Metodologia ANRE, publicată într-o ediție specială a Monitorului Oficial. Expert: „E o ruşine. Au luat din pod”

01 Iul. 2021, 14:48
 // Categoria: Actual // Autor:  Realitatea.md
01 Iul. 2021, 14:48 // Actual //  Realitatea.md

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) anunță că, astăzi, 01.07.2021, în Monitorul Oficial al Republicii Moldova a fost publicată Metodologia de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, aprobată prin Hotărârea Consiliului de Administrație al ANRE nr. 254 din 14.06.2021.

Astfel, drept urmare a intrării în vigoare a Metodologiei și în conformitate cu prevederile acesteia, începând cu ziua de azi, Agenția va publica până la orele 12:00 a fiecărei zile lucrătoare pe pagina sa oficială web indicatorii de referință, stabiliți în baza cotațiilor internaționale PLATTS.

Respectiv, în conformitate cu pct. 7 din Hotărârea Consiliului de Administrație al ANRE nr. 254 din 14.06.2021, toți operatorii pieței produselor petroliere urmează să stabilească până la  ora 23:59 a zilei de azi stocul de produse petroliere și a gazului lichefiat, care va fi considerat ca o singură partidă, iar prețurile maxime la această partidă vor fi determinate reieșind din valoarea medie a cotațiilor medii pentru fiecare tip de produs la ziua respectivă, se scrie în cadrul unui comunicat de presă al autorității.

Astfel, pentru stocul determinat ca o singură partidă, operatorii pieței vor stabili prețurile maximale de comercializare a produselor petroliere și a gazului lichefiat în baza indicatorilor publicați de Agenție la 01.07.2021, care vor fi puse în aplicare începând cu data de 02.07.2021, ora 00:01.

Titularii de licențe pentru importul și comercializarea produselor petroliere principale și a gazului lichefiat sunt obligați să prezinte lunar Agenției rapoartele privind prețurile și cheltuielile medii aferente activității desfășurate, conform formularelor aprobate.

Bani.md a scris anterior despre faptul că Metodologia implementată ar putea aduce daune companiilor petroliere de pe piață, până la falimentarea acestora.

Temerile petroliştilor sunt susţinute şi de expertul economic Veaceslav Ioniţă. Acesta consideră că noua metodologie de plafonare a preţurilor la carburanţi este o parodie, iar dacă nu va fi modificată în scurt timp va duce la falimentarea majorităţii companiilor.

„Nu poate fi numită metodologie, este o ruşine nu are formule de calcul nimic, au luat din pod. Companiile micuţe petroliere pe care le avem vor falimenta toate, cu certitudine, nu supravieţuieşte nimeni, parcă avem o strategie naţională a omorî agricultura asta este următorul efect. Vom avea companii care vor fi nevoite să îşi sisteze activitatea”, a declarat expertul economic Veaceslav Ioniţă pentru Publika.md.

Totodată, ANRE afirmă că a respectat toate principiile legale de reglementare a preţurilor la carburanţi.

„A fost discutată, au fost invitate toate părţile interesate care au participat la şedinţele publice. Oricine poate să acceseze şi să vadă care au fost propunerile înaintate de petrolişti. Toate aspectele care i-au nemulţumit au fost discutate în aceste şedinţe”, a menţionat şeful Servicii Comunicare ANRE, Galina  Sanduţă.

Realitatea Live

29 Iul. 2021, 17:55
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
29 Iul. 2021, 17:55 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

O femeie din Germania a purtat un bilet de loterie câștigător în poșetă săptămâni întregi, fără să-și dea seama că valorează aproape 33 de milioane de euro, scrie ITV.

În vârstă de 45 de ani, femeia a fost singurul câștigător al unei trageri la sorți pe 9 iunie, după ce a ghicit corect șapte câmpuri pe un bilet de loterie german, a spus Lotto Bayern. Compania a declarat că suma este a doua cea mai mare plătită vreodată în istoria sa de 75 de ani.

Aceasta a citat-o pe femeia care nu a fost numită, spunând:

„Încă mă ia amețeala când mă gândesc că am purtat neglijent aproape 33 de milioane de euro în poșetă timp de câteva săptămâni”.

Ea și-a descoperit norocul doar când a jucat din nou la loterie.

Femeia spune că aceasta este o sumă suficientă pentru familia sa și spune că nu mai intenționează să participe la loterie.

Cu acești bani femeia spune că va încerca să adopte un mod sănătos de viață și vrea să facă ceva mai mult pentru mediul înconjurător.

„Și când spun asta, mă refer la mâncare sănătoasă, activitate fizică, exerciții în natură. Și ne dorim foarte mult să ne construim o casă verde cu o grădină naturală”, a adăugat femeia.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală