Macron a intrat în bârlogul ursului și a ieșit sfâșiat. Putin a pus tunurile pe NATO

08 Feb. 2022, 21:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Feb. 2022, 21:02 // Actual //  Lupu Eduard

După mai bine de 5 ore de discuții cu Vladimir Putin la Moscova, a devenit foarte clar că Emmanuel Macron a intrat în bârlogul ursului, scrie Politico. În timp ce liderul de la Kremlin a ales să sfideze Occidentul, proclamând Crimeea teritoriu rusesc și aderarea Ucrainei la NATO o declarație de război din partea Europei, Macron a adoptat un ton împăciuitor și nu a părut să facă față „vicleniei” președintelui Rusiei.

Cu peste 100.000 de trupe rusești și armament greu comasate la granița Ucrainei, președintele Franței și consilierii săi au insistat că Macron se află într-o postură unică din care îl poate convinge pe Putin să urmeze calea detensionării.

În schimb, Putin a ales calea sfidării, declarând că Crimeea este teritoriu rusesc și că dacă Ucraina se va alătura alianței NATO, Europa va fi „în mod automat” la război cu Rusia.

Ațintind un deget amenințător către un reporter francez, Putin a spus că „Rusia este o superputere militară și nucleară” și a lansat un avertisment: „Nu va fi niciun învingător și veți fi atrași în acest conflict împotriva voinței proprii.”

Putin a luat în derâdere afirmațiilor liderilor occidentali că NATO este o „alianță de apărare” și a citat operațiunile militare din Serbia, Afganistan, Siria și Libia pentru a demonstra contrariul.

Liderul de la Kremlin a repetat aserțiunea că Revoluția Euromaidan din Ucraina în 2014 a fost o „lovitură de stat”. Putin a acuzat guvernul ucrainean că încearcă să oprească războiul cu separatiștii proruși prin „metode militare”.

Politico: Lipsa de experiență a lui Macron s-a văzut în discuțiile cu „vicleanul” Putin 

Din momentul în care Macron a pășit pe sol rusesc, a fost foarte clar că era se afla în dezavantaj în fața unui mult mai experimentat președinte al Rusiei.

În timp ce Macron vorbea de la capătul opus la mesei uriașe de la Kremlin, Putin îl fixa cu privirea și de-abia dacă clipea. La finalul întâlnirii a venit singurul moment în care Putin i-a zâmbit în felul său caracteristic: o mică zvâcnire din colțul gurii.

Putin l-a flatat pe Macron, spunând că „de ani de zile, Franța a avut un rol activ în rezolvarea problemelor fundamentale ale securității europene”. Apoi, și-a promovat agenda cu multă șiretenie.

S-a referit la „atacul georgian asupra Osetiei de Sud” și la „criza intra-ucraineană din sud-estul țării”, astfel respingând rolul Rusiei în ambele conflicte. Putin s-a referit apoi la nevoia de a crea un echilibru în securitatea europei, ceea ce sugerează că în acest moment situația ar fi dezechilibrată în defavoarea Rusiei.

Macron nu l-a contrazis pe Putin când acesta a negat orice legătură între guvernul de la Moscova și grupul de soldați mercenari Wagner, care au un rol activ în Mali unde ajută la sporirea sentimentelor anti-franceze.

Realitatea Live

25 Apr. 2024, 15:15
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
25 Apr. 2024, 15:15 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Transferurile instant zilnice ale moldovenilor se ridică la 2,6 milioane de lei, constată guvernatoarea BNM, Anca Dragu, care a participat astăzi la lansarea Campaniei Naționale Fără Cash.

„Împreună lucrăm la acest concept de acces mai ușor la plăți și la servicii bancare și, în general, la dezvoltarea țării și crearea unor perspective mai simple de facilitare a businessului și a tranzacțiilor pentru toți cetățenii Moldovei”, a subliniat Anca Dragu.

Guvernatoarea BNM a făcut referire la cele mai recente proiecte ale Băncii Naționale, care deja se bucură de succes. În context, a fost menționată înaintarea cererii de aderare a Republicii Moldovei la Zona Unică în Plăți în Euro (SEPA), care este în proces de examinare, dar și lansarea, în luna martie, a Sistemului de Plăți Instant MIA.

„Până ieri, avem înregistrate 124 118 de plăți și 115 milioane de lei transferați – câte 2900 de plăți și 2,65 mil de lei transferați pe zi. Sunt cifre care arată că MIA este un succes pentru sistemul nostru bancar. Aducem cetățenilor Republicii Moldova posibilitatea plăților sigure, rapide și cu costuri din ce în ce mai reduse. Avem comisioane de zero lei pentru plățile instant de până la cinci mii de lei. Plățile au devenit foarte accesibile” a spus Anca Dragu.

Anul trecut, numărul cardurilor în circulație a depășit numărul populației din Republica Moldova, constituind cifra de 3 292 564. Totodată, pe parcursul anilor 2019-2023 numărul și valoarea plaților fără numerar au crescut în fiecare an în medie cu 40,4% și respectiv 37,9%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău