Campionii naționali ai CBC: De ce au învins echipele justlikethis.design și BOLD

25 Mai 2021, 10:28
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Otilia Cotruța
25 Mai 2021, 10:28 // Bani și Afaceri //  Otilia Cotruța

Cupa Businessului Creativ (CBC) și-a desemnat cei doi campioni naționali. Astfel în finala internațională din Danemarca vor reprezenta Republica Moldova două echipe:

justlikethis.design – câștigătorul desemnat pentru anul 2020 și

BOLD – pentru anul 2021.

CBC este competiția dedicată antreprenorilor din domeniul industriilor creative, care caută idei inovative și revoluționare cu potențial de piață. Pentru ediția din acest an s-au înscris 17 concurenți, dintre aceștia doar șapte au ajuns în finală și anume:

 • design– platformă de design a materialelor promoționale pentru fermieri,
 • ARTTATITOStudio de art-terapie pentru persoanele cu boli mintale,
 • Primal Tech– Îmbrăcăminte inovativă pentru activități exreme,
 • Tripflow– Platformă inovativă de co-organizare a călătoriilor,
 • Feniya– Platformă colaborativă pentru de promovare a antreprenoriatului feminin sustenabil,
 • BOLD– Platformă online dedicată NEW MEDIA ART în comunicarea de brand și marketingul experiențial,
 • Moldoways– Proiect de promovare a turismului și produselor moldovenești prin diaspore.

Juriul a evaluat finaliștii după următoarele criterii:

 • Creativitatea,cât de creativă este ideea, se potrivește bine pentru industriile creative, cât de inovatoare este în termeni de produse sau servicii, relații sociale, abordarea clientului, cum vă angajați pe clienți, cum vă bazați pe abilitățile creative pentru a dezvolta idea de afacere.
 • Potențialul de piață: ideea este scalabilă, apți pentru e recepționa investiții/discuta cu investitorii, cât de dificil este de copiat idee, noi piețe de desfacere, proprietate intelectuală relevantă
 • Executarea afacerii: aveți o echipă bună, cu abilități complementare, prezentați un model de afaceri robust, aveți în prezent o strategie puternică de implementare.
 • Abilități de prezentare: puteți face o prezentare bună și puteți convinge juriul și poate potențialii parteneri și investitori să colaboreze

Membrii juriului au menționat că a fost destul de dificil să selecteze campionii. „Am ales ideile care vin cu soluții pentru clienții lor, soluții post COVID-19. Ținem să felicităm echipa justlikethis.designcampionii CBC2020Moldova, pentru ideea de a veni în ajutorul agricultorului local și pentru curajul de a diversifica businessul. Dacă tot suntem în domeniul supraviețuirii, am apreciat idea „Primal Tech”vicecampion CBC2021 care abordează subiectul securității. Felicitări pentru  și m-aș bucura să văd cum se dezvoltă businessul vostru”, a menționat Mihai Stipanov, membru al juriului.

„Toți participanții merită respect și încurajare pentru ceea ce au făcut. Câștigătorii pentru 2021 sunt companii care sunt orientate spre recuperarea post-covid. Acest lucru va crește tendințele post-covid. Vice campion pentru CBC2021 este TripFlow. Campionii CBC2021 au fost desemnați echipa BOLD”, a spus Dona Școla, membrul juriului.

Campionii naționali vor concura pentru titlu de „cel mai inovativ și creativ”, în finala globală din Danemarca, pe 28-29 iunie. De asemenea, Campionii vor avea șansa de a participa la Creative Business Academy, un maraton de opt zile pentru sesiuni de instruire intensive pentru dezvoltarea antreprenoriatului,  dar și vor avea un bilet de intrare la „BRIGHT”, conferința care unește antreprenori, lideri de opinie, investitori în domeniul industriilor creative.

Cupa Businessului Creativ, ediția națională, este organizată de GEN Moldova dejad e opt ani.

Partenerii ediției din acest an au fost:

 • Creative Estonia,
 • Ministerul Afacerilor externe din Estonia,
 • AGEPI,
 • ZIPhouse Fashion Hub,
 • Artcor,
 • Dreamups,
 • Generator Hub
 • Facultatea Relații Economice Internaționale ASEM
 • Consiliul Raional Ungheni.

Realitatea Live

21 Sept. 2021, 16:10
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
21 Sept. 2021, 16:10 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Comisia Europeană a lansat marți, 21 septembrie curent, noua aplicație Erasmus+, marcând o etapă în digitalizarea programului. Noua aplicație, disponibilă în toate limbile UE, va oferi fiecărui student o legitimație europeană de student digitală, valabilă în întreaga Uniune Europeană.

Potrivit unui comunicat de presă emis de Comisie, viitorul este digital, iar această aplicație reînnoită va garanta că studenții vor avea nevoie de mai puține documente pe suport de hârtie.

Vicepreședintele pentru promovarea modului de viață european, Margaritis Schinas, a declarat: „Mă bucur că interfața programului nostru emblematic pentru tineri, Erasmus+, îi reprezintă din ce în ce mai bine. Mai digitală, mai mobilă și mai orientată către comunitate. Noua aplicație și legitimația de student integrată sunt emblematice pentru Spațiul european al educației pe care îl susținem.”

Datorită noii aplicații, care funcționează pe sistemele Android și iOS, elevii vor putea:

 • să caute și să selecteze destinația lor dintre partenerii universității;
 • să semneze contractul de studii online;
 • să descopere evenimente și sfaturi utile de la și despre destinația lor și să ia legătura cu alți elevi și
 • să obțină legitimația europeană de student pentru a avea acces la servicii, muzee, activități culturale și oferte speciale în universitatea și țara gazdă.

Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, a declarat: „Hârtia aparține în mod oficial trecutului. Această nouă aplicație Erasmus+ va fi un ghișeu unic pentru studenții Erasmus+ mobili. A avea toate informațiile la îndemână înseamnă mai puțin stres, mai puțin timp dedicat cerințelor administrative și mai multă flexibilitate. Legitimația europeană de student, disponibilă prin intermediul aplicației, reprezintă un pas important către un adevărat Spațiu european al educației. Unul în care fiecare elev se simte inclus și poate avea acces la aceleași servicii și aceeași recunoaștere a studiilor sale.”

În prezent, peste 4 000 de universități sunt implicate în rețeaua Erasmus Without Paper (Erasmus fără hârtie), care le permite să facă schimb de date în condiții sigure și să identifice mai ușor contractele de studii. Această cooperare digitală permite introducerea și recunoașterea pe scară largă a legitimației europene de student.

În conformitate cu Planul de acțiune pentru educația digitală, noul program Erasmus+ pentru perioada 2021-2027 sprijină dezvoltarea competențelor digitale și contribuie la tranziția digitală a sistemelor de învățământ europene. Cu un buget majorat de peste 28 miliarde EUR pentru perioada de 7 ani, Erasmus+ va sprijini, de asemenea, reziliența sistemelor de educație și formare în fața pandemiei.

Context

De la începutul programului Erasmus inițial în 1987, 10 milioane de persoane au beneficiat de mobilitate în străinătate. Noul program Erasmus+ oferă oportunități pentru perioade de studiu în străinătate, stagii, ucenicii și schimburi de personal în toate domeniile educației, formării, tineretului și sportului, la toate vârstele.

Studiul de impact privind învățământul superior Erasmus+, publicat în 2019, a arătat că programul are efecte pozitive asupra dezvoltării profesionale, sociale, educaționale și personale a participanților. Peste 70 % dintre studenți înțeleg mai bine ceea ce doresc să facă în viitoarea carieră atunci când se întorc în urma mobilității în străinătate, permițându-le să își reorienteze studiile pentru a corespunde ambițiilor lor profesionale. Peste 90 % din studenții Erasmus+ își îmbunătățesc, de asemenea, capacitatea de a lucra și de a colabora cu persoane din culturi diferite și consideră că au o identitate europeană.

Pentru anul universitar actual (2021-2022), se preconizează că 600 000 de studenți din învățământul superior vor merge în străinătate datorită programului Erasmus+.

În discursul său din 2021 privind starea Uniunii, președinta von der Leyen a propus ca anul 2022 să devină Anul tineretului european.  Tinerii trebuie să poată modela viitorul Europei.  Uniunea noastră are nevoie de un suflet și de o viziune de care ei să se poată atașa.

 

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală