Matrapazlâcuri financiare cu energia electrică! Spânu ar fi fost „zburat” de la negocierile cu Cuciurganul

30 Apr. 2022, 22:09
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
30 Apr. 2022, 22:09 // Actual //  bani.md

Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu ar fi fost înlăturat de la negocierile cu centrala de la Cuciurgan privind livrarea energiei electrice, susține fostul deputat Alexandru Slusari.

Viceprim-ministru Andrei Spînu responsabil în cadrul executivului pentru sectorul energetic, a admis acest dezmăț cu licitație pe două luni, la care s-au înțeles cei din Tiraspol și Vladimir Andronache cu firma lui și au propus o schemă cu oferta comună, oscilată între 96 și 97 dolari pentru un Mw/h. Adică, aproape dublarea prețului actual pe loc gol. Ca fon «energeticul» lui Plahotniuc a mai atras în aceasta licitație aranjată câteva companii ale prietenilor lui de gen Silvia Radu”, susține Slusari.

Potrivit lui Slusari, totul era pregătit. Pe fundalul discursurilor înflăcărate și cinice despre costul independenței, domnul ministru deja vorbea neoficial cu cei din ANRE ca ei se pregătească majorarea tarifului la energia electrică până la 3,5 lei. A fost întocmită deja și nota informativă pentru ședința, preconizată pentru săptămâna viitoare. 70% din energia electrică trebuia să fie furnizată de Cuciurgan, iar 30% – de la compania-ofshor Августа, indirect care ar fi controlată de Andronache.

Planul obscur a fost blocat în ultimul moment, când până la ora zece 1 mai practic nu mai rămânea timp. Andrei Spînu a plecat sau a fost plecat miercuri în concediu. Iar reprezentanții guvernului și președinției au început convulsiv joi noaptea să discute direct cu cei din Tiraspol subiectul energetic, după care și a avut loc acest “BARTER” INEGAL. Energia electrică pe o lună la preț relativ rezonabil în schimbul autorizației  de mediu pe durata lunară pentru uzina metalurgică din Rîbnița. Adică temporar Guvernul nostru a permis uzinei din Transnistria poluarea mediului”, a mai spus Slusari, care solicită Procuraturii să investigheze așa zisa licitație de achiziție a energiei electrice.

Fostul deputat recomandă ca în următoarea lună autoritățile moldovenești sunt obligați să discute prompt și profesional cu Ucraina, probabil prin intermediul Uniunii Europene și Statelor Unite, în privința aprovizionării Moldovei cu energia electrică la un preț adecvat, care există deja în țara vecină. Este imperios necesar să reducem la minimum dependența noastră energetică de la Tiraspol, care în permanența ne șantajează.

Contactat de bani.md ministrul Spînu, până la publicarea știrii, nu a venit cu o reacție la acuzațiile care i se aduc.

Ieri, 29 aprilie, prim-ministra Natalia Gavrilița a declarat într-o conferință de presă că 59,5 USD pentru un Mwh este prețul pe care o să-l achite Moldova pentru energia electrică procurată de la Centrala Cuciurgan în luna mai. Prețul este mai mare cu 6 USD, dar tarifele pentru consumatorii finali rămân neschimbate până la 1 iunie curent”, a anunțat premierul, Natalia Gavrilița. Este a doua lună când se prelungește contractul cu Centrala de la Cuciurgan.

Republica Moldova importă 80% din necesarul de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan, care este controlată de grupul rusesc INTER RAO.

 

Realitatea Live

30 Mart. 2025, 12:22
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
30 Mart. 2025, 12:22 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Ucraina intenționează să ceară modificarea proiectului de acord propus de Statele Unite privind resursele minerale, solicitând în special majorarea investițiilor americane, potrivit agenției Bloomberg, care citează surse apropiate negocierilor.

Oficialii de la Kiev se tem că actuala formă a acordului ar putea complica parcursul european al Ucrainei, întrucât documentul prevede drepturi exclusive pentru SUA în toate proiectele majore de infrastructură și în distribuția profitului generat de un fond comun de investiții. De asemenea, accesul extins la resurse strategice ar putea marginaliza Uniunea Europeană în relația economică cu Ucraina.

Un alt punct sensibil este posibilitatea ca înțelegerea să implice, direct sau indirect, obligația Ucrainei de a compensa sprijinul militar și economic oferit de SUA de la începutul invaziei ruse.

Pe 28 martie, oficialii ucraineni au avut o videoconferință cu partenerii americani, inclusiv cu juriști specializați, pentru a cere clarificări și a semnala potențialele conflicte dintre acord și obiectivele strategice ale Kievului.

Potrivit surselor Bloomberg, reprezentanții SUA nu au respins categoric îngrijorările Ucrainei, în special în ceea ce privește compatibilitatea acordului cu ambițiile de aderare la UE. Acest lucru sugerează că Washingtonul ar putea fi deschis la renegocierea anumitor clauze.

Discuțiile privind acordul au început la începutul lui 2025, iar semnarea era planificată pentru sfârșitul lunii februarie, în cadrul vizitei lui Volodimir Zelenski la Washington. Însă, în urma unei confruntări publice cu fostul președinte Donald Trump și actualul vicepreședinte J.D. Vance, Zelenski a părăsit prematur Casa Albă, amânând finalizarea acordului.

Ulterior, pe 19 martie, Trump și Zelenski au avut o primă convorbire telefonică de reconciliere, iar pe 24 martie Trump a anunțat că un acord este „aproape gata de semnare”.

Pe 27 martie, deputatul Radei Supreme, Yaroslav Jeleznîak, precum și publicațiile Bloomberg și Financial Times, au dezvăluit condițiile preliminare ale acordului. Documentul includea accesul SUA la resursele de petrol și gaze din întreaga țară, o durată nedeterminată a acordului, și stipula că modificările pot fi făcute doar cu acordul părții americane. Totodată, nu existau mențiuni despre garanții de securitate oferite de SUA Ucrainei, nici măcar „indirecte”, potrivit lui Jeleznîak.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ