Maib: zi de zi alături de refugiații din Ucraina

17 Mart. 2022, 16:25
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Dumitrita Culiuc
17 Mart. 2022, 16:25 // Bănci şi Finanţe //  Dumitrita Culiuc

Maib continuă să acționeze cu grijă și solidaritate față de cetățenii ucraineni refugiați din calea războiului. Susținerea acordată de bancă se manifestată atât prin condițiile preferențiale create pentru o serie de produse și servicii bancare, cât și prin donații financiare substanțiale transferate pe conturile speciale anunțate de autorități.

Curs valutar avantajos

Una dintre primele măsuri pe care banca le-a implementat a fost oferirea unui curs avantajos pentru hrivna ucraineană.

Operațiunile de schimb valutar cu moneda ucraineană sunt disponibile în regim obișnuit în toată rețeaua de sucursale și agenții maib.

Anularea comisioanelor la bancomate

Pe 25 februarie, în a doua zi de conflict armat în Ucraina, atunci când și numărul refugiaților din țara noastră creștea vertiginos, am acționat rapid și am decis anularea comisionului în rețeaua de bancomate maib pentru operațiunile de retragere de bani de pe cardurile bancare emise de băncile ucrainene.

Astfel, cetățenii ucraineni pot retrage mijloace financiare la ATM-urile maib în lei moldovenești, dolari și euro, fără reținerea comisioanelor aplicate anterior (totuși, ar putea fi aplicate careva comisioane de băncile emitente).

Menționăm că pentru retragerea mijloacelor financiare în lei de pe cardurile unei bănci străine se aplica un comision standard de 1,5% + 20 lei și 2,5% + 1 USD/ 1 EUR pentru retragerile în valută.

Carduri Instant gratuite

Pentru că înțelegem necesitățile cetățenilor ucraineni, din 25 februarie aceștia pot solicita emiterea gratuită a cardurilor în lei, dolari și euro.

Cardurile instant, de tip Mastercard Gold, sunt deschise în lei și pot fi obținute imediat în sucursalele maib. Cardurile nominale în valută străină se eliberează în decurs de 24 de ore și pot fi livrate la orice adresă absolut gratuit (excepție făcând localitățile din stânga Nistrului și mun. Bender).

Pentru deschiderea unui card bancar nerezidenții trebuie să prezinte pașaportul străin valabil sau actul de identitate național disponibil (buletin/card de identitate), cu transliterare în grafie latină.

Până în prezent maib a deschis 1243 carduri solicitanților din țara vecină.

Conturi de depozite deschise la maib

De asemenea, maib oferă posibilitatea deschiderii conturilor de depozit. Conform legislației, în cazul sumelor care depășesc valoarea de 10 000 euro, este necesară prezentarea actelor justificative privind proveniența mijloacelor financiare.

Donații financiare

În vederea susținerii refugiaților ucraineni aflați pe teritoriul Republicii Moldova, până la sfârșitul anului maib va dona o sumă de aproximativ 10 milioane de lei către fondul de sprijin pentru refugiați deschis de Ministerul Finanțelor. La sfârșitul fiecărei luni suma donațiilor va fi anunțată public pe pagina web a băncii.

​​Maib va dona o sumă fixă pentru fiecare tranzacție efectuată cu un card de debit sau credit emis de bancă și realizată la orice POS-terminal și în rețeaua e-commerce. Deținătorii de carduri maib care doresc să susțină această inițiativă sunt îndemnați să utilizeze cardurile cât mai frecvent posibil, pentru a spori suma donată fondului de sprijin pentru refugiați.

De asemenea, Consiliul băncii și Președintele maib au decis să doneze întregul salariu pentru luna februarie în conturile speciale pentru donații umanitare anunțate de Guvernul Republicii Moldova, totodată o donație substanțială este acordată de toți membrii Comitetului de Conducere.

Prima tranșă în valoare de 1 522 809 lei a fost transferată în luna martie către contul pentru donații umanitare în susținerea poporului ucrainean.

Donații prin maibank

Din 1 martie clienții maib pot face donații inclusiv în aplicația mobilă maibank. Pentru aceasta accesați: Plăți/Achitare facturi/Caritate/Help Ukraine.

Resursă informațională

Am dezvoltat un site special www.dopomoga.gov.md, care concentrează linkuri utile și cele mai recente și relevante subiecte pentru refugiații din Ucraina.

Rețeaua maib este disponibilă refugiaților ucraineni cu produse și servicii bancare de calitate. Pentru orice alte detalii și întrebări, suntem disponibili 24//7 la numărul scurt al Contact Center 1313 (apel național) sau +373 22 45 06 03 (apel internațional).

Mai multe detalii despre toate acțiunile întreprinse de maib pentru refugiații ucraineni sunt disponibile pe www.maib.md.

Suntem alături! Echipa maib

P.

Realitatea Live

01 Dec. 2023, 17:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Dec. 2023, 17:39 // Actual //  Lupu Eduard

Astăzi, Guvernul a aprobat proiectul de buget pentru anul 2024, evidențiind o creștere a veniturilor și reduceri semnificative a deficitului. Potrivit ministrului Finanțelor, Petru Rotaru, proiectul bugetului a fost elaborat având în vedere perspectivele de dezvoltare economică pentru următorii 3 ani și prognoza macroeconomică actualizată în octombrie.

Veniturile estimate la bugetul de stat pentru anul viitor sunt programate să atingă suma de 66,63 miliarde lei, în creștere cu 1,3% față de cifrele actualizate pentru 2023. Cheltuielile sunt estimate la 82,22 miliarde lei, reprezentând o reducere de 2,2%, iar deficitul se va situa la 15,59 miliarde lei, cu o reducere semnificativă de 14,9%.

Ministrul Rotaru a subliniat că proiectul de buget pentru 2024 a luat în considerare perspectivele de dezvoltare economică, precum și prognozele macroeconomice convenite cu experții FMI. Conform acestora, se estimează că PIB-ul va crește cu 3,5%, inflația medie anuală va fi de 5,7%, iar salariile medii vor crește cu 10,18%.

În structura veniturilor bugetului de stat pentru 2024, impozitele și taxele vor reprezenta peste 91,7%, cu o creștere de 9%. Principala sursă fiscală va fi TVA, estimată să aducă venituri de 34,17 miliarde lei, în creștere cu 8%.

Cheltuielile bugetului vor fi axate pe obiectivele de politică fiscală pe termen mediu și prioritățile sectoriale, inclusiv protecția socială, salarizarea în sectorul public și implementarea proiectelor conforme cu acordurile încheiate cu partenerii de dezvoltare.

Fonduri semnificative sunt alocate pentru proiecte cu finanțare externă, cu peste 80 de proiecte programate pentru implementare în 2024. Acestea includ sprijin pentru sectorul drumurilor, proiecte în domeniul învățământului superior, energie și altele.

Proiectul de lege privind bugetul pentru 2024 trebuie să fie aprobat de parlament înainte de a deveni efectiv.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău