Marea Britanie încalcă pretențiile lui Putin. Arma de temut pe care a decis să o trimită în Ucraina

06 Iun. 2022, 11:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Iun. 2022, 11:00 // Actual //  Lupu Eduard

Marea Britanie livrează sistemul de rachete cu lansare multiplă M270 Ucrainei, rachete cu rază lungă de acţiune, menite să ajute Kievul să se apere împotriva Rusiei, a declarat ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, relatează BBC. Asta în ciuda avertismentelor lui Vladimir Putin care a amenințat că va ataca noi ținte în Ucraina dacă occidentul livrează Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune.

Guvernul Marii Britanii nu a confirmat câte arme vor fi trimise, însă este vorba despre trei rachete, în primă fază, potrivit BBC.

Decizia a fost coordonată cu Statele Unite, care au anunţat săptămâna trecută că furnizează şi un sistem de rachete HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System), adică lansatoare de rachete multiple, montate pe blindate uşoare.

Decizia Washingtonului a înfuriat Moscova şi, duminică, preşedintele rus Vladimir Putin a ameninţat că va extinde lista ţintelor pe care Rusia le va ataca în Ucraina dacă ţările occidentale vor furnizaa arme cu rază lungă Kievului.

Guvernul Marii Britanii a anunţat că armata ucraineană va fi instruită cu privire la modul de utilizare a lansatoarelor în Marea Britanie în săptămânile următoare.

Ministrul britanic al Apărării Ben Wallace a subliniat că Regatul Unit îşi asumă un rol principal în furnizarea trupelor ucrainene cu ”armele vitale de care au nevoie pentru a-şi apăra ţara de invazia neprovocată”.

”Pe măsură ce tacticile Rusiei se schimbă, la fel se schimbă şi sprijinul nostru pentru Ucraina”, a adăugat el.

”Aceste sisteme de rachete cu lansare multiplă de înaltă capacitate le vor permite prietenilor noştri ucraineni să se protejeze mai bine împotriva utilizării brutale a artileriei cu rază lungă de acţiune, pe care forţele lui Putin au folosit-o fără discriminare pentru a distruge oraşele”, a mai spus Wallace.

Sistemul de rachete cu lansare multiplă al Marii Britanii poate trage 12 rachete de tip sol-sol într-un minut şi poate lovi ţinte pe o rază de 80 km cu o precizie maximă – mult mai departe decât artileria pe care o deţine în prezent Ucraina.

Acesta este similar cu sistemul HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) pe care îl trimite SUA.

Săptămâna trecută, Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei patru lansatoare de rachete multiple HIMARS – după ce a primit garanţiile că acestea vor fi utilizate numai în scopuri defensive şi nu pentru a lovi ţinte în interiorul Rusiei. Aceeaşi restricţie se aplică şi în privinţa utilizării sistemului M270 al Marii Britanii.

Președintele rus Vladimir Putin a avertizat că Moscova va ataca noi ținte dacă Occidentul va furniza Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune. „Vom lovi acele ținte pe care încă nu le-am lovit”, a declarat Putin pentru televiziunea de stat Rossiya, fără a preciza care sunt acele ținte.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

15 Aug. 2022, 18:00
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
15 Aug. 2022, 18:00 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Prețurile pentru chirie au crescut în întreaga lume. Astfel, am pregătit un top pentru cele mai mai scumpe chirii din Europa.

Parisul este orașul cu cele mai scumpe chirii din Europa. Francezii și nu numai plătesc peste 29 de euro pe metru pătrat. Tot peste 20 de euro plătesc și cei din Oslo, Londra, Barcelona și Copenhaga – acestea sunt, așadar, cele mai scumpe orașe, dacă ne gândim să stăm în chirie.

În Barcelona, prețurile chiriilor au crescut din 2021 cu aproape 28%. Iar într-un oraș din Ungaria cu aproximativ 27%. O creștere semnificativă este și în Varșovia. Chiriașii scot din buzunar în 2022 cu 18% mai mulți bani față de anul trecut.

Chiriile din România sunt printre cele mai mici din Europa. Cele mai scumpe chirii din România sunt în București și Cluj, 7,5 euro pe metru pătrat. În Brașov prețurile sunt ceva mai mici, 6,60 de euro pe metru pătrat, scrie Digi24.

Chirii mai ieftine decât în România se găsesc în Bulgaria. În capitala Bulgariei prețul este ceva mai mare, 4,60 de euro pe metru pătrat. Și Slovenia se află la coada clasamentului, cu cele mai mici chirii – aici se plătesc pe lună, pentru metrul pătrat, mai puțin de 7 euro.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău