Ministru lituanian: nu cumpărați noi telefoane chinezești, scăpați de cele deja cumpărate cât mai repede posibil

22 Sept. 2021, 10:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
22 Sept. 2021, 10:49 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Ministrul Apărării din Lituania le-a transmis cetățenilor să nu mai cumpere telefoane din China sau să le arunce pe cele cumpărate deja. Recomandarea vine după ce departamentul de securitate cibernetică al țării a descoperit mai multe device-uri care au abilitatea de a cenzura automat anumiți termeni, transmite The Guardian.

Potrivit informațiilor, telefoanele emblematice vândute în Europa de gigantul chinez Xiaomi Corp au capacitatea integrată de a detecta și cenzura termeni precum „Tibet liber”, „Trăiască independența Taiwanului” sau „mișcarea pentru democrație”, a declarat marți organismul de stat lituanian pentru securitate cibernetică.

Capacitatea din software-ul telefonului Xiaomi Mi 10T 5G a fost dezactivată pentru regiunea Uniunii Europene, dar poate fi activată de la distanță în orice moment, a precizat centrul național de securitate cibernetică al ministerului în raport.

„Recomandarea noastră este să nu cumpărați noi telefoane chinezești și să scăpați de cele deja cumpărate cât mai repede posibil în mod rezonabil”, a declarat ministrul adjunct al apărării, Margiris Abukevicius, în prezentarea raportului.

SUA, de partea Lituaniei în tensiunile cu China

Relațiile dintre Lituania și China s-au deteriorat recent. Luna trecută, China a cerut Lituaniei să își retragă ambasadorul de la Beijing și a declarat că își va rechema trimisul la Vilnius, după ce Taiwanul a anunțat că misiunea sa din Lituania se va numi Biroul de reprezentare a Taiwanului.

Misiunile taiwaneze din Europa și SUA folosesc numele orașului Taipei, evitând o referire la insula în sine, pe care China o revendică ca teritoriu propriu.

Consilierul pe probleme de securitate națională al președintelui american Joe Biden, Jake Sullivan, a discutat săptămâna trecută cu prim-ministrul Lituaniei, Ingrida Šimonytė, și a subliniat sprijinul acordat țării sale în fața presiunilor din partea Chinei.

Raportul centrului cibernetic național a precizat, de asemenea, că telefonul Xiaomi trimitea date criptate privind utilizarea telefonului către un server din Singapore. De asemenea, a fost găsit un defect de securitate în telefonul P40 5G al companiei chineze Huawei, dar nu a fost găsit niciunul în telefonul unui alt producător chinez, OnePlus, a precizat acesta.

Realitatea Live

13 Aug. 2022, 19:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
13 Aug. 2022, 19:22 // Actual //  Lupu Eduard

Kremlinul le propune agenților FSB salarii de opt ori mai mari decât în mod normal, dar majoritatea refuză să fie detașați în zonele ocupate de ruși în Ucraina. O situație asemănătoare se regăsește și în armata rusă, unde se caută voluntari din rândul civililor care nu au nicio pregătire militară.

În ciuda salariilor de opt ori mai mari decât în mod normal, agenții FSB ruși refuză, categoric, să fie detașați în zonele din Ucraina ocupate de Rusia.

Moscova are nevoie urgentă atât de agenți de informații regulate, cât și de agenți de informații militare pentru a-și impune dominația în cele două „republici populare” din estul Ucrainei, Donețk și Luhansk, dar și în regiunile Kherson, Zaporozhzhia și Harkov.

Pentru a evita astfel de detașări, agenții FSB obțin certificate medicale de la medici, ceea ce le permite să rămână în localitățile de origine.

O sursă din FSB a declarat că nu există niciun interes pentru o detașare în zonele ocupate de ruși în Ucraina. „Am sunat 200 de oameni [pensionari] și doar trei au spus că se vor gândi la asta. Asta în ciuda promisiunilor de plăți și beneficii uriașe”, a declarat sursa.

În ciuda salariului ce poate ajunge până la 5.000 de lire sterline pe lună, majoritatea agenților refuză oferta venită din partea Kremlinului. „Departamentele de personal îi cheamă în mod activ pe foștii angajați, chiar și pe cei concediați pe motive de discreditare”, se arată în raportorul Kremlinului.

Lipsa de loialitate față de Vladimir Putin din partea agenților de informații reflectă clar o reticență din partea lor de a fi transferați în teritoriile cucerite de ruși.

Unii dintre cei care au acceptat oferta venită de la Moscova susțin că sunt „epuizați”, după ce timp de jumătate de an au avut sarcini intensive, iar vacanțele lor au fost anulate în timpul războiului. De altfel, Kremlin a recrutat prizonieri neantrenați și civili, care au fost trimiși să lupte, pe front, împotriva armatei ucrainene, scrie mirror.co.uk.

La începutul lunii iulie, închisorile și companiile din Rusia au anunțat că recrutează voluntari care vreau să lupte în Ucraina. Deținuții care acceptă acest lucru pot beneficia de amnistii, dar și de bani în plus.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău