La Chișinău, a avut loc Conferința Internațională pe domeniul dreptului de autor și a drepturilor conexe

11 Iul. 2023, 16:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Iul. 2023, 16:47 // Actual //  Lupu Eduard

La data de 5 iulie 2023 la Chișinău, a avut loc Conferința Internațională pe domeniul dreptului de autor și a drepturilor conexe, cu tema „Managementul colectiv al drepturilor de autor: Reglementare europeană, norme naționale și mediul digital”, organizată de Asociația Națională „COPYRIGHT”.

Conferința a fost petrecută pe platforma International Association for the Collective Management of Rights „Association of Societies of Intellectual Property Rightholders of Eastern Europe Countries” – ASIPREEC.

La respectiva Conferință au participat reprezentanți din Suedia, Polonia, România, Cehia, Irlanda, Kazahstan, Uzbekistan, Azerbaidjan, Ucraina, Armenia, Georgia, precum și reprezentanți ai organizațiilor internaționale din domeniul dreptului de autor și a drepturilor conexe, și anume, WIPO (World Intellectual Property Organization) și CISAC (Confédération Internationale des Sociétés d’Auteurs et Compositeurs).

În cadrul evenimentului au fost abordate mai multe subiecte pe domeniul dreptului de autor și a drepturilor conexe. Una dintre cele mai importante chestiuni a fost implementarea noii Legi privind dreptul de autor și drepturile conexe nr. 230/2022. Drept urmare, s-a constatat că la ziua de azi respectiva Lege este nefuncțională și nu a fost implementată.

La finalul conferinței, au fost adoptate decizii și au fost stabilite măsuri cu privire la depășirea situației în care se află domeniul.

Realitatea Live

17 Apr. 2024, 12:36
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Soroceanu Olga
17 Apr. 2024, 12:36 // Oameni şi Idei //  Soroceanu Olga

Dumitru Stoica este antreprenorul din Floreşti care în anul 2019 a fondat Asociația Obștească „Centrul Regional pentru Inițiative Sociale și Dezvoltare Durabilă” (CRISDD). Un ONG care are drept scop sporirea gradului de participare a tinerilor în procesele democratice la nivel local în Republica Moldova. 

Cu sprijinul financiar al Uniunii Europene şi cofinanţarea Suediei, tânărul în vârstă de 22 de ani a accesat finanţare nerambursabilă, în sumă de 37.500 euro, cu ajutorul căreia a deschis recent o cafenea mobilă la Floreşti. Despre afacerea socială şi activităţile de la Connect Cafe, Dumitru Stoica a povestit într-un interviu pentru site-ul Asociaţiei pentru Drepturile Omului „Lex 21”. 

„Misiunea organizației noastre este de a promova și facilita participarea cetățenilor la nivel local la dezvoltarea unei societăți civile bazate pe cetățenie activă. Deschiderea cafenelei „Connect cafe” a venit ca răspuns a problemei ce ține de lipsa spațiilor de recreere și socializare pentru tineri. Mai mult, prin intermediul cafenelei ne-am gândit să reinvestim 90% din profit în dezvoltarea cafenelei, dar și pentru crearea în perspectivă a unui Centru de promovare a comportamentului eco responsabil în orașul Florești”, afirmă Dumitru Stoica.

„Connect Cafe” se remarcă printre restul localurilor din zonă prin activităţile pe care le găzduieşte. 

„Organizăm periodic evenimente culturale și jocuri de societate, oferind oportunități constante pentru divertisment și interacțiune între vizitatori. Aceste evenimente promovează legături sociale mai puternice în comunitatea noastră. Însă, ceea ce ne diferențiază și mai mult este angajamentul nostru față de comportamentul responsabil și utilizarea eficientă a energiei. Folosim panouri fotovoltaice pentru a ne alimenta cu energie, demonstrând un exemplu de sustenabilitate și preocupare pentru mediu. Prin aceasta, nu doar că oferim un loc pentru socializare, ci și încurajăm practici prietenoase cu mediul în comunitatea noastră”, susţine Dumitru Stoica. 

În total, în cadrul programului de susţinere a întreprinderilor sociale, implementat de Fundaţia Est Europeană cu finanţarea Uniunii Europene şi a Suediei, au fost selectate 10 organizații ale societății civile care au obţinut sprijin financiar nerambursabil, pentru a dezvolta şi promova antreprenoriatul social în Republica Moldova.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău