Petrol rusesc, profit Indian! Cel mai bogat om, Mukesh Ambani, afacere de aproape 1 miliard de dolari cu SUA

21 Mart. 2025, 17:08
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
21 Mart. 2025, 17:08 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Miliardarul indian Mukesh Ambani, cel mai bogat om din India cu o avere estimată la 95 de miliarde de dolari, și compania sa Reliance Industries au câștigat aproximativ 724 de milioane de euro din exportul de combustibil în Statele Unite, combustibil produs din petrol rusesc. Informația a fost publicată într-un raport al Centrului pentru Cercetare în Energie și Aer Curat (CREA), care analizează fluxurile energetice internaționale.

Potrivit raportului, în perioada ianuarie 2024 – ianuarie 2025, rafinăriile Reliance au exportat combustibil în valoare de 2 miliarde de euro către SUA, dintre care 724 de milioane provin din produse rafinate pe bază de țiței rusesc.

În 2024, Reliance Industries a semnat un contract pe termen lung cu compania rusă Rosneft, estimat între 12 și 13 miliarde de dolari anual, valabil pentru o perioadă de 10 ani. În baza acestui acord, Rosneft furnizează până la 500.000 de barili de petrol pe zi către India, ceea ce reprezintă aproximativ jumătate din exporturile maritime ale companiei rusești. Reprezentanții Reliance au declarat că Rusia rămâne cel mai mare furnizor de petrol pentru India.

În total, Statele Unite au cheltuit 2,8 miliarde de euro pentru importul de combustibil de la șase rafinării din India și Turcia. Din această sumă, circa 1,3 miliarde de euro reprezintă produse obținute din petrol rusesc. Rafinăriile turcești au exportat combustibil în valoare de 616 milioane de euro către SUA, dintre care 545 milioane de euro au provenit din procesarea țițeiului rusesc.

Potrivit CREA, Rusia a obținut circa 750 milioane de euro venituri fiscale de pe urma exportului indirect de combustibil către SUA. Exporturile de benzină au fost evaluate la 294 milioane de euro — suficient, potrivit analiștilor, pentru a alimenta aproape fiecare automobil din statul american Florida.

Aceste evoluții vin în contextul în care, în decembrie 2022, țările G7, Uniunea Europeană și Australia au impus un plafon de preț pentru petrolul rusesc — 60 de dolari per baril — și au introdus limite de preț și pentru produsele petroliere. Măsurile aveau scopul de a reduce veniturile Rusiei din petrol, fără a provoca dezechilibre pe piața globală.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

30 Apr. 2025, 17:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
30 Apr. 2025, 17:32 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova a votat în a doua lectură un proiect de lege prin care lucrările de construcție a liniei electrice aeriene (LEA) 400 kV Bălți – Suceava, de modernizare a stației electrice Bălți 330 kV și de construcție a unei noi stații Bălți 400 kV au fost declarate de utilitate publică de interes național.

Această decizie are drept scop accelerarea conectării Republicii Moldova la rețeaua electrică europeană ENTSO-E, printr-o nouă linie de interconectare cu România. LEA Bălți–Suceava va avea o lungime de aproximativ 48 km pe teritoriul Republicii Moldova, traversând 12 localități și necesitând instalarea a 157 de stâlpi electrici.

Pentru desfășurarea lucrărilor, Guvernul va identifica, prin Agenția de Geodezie, Cartografie și Cadastru, proprietarii terenurilor sau imobilelor care urmează să fie expropriați definitiv sau temporar. Despăgubirile vor fi plătite din bugetul de stat, prin intermediul Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii.

Legea prevede și derogări de la anumite prevederi legale, pentru a permite eliberarea rapidă a actelor permisive și pentru a grăbi procesele administrative, având în vedere importanța strategică a proiectului.

Valoarea totală a investiției este de 37 de milioane de euro, finanțată dint-un împrumut de 14,8 milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), un împrumut similar de 14,8 milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții (BEI) și un grant nerambursabil de 7,4 milioane de euro din partea Uniunii Europene.

Proiectul urmează să fie finalizat până în 2027, iar în luna mai 2025 urmează să fie lansată licitația internațională pentru selectarea companiei care va implementa lucrările. Această inițiativă reprezintă un pas major în consolidarea independenței energetice a Republicii Moldova și alinierea la standardele infrastructurale europene.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi