Milionarul Vaja Jhashi joacă poker cu securitatea alimentară a Moldovei! Floarea-soarelui pleacă, fabricile mor

22 Mart. 2025, 10:32
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
22 Mart. 2025, 10:32 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Industria de procesare a uleiului vegetal este distrusă. Supermarketurile sunt pline de ulei ucrainean, chiar și atunci când eticheta este în limba română. Potrivit lui, produsul este importat din Ucraina și doar ambalat local, susține fostul director executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandr Slusari.

„Chiar dacă undeva găsiți sticle cu marca în limbă română, aceasta este adusă din Ucraina și doar ambalată în Moldova”, a scris Slusari.

El își exprimă dezamăgirea că autoritățile nu au reacționat în urma avertismentelor sale anterioare. Deși a avut „un gram de speranță naivă” că Guvernul va organiza o ședință pentru a analiza situația, acest lucru nu s-a întâmplat.

Slusari mai menționează că nu funcționează nici Consiliul ramural de pe lângă Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, creat prin Legea nr. 257 din 2006. Potrivit acestuia, încercările fermierilor de a convoca o ședință pe tema crizei din sector, încă din septembrie 2024, au eșuat.

„În prezent fabricile autohtone, care aparțin Trans Oil, se află în șomaj tehnic și mulți angajați calificați pleacă. Ce este asta, dacă nu lichidarea intenționată a industriei strategice?”, întreabă retoric fostul deputat.

Slusari respinge argumentele potrivit cărora materia primă ar fi fost prea scumpă, acuzând compania Trans Oil că, deși deține trei fabrici de procesare, a ales să exporte masiv floarea-soarelui, lăsând uzinele din țară fără resurse.

„Milionarul Vaja se joacă cu securitatea alimentară a țării și cu sorțile oamenilor. Dacă nu înțelege acest lucru omul care este prim-ministru, atunci aștept ca doamna președintă să convoace ședința Consiliului de Securitate pe problema respectivă”, a conchis Slusari, atrăgând atenția asupra riscurilor sociale și economice provocate de neglijarea industriei agroalimentare.

Piața cerealelor este controlată de milionarul Vaja Jhashi – 60%. Acesta este un vechi prieten al oligarhului Vladimir Plahotniuc și domină și piața uleiului din Republica Moldova. Jhashi controlează piața prin intermediul grupului de companii TransOil. Cea mai importantă afacere a holdingului este fabrica de ulei Floarea Soarelui de la Bălți. Jhashi și-a întărit poziția pe piața R. Moldova în 2011, cumpărând fabrici de ulei, elevatoare, construind terminale în portul Giurgiulești și obținând finanțare de la BERD.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

28 Apr. 2025, 08:34
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
28 Apr. 2025, 08:34 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Începând cu luna aprilie 2025, Banca Centrală Europeană (BCE) a demarat procesul de retragere treptată din circulație a bancnotelor de 20 și 50 de euro în formatul actual. Această măsură face parte dintr-un plan amplu de modernizare a monedei euro, vizând actualizarea designului și îmbunătățirea elementelor de securitate ale bancnotelor.

BCE pregătește lansarea unei noi generații de bancnote, având ca teme „Cultura europeană” și „Natura Europei”. Noile modele vor aduce în prim-plan figuri emblematice precum Marie Curie și Miguel de Cervantes, alături de reprezentări vizuale ale biodiversității europene, cu păsări și râuri ce traversează granițele continentului.

Pentru a implica cetățenii europeni, BCE va organiza un concurs în 2025, destinat artiștilor și designerilor grafici din întreaga Uniune Europeană. Propunerile vor fi evaluate atât de un juriu de specialitate, cât și prin vot public, iar modelele câștigătoare vor fi aprobate de Consiliul Director al BCE. Primele bancnote din noua serie sunt programate să intre în circulație în 2026, reflectând un echilibru între modernitate, sustenabilitate și simbolism european.

Decizia de actualizare vine și pe fondul problemelor legate de falsificarea bancnotelor. În 2024, aproximativ 554.000 de bancnote euro contrafăcute au fost retrase din circulație, majoritatea reprezentând cupiurile de 20 și 50 de euro, care însumează peste 75% din totalul falsurilor detectate. Deși rata de contrafacere rămâne extrem de scăzută – doar 18 bancnote false la un milion de bancnote autentice – BCE urmărește prin noul design să întărească securitatea monedei euro și să combată riscurile asociate falsificării.

Responsabilă de politica monetară a statelor din zona euro, Banca Centrală Europeană își reafirmă astfel angajamentul de a proteja stabilitatea financiară și încrederea cetățenilor în moneda unică europeană.

 

 
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi