest trimestru. Sondajul Fed din Dallas privind intenţiile de producţie, publicat la 27 iunie, a scăzut la cel mai scăzut nivel din primele zile ale pandemiei, în mai 2020.

„Pulsiunile deflaţioniste” la care s-a referit Burry ar putea avea loc acum. Pare foarte probabil ca raportul privind indicele preţurilor de consum pentru luna iunie, programat pentru 13 iulie, să vină confortabil sub nivelul de 8,6% înregistrat în mai. Pentru a crede altfel, ar fi necesar să ignorăm un munte de date economice.

În perioadele inflaţioniste anterioare, Fed a trebuit să majoreze ratele dobânzilor peste rata inflaţiei pentru a reduce inflaţia. S-ar putea să nu fie cazul de data aceasta. Oricât de ridicol ar părea, este posibil să existe încă un element tranzitoriu al inflaţiei actuale, care a fost o funcţie a relaxării cantitative, a cheltuielilor guvernamentale şi a tezaurizării pandemice. Acum, când toţi aceşti factori se inversează, inflaţia ar putea încetini. În cazul în care inflaţia încetineşte, este posibil ca acest lucru să fie foarte pozitiv atât pentru piaţa acţiunilor, cât şi pentru cea a obligaţiunilor. Actuala piaţă descendentă s-a bazat pe ideea că Fed era blocată în ideea că nu avea altă opţiune decât să crească ratele până la punctul de a forţa economia să intre în recesiune dacă dorea să ţină inflaţia din nou sub control. Este posibil ca economia să fi fost într-adevăr forţată să intre în recesiune, chiar dacă prematur.

În consecinţă, este posibil ca produsele de bază să intre într-o corecţie foarte profundă. Toată lumea ştie că o mulţime de „bani fierbinţi” au fost investiţi în mărfuri, ceea ce a făcut ca acestea să fie un comerţ foarte aglomerat. „Comerţul dureros” ar fi ca scăderea recentă a acestor pieţe să continue – şi s-ar putea ca aceasta să fie doar la început, pe baza celor mai recente date economice.

Aşadar, dacă Burry speculează că Fed ar putea pune pe pauză creşterea ratelor, când ar fi asta? Fed a declarat că vrea să vadă „progrese” în ceea ce priveşte încetinirea inflaţiei înainte de a se retrage, ceea ce probabil înseamnă mai multe citiri mai scăzute ale IPC timp de câteva luni. Este posibil ca factorii de decizie să facă o pauză încă de la reuniunea din a doua jumătate a lunii septembrie, iar în acest context, „pauză” poate însemna o creştere a ratei de 25 de puncte de bază în loc de o creştere de 50 sau 75 de puncte de bază.

S-ar putea ca această campanie de majorare a ratei să se încheie cu o rată ţintă a fondurilor federale de 2,5 la sută, în creştere faţă de intervalul actual de 1,5-1,75 la sută? Da, dar numai dacă există dovezi clare că economia a intrat în recesiune. Se pare că aşa va fi. În mod ironic, acest lucru ar fi pozitiv pentru pieţele de capital. Pentru un observator extern, acest lucru nu are sens – acţiunile se redresează într-o recesiune? Sigur, pentru că piaţa bursieră actualizează evenimentele viitoare la cele prezente. Piaţa bursieră a evaluat o recesiune cu aproximativ şase luni înainte şi va evalua o expansiune cu aproximativ şase luni înainte.

În acest cadru, titlurile de stat americane par ieftine, în special cele cu scadenţe mai scurte. Randamentul obligaţiunilor pe doi ani s-a lăsat puţin dus de val, crescând până la aproape 3,5%, de la aproximativ 0,25% în această perioadă a anului trecut. Contractele futures pe eurodolari arată că traderii pun preţ pe reduceri de rate într-un viitor nu prea îndepărtat.

Realitatea Live

30 Sept. 2022, 20:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Sept. 2022, 20:50 // Actual //  Lupu Eduard

Gazprom a redus livrările de gaz pentru Republica Moldova cu 30% din 1 octombrie. Exact cum s-a întâmplat în luna octombrie a anului trecut, înainte de semnarea contractului de pe 30 octombrie.

„Astăzi Moldovagaz a achitat integral avansul pentru luna septembrie către Gazprom. MoldovaGaz a primit confirmarea parțială a volumelor pentru luna octombrie. Din cele 8.06 mln m3 pe zi (pentru ambele maluri), au fost confirmate 5.7 mln m3 pe zi. În acest sens, se repetă situația din luna octombrie anul trecut, când livrările au fost limitate cu 30%. Diferența este că în acest an avem un contract semnat care trebuie respectat”, a declarat ministrul Infrastructurii Andrei Spînu.

Gazprom nu precizat care este motivul reducerii livrărilor de gaz. Experții în energetică avertizau anterior că Gazprom va recurge la șantajul energetic în lunile de iarnă, de aceea autoritățile trebuie să aibă mai multe alternative, inclusiv să facă rezerve de gaz, cel puțin pentru două luni de iarnă. Unul din motive este că Moscova este nemulțumită de formula actuală a prețului la gaz și ar vrea să schimbe prevederle contractuale, deoarece din 1 octombrie prețul de achiție al metanulu se reduce semnificativ.

În perioada lunilor de iarnă formula de calcul a prețului la gaz este 70% prețul la petrol și 30% prețul spot, iar în lunile de vară formula se inversează.

Din 1 octombrie, confrom noii formule, prețul de achiziție al metanului ar urma să ajungă la 1100 USD pe mia de metri cubi față e 1882 USD cât este în septemberie.

Traiful pentru populație este de 29,26 lei pentru metrul cub. Președintele Moldovagaz, Vadim Ceban declară că până în primăvară tariful se va reduce.

 

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău