FOTO: Diamantul roz-violet, înregistrat ca fiind cel mai mare licitat vreodată, s-a vândut cu peste 29 de milioane $

25 Mai 2021, 07:40
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Otilia Cotruța
25 Mai 2021, 07:40 // Au Bani //  Otilia Cotruța

Un diamant roz-violet a stabilit un nou record ca fiind cel mai mare vreodată licitat. Acesta s-a vândut cu 29,3 milioane de dolari în Hong Kong.

„Sakura”, cuvântul japonez pentru floarea de cireș, este un diamant roz-violet de 15,8 carate așezat pe un inel de platină și aur, potrivit casei de licitații Christie’s, care a organizat vânzarea.

Diamantul este clasificat ca „fantezie vie” datorită adâncimii sale de culoare și „fără cusur intern”, ceea ce înseamnă că orice defect intern este vizibil doar la un microscop puternic.

Christie’s a spus că „The Sakura” a fost cumpărat de un cumpărător privat asiatic duminică, dar nu a putut oferi alte detalii.

 

„The Sakura” a fost licitat împreună cu „The Sweet Heart”, un inel cu diamante roz, în formă de inimă, de 4,2 carate, vândut cu 6,6 milioane de dolari.

Vickie Sek, președintele departamentului de bijuterii Christie’s Asia-Pacific, a declarat într-o declarație pe site-ul Christie’s că „ratele de vânzare puternice și prețurile excepționale obținute pentru diamante și pietre prețioase colorate de înaltă calitate reflectă o cerere robustă a pieței”.

„The Sakura” a bătut un record anterior stabilit de „The Spirit of the Rose”, un diamant roz-violet de 14,8 carate, care a fost vândut cu peste 27 de milioane de dolari la o licitație organizată de Sotheby’s la Geneva, Elveția, în noiembrie.

Acesta a fost tăiat dintr-un diamant brut mai mare care cântărea 27,8 carate, care a fost descoperit în Yakutia, nord-estul Rusiei în 2017. Diamantul brut a fost considerat a fi cel mai mare cristal roz care a fost extras vreodată în Rusia.

„Spiritul Trandafirului” a fost numele dat diamantului tăiat, după ultimul balet legendar pe care dansatorul rus-polonez Vaslav Nijinsky l-a interpretat pe scenă.

Se spune că doar 1% din diamantele roz sunt mai mari de 10 carate și doar 4% sunt clasificate ca „fanteziste vii”.

„CTF Pink Star”, cu o greutate de 59,6 carate, deține recordul actual al prețului plătit pentru un diamant roz la licitație, la 71,2 milioane de dolari, care a fost vândut în Hong Kong în aprilie 2017.

Realitatea Live23 Iun. 2021, 14:37
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
23 Iun. 2021, 14:37 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Glauber Contessoto, în vârstă de 33 de ani, spune că a investit peste 250.000 de dolari în dogecoin pe 5 februarie cu speranța că va deveni milionar – și pe 15 aprilie a devenit.

Dar luni, criptomonedele de top în funcție de valoarea de piață – inclusiv bitcoin, eter și dogecoin – au început să se prăbușească în urma știrilor despre o represiune în China.

Odată cu pierderile care s-au extins marți, portofoliul Contessoto, care conține doar dogecoin, a fost afectat. Deținerile sale au scăzut cu peste 167.000 de dolari doar marți, spune el pentru CNBC Make It.

„Până ieri, feram milionar”, spune Contessoto.

„Dacă bitcoin și ethereum nu ar fi și ele [hit], aș fi îngrijorat.”

Acum patru luni, când a făcut inestițiile, dogecoinul avea un preț de aproximativ 4,5 cenți. Pe 8 mai, criptomoneda inspirată de meme, care a fost creată ca o glumă în 2013 pe baza memei „Doge” a unui câine shiba inu, a atins un maxim istoric de aproximativ 73 de cenți, iar valoarea deținerilor lui Contessoto a depășit 2 milioane de dolari.

După creștere, prețul dogecoinului a continuat să fluctueze, dar Contessoto a rămas încrezător în a păstra pe termen lung – chiar a cumpărat mai mult dogecoin în timpul scufundărilor. Chiar și acum, el refuză să vândă.

Cu toate acestea, această volatilitate este în parte motivul pentru care experții avertizează că criptomoneda este o investiție riscantă, speculativă. Unii avertizează să fie deosebit de precauți atunci când investesc în dogecoin, deoarece îi lipsesc, de exemplu, lipsa și dezvoltarea tehnologică pe care o are Bitcoin.

„Când am intrat în această investiție dogecoin, am planificat să fiu în ea cel puțin un an”, spune el. „Mi-am făcut economii de viață pentru că știam că voi deveni în cele din urmă milionar.”

Contessoto se menține la planul său inițial: El va vinde 10% din participațiile sale dogecoin odată ce portofoliul său va atinge o valoare de 10 milioane de dolari, dar va lăsa restul investit, spune el.