Jocurile copilăriei de ieri şi de azi: de la Gâștele și vânătorul, Elasticul, V-ați ascunselea la ecrane și competiții

01 Iun. 2021, 12:17
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
01 Iun. 2021, 12:17 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Când te gândești la copilărie cu siguranță te gândești la povești și la jocuri. Dacă e să facem o simplă analiză vom observa că jocurile copiilor nu mai sunt aceleași. Pentru a vă trezi amintiri vă invităm pentru câteva minute în lumea „copilăriei”.

„Nu știi alții cum sunt, dar eu, când mă gândesc la locul nașterii mele, la Humulești, la cuptorul pe care mă ascundeam, când nu jucăm noi, băieții, de-a mijoarca, și la alte joși șine dec ju farmecul copilăresc, parca-mi sare și acum inima de bucurie” scria marele scriitor Ion Creangă în „Amintiri din Copilărie ”.

Își mai amintește cineva care erau jocurile copilăriei? Iată câteva dintre ele:

Elasticul

Funia

Săritul în coardă

Împărate iluminate

V-ați ascunselea

Gâștele și vânătorul

Baba oarba

Astăzi din păcate, copii au alte jocuri, ecranele au înlocuit mingea și elasticul. Jocurile video au devenit o nouă atracție pentru copiii „moderni”.

Realitatea Live18 Iun. 2021, 17:10
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
18 Iun. 2021, 17:10 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Datele prezentate de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) arată că, în primele trei luni ale anului curent, numărul conexiunilor la Internet fix în bandă largă, care permit viteze de peste 100 Mbps au înregistrat o creștere de 13,3%, comparativ cu sfârșitul anului 2020, și au alcătuit circa 190 mii, pe fundalul descreșterii tuturor conexiunilor care permit viteze de transfer al datelor mai mici de 100 Mbps.

Astfel, potrivit ANRCETI, numărul total al abonaților la serviciile de Intenet fix în bandă largă a crescut, timp de trei luni, cu 1,1%, și au totalizat circa 727 mii, dintre care 539,2 mii (în creștere cu 3,7%) au constituit abonații care au ales conexiunile prin fibră optică (FTTX), 127,1 mii (în scădere cu 8%) au alcătuit abonații care au solicitat conexiuni prin xDSL, 58,4 mii (în scădere cu 1,1%) au totalizat cei ce s-au conectat prin cablu coaxial, iar 2,2 mii (în creștere cu 9,2%) au fost cei care s-au conectat prin intermediul altor tehnologii.

La finalul lunii martie 2021, ponderile cele mai importante în numărul total de abonați erau deținute de abonații conectați la rețeaua globală în baza tehnologiilor FTTx  – 74,2%, respectiv prin xDSL – 17,5%, urmați de abonații conectați prin cablul coaxial  – 8% și  prin alte tehnologii – 0,3%. Rata de penetrare a serviciilor de acces la Internet fix în banda largă, raportată la 100 de locuitori ai republicii, a crescut cu 0,3 puncte procentuale și a ajuns la 27,5%.

De asemenea, potrivit datelor prezentate ANRCETI de către furnizorii serviciilor de acces la Internet fix în bandă largă, au crescut și veniturile obținute în primul trimestru al anului 2021 din vânzarea acestor servicii, față de aceeași perioadă a anului trecut, cu 6,7% și au însumat peste 364 mil. lei. Urmare a acestei evoluții, venitul mediu lunar per abonat (ARPU) la serviciile respective a scăzut, față de perioada similară a anului trecut, cu 0,5% şi a alcătuit 167,9 lei.

Cotele de piață ale celor mai mari furnizori de servicii de acces la Internet fix în bandă largă, în funcție de venituri, au fost următoarele: Moldtelecom – 60,5%, Starnet Soluții – 20,4% și Orange Moldova  – 8,5%. Cota cumulativă de piață a celorlalți furnizori a fost de 10,6%.