Marea problemă a Rusiei din estul Ucrainei

12 Mai 2022, 08:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
12 Mai 2022, 08:42 // Actual //  Lupu Eduard

Rusia s-a plâns din nou miercuri seară că Ucraina i-a bombardat teritoriul. Se pare că trupele ucrainene amenință baza de operațiuni rusească din Belgorod.

De aproape două săptămâni, trupele ucrainene au reușit să recucerească tot mai multe suburbii din Harkov, al doilea oraș ca mărime al țării.
Contraofensiva se pare că a ajuns atât de departe încât se spune că ucrainenii au avansat până la zece kilometri de granița cu Rusia. Acest lucru a fost raportat de o sursă rusă pentru „Institutul pentru Studiul Războiului” (ISW).

La câțiva kilometri în spatele graniței se află cea mai importantă bază militară pentru aprovizionarea agresiunii ruse: baza de operațiuni de la Belgorod, scrie Tagesspiegel.
De acolo, Moscova trimite convoaiele cu soldați și echipamente de război spre Izium, poarta de intrare în Donbass.

La Belgorod, soldații care au fost retrași după eșecul din zona Kiev se adună pentru a ajunge la obiectivul principal al războiului – estul Ucrainei.

Rusia este dependentă de Belgorod pentru a-și atinge obiectivele / Dilema rușilor
Din punctul de vedere al experților, o pierdere a bazei de operațiuni ar fi „o catastrofă” pentru Rusia.
Prin urmare, din punctul de vedere ucrainean, este logic să se lanseze o manevră de diversiune acolo după contraofensivele reușite din jurul Harkovului.

Belgorod, regiune rusă de la granița cu Ucraina 

Pentru Rusia, acest lucru creează o dilemă: la urma urmei, o reacție sub forma unui contraatac asupra contraofensivei ucrainene spre Belgorod cere unele forțe militare care sunt de fapt necesare în Donbas.
Ofensiva majoră anunțată progresează deja lent. Un angajat al Departamentului american al Apărării a raportat marți seară că Rusia este în întârziere cu aproximativ două săptămâni în Donbass.

Realitatea Live

01 Iun. 2023, 10:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Iun. 2023, 10:36 // Actual //  Lupu Eduard

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu alături de omologul său Volodimir Zelenski au făcut primele declarații înainte de începerea summit-ului Comunităţii Politice Europene.

„Reconfirmăm suportul pentru Ucraina care rezistă în fața agresiunii ruse. Am discutat despre proiectele comune, coridorul solidarității și despre viitorul european al celor două state. Ucraina asigură securitatea Republicii Moldova, iar pentru acest lucru îi mulțumesc președintelui Zelenski. Republica Moldova Respectă suveranitatea, integritatea și frontierele recunoscute internațional. Totodată, Chișinăul susține înființarea tribunalului internațional pentru judecarea crimelor de război comise de Rusia în Ucraina”, a declarat Maia Sandu în fața jurnaliștilor.

La rândul său, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski s-a arătat încântat să se afle în Republica Moldova.

„Mergem umăr la umăr cu Moldova în UE. Mulțumesc țării că găzduiește refugiații ucraineni care fug din calea războiului Federației Ruse. Nu vom uita acest lucru. Am discutat proiecte de colaborare ce vizează infrastructura și despre acordurile pe care le avem deja semnate. Am discutat și despre garantarea securității  nu doar a Ucrainei, dar și a Moldovei și a altor state din regiune în fața agresiunii Rusiei. Am vorbit cu mai mulți parteneri despere o potențială coaliție a sistemelor de apărare Patriot. Avem nevoie de inițiativa respectivă”, a puntat Zelenski.

Lideri din întreaga Europă se vor afla în cursul zilei de joi, 1 iunie, în Republica Moldova unde vor lua parte la al doilea summit al Comunităţii Politice Europene. Reuniunea este programată să se desfășoare la castelul MIMI.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău