Maib: zi de zi alături de refugiații din Ucraina

17 Mart. 2022, 16:25
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
17 Mart. 2022, 16:25 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Maib continuă să acționeze cu grijă și solidaritate față de cetățenii ucraineni refugiați din calea războiului. Susținerea acordată de bancă se manifestată atât prin condițiile preferențiale create pentru o serie de produse și servicii bancare, cât și prin donații financiare substanțiale transferate pe conturile speciale anunțate de autorități.

Curs valutar avantajos

Una dintre primele măsuri pe care banca le-a implementat a fost oferirea unui curs avantajos pentru hrivna ucraineană.

Operațiunile de schimb valutar cu moneda ucraineană sunt disponibile în regim obișnuit în toată rețeaua de sucursale și agenții maib.

Anularea comisioanelor la bancomate

Pe 25 februarie, în a doua zi de conflict armat în Ucraina, atunci când și numărul refugiaților din țara noastră creștea vertiginos, am acționat rapid și am decis anularea comisionului în rețeaua de bancomate maib pentru operațiunile de retragere de bani de pe cardurile bancare emise de băncile ucrainene.

Astfel, cetățenii ucraineni pot retrage mijloace financiare la ATM-urile maib în lei moldovenești, dolari și euro, fără reținerea comisioanelor aplicate anterior (totuși, ar putea fi aplicate careva comisioane de băncile emitente).

Menționăm că pentru retragerea mijloacelor financiare în lei de pe cardurile unei bănci străine se aplica un comision standard de 1,5% + 20 lei și 2,5% + 1 USD/ 1 EUR pentru retragerile în valută.

Carduri Instant gratuite

Pentru că înțelegem necesitățile cetățenilor ucraineni, din 25 februarie aceștia pot solicita emiterea gratuită a cardurilor în lei, dolari și euro.

Cardurile instant, de tip Mastercard Gold, sunt deschise în lei și pot fi obținute imediat în sucursalele maib. Cardurile nominale în valută străină se eliberează în decurs de 24 de ore și pot fi livrate la orice adresă absolut gratuit (excepție făcând localitățile din stânga Nistrului și mun. Bender).

Pentru deschiderea unui card bancar nerezidenții trebuie să prezinte pașaportul străin valabil sau actul de identitate național disponibil (buletin/card de identitate), cu transliterare în grafie latină.

Până în prezent maib a deschis 1243 carduri solicitanților din țara vecină.

Conturi de depozite deschise la maib

De asemenea, maib oferă posibilitatea deschiderii conturilor de depozit. Conform legislației, în cazul sumelor care depășesc valoarea de 10 000 euro, este necesară prezentarea actelor justificative privind proveniența mijloacelor financiare.

Donații financiare

În vederea susținerii refugiaților ucraineni aflați pe teritoriul Republicii Moldova, până la sfârșitul anului maib va dona o sumă de aproximativ 10 milioane de lei către fondul de sprijin pentru refugiați deschis de Ministerul Finanțelor. La sfârșitul fiecărei luni suma donațiilor va fi anunțată public pe pagina web a băncii.

​​Maib va dona o sumă fixă pentru fiecare tranzacție efectuată cu un card de debit sau credit emis de bancă și realizată la orice POS-terminal și în rețeaua e-commerce. Deținătorii de carduri maib care doresc să susțină această inițiativă sunt îndemnați să utilizeze cardurile cât mai frecvent posibil, pentru a spori suma donată fondului de sprijin pentru refugiați.

De asemenea, Consiliul băncii și Președintele maib au decis să doneze întregul salariu pentru luna februarie în conturile speciale pentru donații umanitare anunțate de Guvernul Republicii Moldova, totodată o donație substanțială este acordată de toți membrii Comitetului de Conducere.

Prima tranșă în valoare de 1 522 809 lei a fost transferată în luna martie către contul pentru donații umanitare în susținerea poporului ucrainean.

Donații prin maibank

Din 1 martie clienții maib pot face donații inclusiv în aplicația mobilă maibank. Pentru aceasta accesați: Plăți/Achitare facturi/Caritate/Help Ukraine.

Resursă informațională

Am dezvoltat un site special www.dopomoga.gov.md, care concentrează linkuri utile și cele mai recente și relevante subiecte pentru refugiații din Ucraina.

Rețeaua maib este disponibilă refugiaților ucraineni cu produse și servicii bancare de calitate. Pentru orice alte detalii și întrebări, suntem disponibili 24//7 la numărul scurt al Contact Center 1313 (apel național) sau +373 22 45 06 03 (apel internațional).

Mai multe detalii despre toate acțiunile întreprinse de maib pentru refugiații ucraineni sunt disponibile pe www.maib.md.

Suntem alături! Echipa maib

P.

Realitatea Live

10 Dec. 2024, 15:13
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
10 Dec. 2024, 15:13 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Industria globală a aviației este proiectată să obțină un profit net de 36,6 miliarde de dolari în 2025, depășind ușor estimările pentru anul 2024, a anunțat Asociația Internațională a Transportului Aerian (IATA). Această performanță va fi impulsionată de scăderea prețurilor la combustibil și de o gestionare eficientă a costurilor, Rtă datele IATA.

Numărul pasagerilor este estimat să crească cu 6,7%, ajungând la 5,2 miliarde în 2025, iar veniturile totale ale industriei ar putea depăși, pentru prima dată, pragul de 1 trilion de dolari, până la 1,007 trilioane de dolari, o creștere de 4,4% față de 2024.

Profitul operațional este estimat la 67,5 miliarde de dolari, iar cheltuielile totale ale industriei ar putea atinge 940 miliarde de dolari în 2025.

În cadrul unei conferințe de presă, Willie Walsh, directorul general al IATA, a remarcat creșterea semnificativă a pieței aviației în India, subliniind importanța conectivității aeriene pentru sprijinirea dezvoltării economice. India și China rămân printre piețele de aviație internă cu cea mai rapidă creștere.

Conform IATA, marja de profit net pentru 2025 este estimată la 3,6%, în creștere ușoară față de 3,3% în 2024. Profitul net per pasager va ajunge la 7 dolari, mai mic decât vârful de 7,9 dolari înregistrat în 2023, dar peste valoarea de 6,4 dolari prognozată pentru 2024.

În regiunea Asia-Pacific, profitabilitatea va înregistra o ușoară îmbunătățire datorită cererii puternice și a creșterii gradului de ocupare a aeronavelor.

La nivel global, tariful mediu al biletelor de avion, inclusiv taxele suplimentare, este prognozat să fie de 380 de dolari, cu 1,8% mai mic decât în 2024.

Prețul mediu al combustibilului pentru avioane este estimat la 87 de dolari pe baril în 2025, în scădere față de 99 de dolari pe baril în 2024. Cheltuielile totale pentru combustibil ale companiilor aeriene vor fi de 248 miliarde de dolari, o scădere de 4,8%, chiar dacă volumul consumului de combustibil va crește cu 6%, până la 107 miliarde de galoane.

Cu toate acestea, IATA avertizează asupra provocărilor legate de lanțurile de aprovizionare, infrastructura deficitară, reglementările stricte și creșterea taxelor. În plus, companiile aeriene vor resimți o presiune financiară suplimentară, pe măsură ce vor epuiza beneficiile fiscale asociate pierderilor din perioada pandemiei.

Această proiecție evidențiază eforturile industriei aeriene de a-și reveni complet după pandemie și de a investi în tehnologii sustenabile pentru un viitor mai verde.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală