Liderii UE au ajuns la un acord asupra sancțiunilor pentru Belarus după incidentul cu avionul

25 Mai 2021, 09:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
25 Mai 2021, 09:47 // Actual //  Otilia Cotruța

Uniunea Europeană a convenit luni să impună sancțiuni împotriva Belarusului, inclusiv interzicerea companiilor aeriene de a utiliza spațiul aerian și aeroporturile din blocul de 27 de națiuni, pe fondul furiei față de devierea forțată a unui avion de pasageri pentru a aresta un jurnalist de opoziție.

În ceea ce liderii UE au numit duminica o „deturnare” a avionului de zbor Ryanair care zboară din Grecia în Lituania, aceștia au cerut și eliberarea imediată a jurnalistului, Roman Pratasevich, un dușman cheie al președintelui autoritar din Belarus, Alexander Lukashenko.

Un scurt videoclip cu Pratasevich a fost difuzat luni seara la televiziunea de stat din Belarus, la o zi după ce a fost scos forțat din zborul Ryanair.

Așezat la o masă cu mâinile încrucișate în fața lui și vorbind rapid, Pratasevich a spus că se află într-o stare de sănătate satisfăcătoare și a spus că tratamentul său în custodie este „maxim corect și conform legii”. El a adăugat că oferă dovezi anchetatorilor despre organizarea unor tulburări în masă.

Sancțiuni din partea UE

În acțiunea lor neobișnuit de rapidă la Bruxelles, liderii UE au cerut, de asemenea, tuturor transportatorilor din UE să evite să zboare peste Belarus, au decis să impună sancțiuni oficialilor legați de devierea de zbor de duminică și au cerut Organizației Aviației Civile Internaționale să înceapă o investigație cu privire la ceea ce au consideră o mișcare fără precedent și ceea ce unii spuneau că reprezintă terorism de stat sau piraterie.

Liderii au cerut consiliului lor „să adopte măsurile necesare pentru a interzice survolarea spațiului aerian al UE de către companiile aeriene din Belarus și pentru a împiedica accesul la aeroporturile UE a zborurilor operate de aceste companii aeriene”. Pe lângă Pratasevici, aceștia au cerut și autorităților din Minsk să o elibereze pe iubita sa rusă, Sofia Sapega, care a fost scoasă din avion cu împreună cu jurnalistul rus.

Textul a fost aprobat rapid de liderii hotărâți să se opună unei „reacții puternice” la incident din cauza „pericolului serios al siguranței aviației și al pasagerilor la bord de către autoritățile din Belarus”, a declarat pentru CNBC un oficial al UE care știa direct despre discuții, dar care nu era autorizat să vorbească public despre discuțiile private.

Pe scurt, ce s-a întâmplat

Ryanair a declarat că controlorii de zbor din Belarus au anunțat echipajului că există o amenințare cu bombă împotriva avionului, care traversa spațiul aerian din Belarus duminică și a ordonat aterizarea acestuia. Un avion de vânătoare MiG-29 din Belarus a fost zdrobit pentru a escorta avionul într-o demonstrație de forță a lui Lukașenko, care a condus țara cu un pumn de fier de peste un sfert de secol.

Autoritățile din Belarus l-au arestat apoi pe activistul în vârstă de 26 de ani, jurnalistul și criticul proeminent al lui Lukașenko. Pratasevich și prietena sa rusă au fost scoși din avion la scurt timp după ce a aterizat, iar autoritățile nu au spus unde sunt reținuți. Zborul Ryanair FR4978, care a început în Atena, Grecia, a fost permis în cele din urmă să continue spre Vilnius, Lituania.

 

Realitatea Live

22 Sept. 2021, 22:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
22 Sept. 2021, 22:16 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Igor Dodon a anunțat că candidatul PSRM la funcția de primar al municipiului Bălți este Alexandr Nesterovschi. Despre aceasta a anunțat liderul socialiștilor la Publika TV.

De asemenea, Igor Dodon a menționat că acest subiect încă se discută cu PCRM.

“Organizația noastră locală din Bălți l-a propus pe Alexandr Nesterovschi. Nu a fost luată o decizie finală, trebuie să decidem împreună cu comuniștii. Sperăm că vom merge în bloc. Cred că la început de octombrie va fi o decizie finală”, a declarat Dodon.

Alegerile pentru funcția de primar al municipiului Bălți vor avea loc în data de 21 noiembrie. Funcția de primar al municipiului s-a eliberat după ce Renato Usatîi a demisionat.

 

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală