Graba strică treaba: Piața petrolieră se așteaptă la colaps. ANRE zice că a acționat regim de urgență

29 Iun. 2021, 05:30
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
29 Iun. 2021, 05:30 // Actual //  MD Bani

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a publicat pe data de 23 iunie un Anunț în care susține că a acționat în regim de urgență, invocând motive impuse de Lege și scopuri menite să fie în beneficiul consumatorilor. În același timp, companiile petroliere și experți economici susțin că Hotărârea va agrava situația și va duce inevitabil la lipsa de combustibil pe piață.

Conform surselor Bani.md, între 5 și 10 iulie companiile petroliere vor rămâne fără stocuri de benzină și motorină, iar importurile s-au oprit deja.

Între timp, în decurs 3 zile după adoptarea Hotărârii ANRE, mai multe companii petroliere și-au anunțat clienții despre imposibilitatea acordării în continuare a reducerilor de volum, inclusiv pentru livrările angro în adresa companiilor agricole sau a altor categorii speciale de consumatori.

Anunțul ANRE

Hotărârea Consiliului de Administrație al ANRE nr. 254 din 14.06.2021 privind aprobarea Metodologiei de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere (prin care au fost aprobate valorile marjelor la comercializarea cu ridicata și la comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat, pentru semestrul doi al anului 2021) a fost aprobată în regim de urgență reieșind din termenele restrânse impuse prin Art. II din Legea 54/09.04.2021 pentru modificarea Legii privind piața produselor petroliere nr. 461/2001 și asigurarea consumatorilor de produse petroliere din Republica Moldova cu prețuri stabilite în mod transparent, conform limitelor impuse de legislația în vigoare.

Totodată, Autoritatea de reglementare încheie anunțul cu un mesaj amenințător către jucătorii de pe piață:

În conformitate cu prevederile art. 4 din Legea 100/22.12.2017 cu privire la actele normative, actul normativ are caracter public, obligatoriu, general şi impersonal. Prevederile actului normativ sunt executorii, opozabile tuturor subiecților de drept şi, în caz de necesitate, sunt impuse prin forța de constrângere a statului.

Petroliștii atenționează: Nu va fi combustibil

Din punct de vedere economic, o Hotărâre care determină jucătorii de pe piață să lucreze în pierdere, nu face decât să stopeze activitatea unui agent economic. Nu există nicio premisă din punct de vedere financiar ca o companie să nu își limiteze activitatea în cazul în care aceasta nu obține profit, susține un specialist în economie.

Astfel, ce ține de situația creată pe piața de combustibili – sunt create toate condițiile necesare ca piața petrolieră să își sisteze activitatea.

Un alt jucător de pe piață, susține că noua Metodologie și Hotărârea ANRE din 14 iunie 2021 au fost elaborate într-o manieră netransparentă și dăunătoare atât pentru noi (n. red – benzinării), cât și pentru economie în ansamblu.

„După anunțul adoptării Metodologiei, ne-am adresat în scris către ANRE pentru a primi o explicație – până acum Agenția nu a răspuns și, se pare, că nu o vor face. Pe data de 23 iunie ANRE a emis un anunț în care zic că au adoptat Hotărârea în regim de urgență. Noi, totuși, vom aștepta ca ANRE să răspundă la întrebările trimise.”

„În ceea ce privește prăbușirea pieței combustibililor – am vorbit cu mult timp în urmă, chiar înainte de adoptarea modificărilor la Legea cu privire la piața produselor petroliere. Am zis că scopul modificărilor Legii și adoptarea ulterioară a noii Metodologii este cel de creare a unei crize în țară”, declară un operator al pieței de combustibili.

În cadrul ședinței de Aprobare a Metodologiei (14 iunie 2021), mai mulți reprezentanți ai companiilor petroliere s-au arătat nemulțumiți: 

„Prin astfel de calcule, nu va mai fi loc sub soare pentru multe companii. Totodată, dumneavoastră în perfectă cunoștință de cauză, ne lăsați dreptul de a contesta în termen de 30 de zile această hotărâre. De fapt, vă derogați într-un fel şi răspunderea pentru anumite blocaje ale pieței.”

Ce prevede noua Metodologie ANRE

Potrivit documentului, petroliștii vor calcula singuri preturile plafon pentru fiecare lot de combustibil importat, dar nu pot depăși prețul maxim, stabilit conform prevederilor Metodologiei.

Metodologia aprobată presupune mecanismul prin care companiile petroliere, o dată cu importul carburanților, urmează să-i atribuie fiecărei partide un preț maximal de comercializare. În formula de calcul a metodologiei sunt incluse cotațiile bursiere Platts pentru 14 zile anterioare efectuării importului, rata de schimb valutar a BNM, cotele accizelor şi cotele TVA prevăzute în Codul Fiscal.

De asemenea, în calcul se va include marja comercială, care va fi calculată semestrial de ANRE.

De exemplu, pentru semestrul doi al acestui an, ANRE a stabilit o marjă de 2,33 lei/litru, la vânzarea cu amănuntul a motorinei şi benzinei, şi de 1,98 lei/litru pentru gazul lichefiat.

Metodologia de calcul va intra în vigoare în data de 1 iulie.

Totodată, până atunci, prețurile actuale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere nu pot fi majorate de către vânzători. Petroliștii pot contesta, timp de 30 de zile, decizia ANRE. Odată cu aplicarea noii Metodologii, reprezentanții ANRE dau asigurări că au capacitatea să verifice fiecare lot de carburanți care intră în țara noastră. Petroliștii care vor depăși prețurile maxime calculate riscă să rămână fără licență pentru două luni.

Ce nu este în regulă cu Legea (+ la cele menționate anterior)

  1. Lege care se contrapune Standardelor Internaționale de Contabilitate

Citată de Mold-Street.com, Ana-Groza, director executiv al Asociației Investitorilor Străini (FIA),susține că noua metoda de evidență a stocurilor pentru fiecare lot separat, conform Legii adoptate de Parlament, contravine atât standardului național de contabilitate, cât si al celui internațional (SIRF). Or, potrivit acestui standard, evidența stocurilor de produse petroliere se efectuează conform metodei costului mediu ponderat, și nu pe loturi distincte.

În consecință, în cazul implementării întocmai a Legii, companiile petroliere vor fi puse în fața dilemei: să încalce Standardele Naționale de Contabilitate sau să respecte Legea produselor petroliere. Totodată, aceasta ar putea duce la apariția unui deficit de carburanți pe piață, susține director executiv al Asociației Investitorilor Străini.

  1. Unități de măsură neclare

În Lege se găsesc și descrieri eronate a componentelor din formula de calcul a stabilirii prețurilor, ce nu pot fi implementate și urmează a fi schimbate (ex: la CV lei/USD, la densitate litri/tona.

Totodată, unele companii au cerut să fie determinată o definiție clară a conceptului de lot și partidă, aceasta fiind o problemă serioasă pentru viitoarea metodologie, deoarece, conform noii legi, prețul trebuie calculat separat pentru fiecare lot.

„Cineva aduce combustibil cu cisternele auto, iar altul cu trenul. Care dintre acestea va fi considerat o partidă?”, a întrebat Iolanta Mura, Lukoil.

Companiile au atras atenția asupra faptului că noua metodă nu va fi fezabilă în practică, deoarece două loturi diferite de combustibil pot fi amestecate la benzinărie și nu este clar momentul în care ar trebui să se schimbe prețul.

  1. Moldova, unică în lume

Potrivit legii, importatorii vor trebui să calculeze prețul maxim de import, ceea ce nu se face în nicio țară.

În prezent, firmele mici, ce nu sunt importatori, atunci când cumpără produse petroliere nu folosesc cotațiile Platts, ci prețul final de la comercializarea cu ridicata.

Conform noii redacții a Legii, toți comercianții de produse petroliere sunt obligați să calculeze prețurile conform cotațiilor Platts, la care însă poți avea acces doar având abonament. Prețul abonamentului depășește 50.000 de dolari anual, scrie Mold-Street.com.

Cine „a inventat” Legea cu probleme

Autorul inițiativei este deputatul Alexandru Oleinic, ales pe circumscripția transnistreană. Proiectul a fost susținut în Parlament de către deputații PSRM și partidul ȘOR. Inițiativa fost propusă cu un an mai devreme de a fi aprobată – la începutul anului 2020. A revenit în actualitate când după o serie de scumpiri a carburanților, politicienii au considerat necesar să se implice.

„E urgență”. Calitatea nu contează

Deși toți vorbesc despre faptul că legea e proastă și cu greșeli grave, nici Guvernul, nici Președinția nu a intervenit să identifice și să implementeze o soluție fiabilă. Totul a fost lăsat pe ANRE, iar ANRE a ales calea „executorie” și s-a conformat. A adoptat o Hotărâre prin care și-a derogat responsabilitatea, fără a încerca să combată riscurile unei crize petroliere.

Maia Sandu: E confuză, dar o promulg

Amintim că la promulgarea legii, Președinta Maia Sandu, declarase că legea, în redacția aprobată de Parlament în luna aprilie, conține mai multe prevederi confuze și ar putea aduce daune consumatorilor.

Maia Sandu nu a exclus că aceste lacune au fost strecurate intenționat de unii deputați cu interese în domeniu. Promulgând totuși această lege, șefa statului Maia Sandu a insistat că ea trebuie îmbunătățită de Legislativul care va rezulta după alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.

ANRE: Legea are lacune, dar ne conformăm

Chiar în debutul ședinței în care au fost desfășurate primeledezbateri publice pentru elaborarea Metodologiei stabilirii prețurilor la combustibili,directorul ANRE, Eugen Carpov, a menționat că noua lege conține prevederi care pot fi interpretate în moduri diferite, precum și lacune care fac dificilă elaborarea unei metodologii.

Carpov a precizat că ANRE nu va stabili prețuri-plafon, adică maxime,responsabilitatea fiind pe seama fiecărei companii petroliere.

Andrei Adam, Șeful departamentului pentru licențiere, monitorizare și control din cadrul ANRE a făcut o scurtă prezentare a situației de pe piață, apoi a menționat unele neconcordanțe.

„Legea prevede că companiile petroliere trebuie să stabilească atât prețurile cu ridicata, cât și cele cu amănuntul. Dar companiile care vând combustibil doar cu amănuntul nu pot face aceste calcule, pentru că nu se ocupă cu importul. Și există 84 de astfel de companii, care dețin 306 de stații de alimentare cu petrol”, a spus Adam.

Criză petrolieră pe piața din Moldova

Din argumentele invocate anterior este clar că această decizie poate genera o criză petrolieră în Republica Moldova. O spun mai mulți jucători ai pieței petroliere.

Conform surselor Bani.md, între 5 și 10 iulie companiile petroliere vor rămâne fără stocuri de benzină și motorină, iar importurile s-au oprit deja.

Între timp, în decurs 3 zile după adoptarea Hotărârii ANRE, mai multe companii petroliere și-au anunțat clienții despre imposibilitatea acordării în continuare a reducerilor de volum, inclusiv pentru livrările angro în adresa companiilor agricole sau a altor categorii speciale de consumatori.

_______________________________________

Bani.md a transmis solicitări principalilor jucători de pe piața de produse petroliere. Răspunsuri am primit doar de la două companii. Acestea sunt expuse anterior. Ținând cont de subtilitatea subiectului, am preferat, în mod asumat, să nu publicăm numele companiilor.

Bani.md va completa articolul pe măsură ce va primi și alte poziții din partea jucătorilor de pe piața de combustibil.

Realitatea Live

08 Mai 2024, 14:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
08 Mai 2024, 14:11 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Cu trilioane peste trilioane de dolari adunate anual, super‑bogații lumii continuă să devină și mai bogați.

Averea netă combinată a miliardarilor planetei a crescut cu 545% în ultimele două decenii, ajungând la 14,2 trilioane de dolari – de patru ori mai mult decât creșterea de 111% a PIB-ului mondial.

Există unele lucruri pe care doar banii le pot cumpăra, precum calitatea de membru în clubul de 100 de miliarde de dolari, adică lista miliardarilor cu averi formate din 12 cifre. Anul acesta, un număr record de 14 persoane din întreaga lume se califică în acest prestigios clasament. Acest lucru reprezintă o creștere semnificativă față de numai șase persoane înregistrate anul trecut și doar una în 2020. Cei mai mulți dintre ei au devenit foarte bogați prin înființarea de companii tech.

Ca grup, miliardarii planetei sunt cu 120% mai bogați decât acum 10 ani. Dar acești 14 membri, ale căror averi au crescut cu 255% în aceeași perioadă, au avut un succes mult mai mare decât ceilalți miliardari mai „mici”. Averile lor au depășit cu mult inflația (în creștere cu 32%) și piața de capital (S&P 500 în creștere cu 182%), plasându-i în compania francizelor din liga de fotbal american NFL (în creștere cu 257%) în ceea ce privește valoarea în creștere rapidă.

Cei 14 super-bogați valorează în total două trilioane de dolari, ceea ce înseamnă că doar 0,5% din cei 2.781 de miliardari din lume dețin 14% din toată averea acestor miliardari. În 1987, când Forbes SUA a publicat prima sa listă globală a averilor, am găsit doar două persoane, ambele din Japonia, care aveau o avere de peste 10 miliarde de dolari (aproximativ 27 de miliarde de dolari astăzi, o sumă care i-ar fi plasat pe locul 69 în lista din 2024). A fost nevoie de boomul.com pentru a crea primul centi-miliardar, Bill Gates, ale cărui acțiuni Microsoft l-au propulsat pentru scurt timp la o avere formată din peste 11 cifre în 1999, înainte ca prăbușirea să îi reducă aproape la jumătate avere netă. Nimeni nu s-a apropiat de acest prag timp de aproape două decenii, chiar și pe măsură ce piețele au crescut vertiginos înainte și după Marea Recesiune.

Jeff Bezos a reușit, în cele din urmă, să descifreze din nou codul la sfârșitul anului 2017, devenind al doilea super-miliardar atunci când Amazon a urcat rapid spre un trilion de dolari în capitalizare de piață. Cu toate acestea, a durat până în 2021 pentru ca Clubul de 100 de miliarde de dolari să se extindă dincolo de Bezos, când Elon Musk, Bernard Arnault și Bill Gates au intrat în această categorie. Acum, cu averile în creștere în întreaga lume, a fi membru devine din ce în ce mai comun. O a 15-a persoană, moștenitoarea L’Oréal, Françoise Bettencourt Meyers, cu o avere estimată la 99,5 miliarde de dolari, bate la ușă, iar mogulul din domeniul tech Michael Dell, cu 91 de miliarde de dolari, nu este departe în spatele ei.

Dar pentru moment, iată lista completă a celui mai exclusivist club de pe Pământ.

1. Bernard Arnault – 233 de miliarde de dolari • LVMH • Franța 

Cea mai bogată persoană din lume pentru al doilea an la rând. Averea lui Arnault a crescut cu 10% în 2023, datorită unui alt an record pentru conglomeratul său de lux, LVMH, care deține banduri precum Louis Vuitton, Christian Dior și Sephora. Anul trecut, gigantul modei a anunțat un profit net de 16,5 miliarde dolari dintr-un venit de 94 de miliarde dolari. Arnault și-a consolidat planul de succesiune pentru a menține controlul afacerii familiei în ianuarie, când a propus adăugarea fiilor săi, Alexandre și Frédéric, în consiliul LVMH, unde li s-ar alătura și cei doi copii mai mari ai lor, Antoine și Delphine.

2. Elon Musk – 195 de miliarde de dolari • Tesla, SpaceX • SUA 

Musk este departe de averea înregistrată în noiembrie 2021, când a devenit prima persoană cu o avere estimată la 300 de miliarde de dolari. De atunci, a câștigat și a pierdut de mai multe ori titlul de „cel mai bogat din lume”, pe măsură ce pariurile sale îndrăznețe și-au luat zborul (valoarea SpaceX a sărit cu 80% la 180 de miliarde de dolari) sau au eșuat (X, fostul Twitter, valorează cu aproximativ 70% mai puțin decât în momentul achiziției sale din octombrie 2022, iar acțiunile Tesla au scăzut cu 57% de la sfârșitul anului 2021 până în prezent).

3. Jeff Bezos – 194 de miliarde de dolari • Amazon • SUA 

Fondatorul Amazon a dat marea lovitură în acest an în ceea ce privește averea. Este cu 80 de miliarde de dolari mai bogat, datorită unui salt de 93% în acțiunile colosului său de comerț electronic. Între timp, a cheltuit 150 de milioane de dolari pentru casele cumpărate pe insula „buncărului miliardarilor” din Miami, ca parte a unei decizii de a-și muta sediul fiscal în însorita și prietenoasa Florida, după trei decenii ploioase în Seattle.

4. Mark Zuckerberg – 177 de miliarde de dolari • Facebook • SUA 

Ce perioadă tumultuoasă a avut CEO-ul Meta! După ce acțiunile gigantului social media au scăzut cu 75% față de vârful atins în 2021, Zuckerberg a concediat aproape un sfert din personalul său, menținând totuși pariuri uriașe pe inteligența artificială și metavers. Acțiunile aproape s-au triplat în ultimul an, făcându-l pe Zuck, la 39 de ani, cel mai bogat din viața lui.

5. Larry Ellison – 141 de miliarde de dolari • Oracle • SUA 

La 10 ani după ce a demisionat din funcția de CEO al Oracle, Ellison este încă președinte, CTO și cel mai mare acționar al companiei, cu 40% din acțiuni. Acțiunile Oracle au crescut cu 34%, oferindu-i peste un miliard de dolari (pre-impozitare) lui Ellison în ultimele 12 luni, contribuind la creșterea averii sale cu 34 de miliarde de dolari. Celelalte investiții ale miliardarului nu stau la fel de bine: partea sa din X valorează mai puțin de o treime dintr-un miliard de dolari.

6. Warren Buffett – 133 de miliarde de dolari • Berkshire Hathaway • SUA 

FILE – Berkshire Hathaway Chairman and CEO Warren Buffett speaks during an interview in Omaha, Neb., May 7, 2018. The Glide Foundation homeless charity that received $53 million over the years from investors who wanted a private lunch with Buffett has announced a new auction meal with Salesforce CEO Marc Benioff it said Tuesday, April 9, 2024,,Image: 863632082, License: Rights-managed, Restrictions: This content is intended for editorial use only. For other uses, additional clearances may be required. FILE PHOTO, Model Release: no, Pictured: Warren Buffett

Buffett, al cărui vechi partener de afaceri, Charlie Munger, a murit la 99 de ani în noiembrie anul trecut, s-a aflat într-un conflict în ultimul an, ciocnindu-se cu colegul miliardar Jimmy Haslam asupra prețului achiziției de către Berkshire Hathaway a lanțului de stații de alimentare Pilot Travel Centers, deținut de Haslam. Părțile s-au înțeles în ianuarie, iar Berkshire a cumpărat ultimii 20% din Pilot pentru 2,6 miliarde de dolari. Acțiunile Berkshire au atins maxime record, în creștere cu 30% față de anul trecut.

7. Bill Gates – 128 de miliarde de dolari • Microsoft • SUA 

Cu toate că este aproape cel mai bogat din viața sa, Gates ocupă cea mai joasă poziție din 1992 datorită concurenței dure, unui divorț costisitor în 2021 și celor 59 de miliarde de dolari pe care i-a donat în acte de caritate. Cofondatorul Microsoft a fost cea mai bogată persoană din lume timp de 18 ani, din 1995 până în 2017.

8. Steve Ballmer – 121 de miliarde de dolari • Microsoft • SUA 

Mukesh Ambani, chairman and managing director of Reliance Industries Ltd., is speaking at an event in Mumbai, India, on March 30, 2024.Mukesh Ambani In Mumbai, India – 30 Mar 2024,Image: 861249488, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Ambani a devenit primul membru asiatic al Clubului de 100 de miliarde de dolari în acest an, datorită creșterii acțiunilor conglomeratului său, Reliance Industries. În martie, a găzduit un eveniment festiv de trei zile pentru a sărbători nunta fiului său cel mic, Anant, care va avea loc în iulie. Rihanna a cântat pentru cei 1.600 de invitați, printre care s-au numărat Mark Zuckerberg, Bill Gates și Ivanka Trump.

10. Larry Page – 114 de miliarde de dolari • Google • SUA / Sergey Brin 110 miliarde de dolari • Google • SUA 

Cofondatorii Google sunt acum la patru ani distanță de operațiunile de zi cu zi, dar rămân cei mai mari acționari individuali ai gigantului tech. Page s-a ferit în mare parte de ochii publicului, petrecând timp pe cele cinci insule private pe care le deține, inclusiv una în Fiji și alta în Puerto Rico. Brin a ieșit din semiretragere pentru a trimite modificări la modelele de chatbot AI ale Google anul trecut și a fost listat drept „contribuitor principal” când Gemini a fost lansat în decembrie.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău