Ministru lituanian: nu cumpărați noi telefoane chinezești, scăpați de cele deja cumpărate cât mai repede posibil

22 Sept. 2021, 10:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
22 Sept. 2021, 10:49 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Ministrul Apărării din Lituania le-a transmis cetățenilor să nu mai cumpere telefoane din China sau să le arunce pe cele cumpărate deja. Recomandarea vine după ce departamentul de securitate cibernetică al țării a descoperit mai multe device-uri care au abilitatea de a cenzura automat anumiți termeni, transmite The Guardian.

Potrivit informațiilor, telefoanele emblematice vândute în Europa de gigantul chinez Xiaomi Corp au capacitatea integrată de a detecta și cenzura termeni precum „Tibet liber”, „Trăiască independența Taiwanului” sau „mișcarea pentru democrație”, a declarat marți organismul de stat lituanian pentru securitate cibernetică.

Capacitatea din software-ul telefonului Xiaomi Mi 10T 5G a fost dezactivată pentru regiunea Uniunii Europene, dar poate fi activată de la distanță în orice moment, a precizat centrul național de securitate cibernetică al ministerului în raport.

„Recomandarea noastră este să nu cumpărați noi telefoane chinezești și să scăpați de cele deja cumpărate cât mai repede posibil în mod rezonabil”, a declarat ministrul adjunct al apărării, Margiris Abukevicius, în prezentarea raportului.

SUA, de partea Lituaniei în tensiunile cu China

Relațiile dintre Lituania și China s-au deteriorat recent. Luna trecută, China a cerut Lituaniei să își retragă ambasadorul de la Beijing și a declarat că își va rechema trimisul la Vilnius, după ce Taiwanul a anunțat că misiunea sa din Lituania se va numi Biroul de reprezentare a Taiwanului.

Misiunile taiwaneze din Europa și SUA folosesc numele orașului Taipei, evitând o referire la insula în sine, pe care China o revendică ca teritoriu propriu.

Consilierul pe probleme de securitate națională al președintelui american Joe Biden, Jake Sullivan, a discutat săptămâna trecută cu prim-ministrul Lituaniei, Ingrida Šimonytė, și a subliniat sprijinul acordat țării sale în fața presiunilor din partea Chinei.

Raportul centrului cibernetic național a precizat, de asemenea, că telefonul Xiaomi trimitea date criptate privind utilizarea telefonului către un server din Singapore. De asemenea, a fost găsit un defect de securitate în telefonul P40 5G al companiei chineze Huawei, dar nu a fost găsit niciunul în telefonul unui alt producător chinez, OnePlus, a precizat acesta.

Realitatea Live

03 Iun. 2023, 09:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Iun. 2023, 09:09 // Actual //  Lupu Eduard

Pământul arabil din Olanda este din ce în ce mai inaccesibil. Olandezii nu își vând terenurile agricole, iar puținele oferte de pe piață sunt la prețuri foarte mari, care continuă să crească.

Conform analizei efectuate pentru primele 3 luni din acest an, valoarea terenului agricol din Olanda a crescut cu 5,8% față de anul trecut, ajungând la un preț mediu de 79.400 de euro/ha. În schimb, prețurile pentru pajiști au scăzut cu 0,6% comparativ cu ultimele luni din 2022.

În Olanda, puținele terenuri care sunt scoase la vânzare sunt cotate la prețuri foarte mari. De la începutul anului, tarifele la terenurile agricole continuă să crească, puțini proprietari fiind dispuși să le înstrăineze.

Oficiul Cadastral Olandez din Apeldoorn și Departamentul de Cercetare Economică de la Universitatea Wageningen (WEcR) au calculat că prețul mediu pentru un teren agricol, în primul trimestru al anului 2023, se situează la 79.400 de euro/ha, cu 3% mai mult decât în ultima parte a anului 2022. Față de întreg anul 2022, când prețul mediu a fost de 73.400 euro/ha, valoarea terenurilor a crescut cu 5,8%.

În schimb, pășunile se vând puțin mai ieftin decât terenurile arabile. În intervalul ianuarie-martie 2023, pășunile s-au vândut cu un preț mediu de 68.800 euro/ha, cu 0,6% mai puțin decât în ultima parte a anului 2022.

A fost înregistrată, însă, o primă medie de preț de 3,9% până la 77.500 euro/ha pentru terenurile arabile unde se cultivă porumbul de siloz. În același timp, prețul terenurilor construite a crescut cu o medie de 3,7%, până la 92.200 euro/ha.

Olandezii nu își vând terenurile agricole

Cu toate că condițiile de piață sunt foarte profitabile acum, tot mai puțini proprietari de terenuri agricole sunt dispuși să vândă.

Experții olandezi din piața funciară au evaluat suprafața agricolă comercializată, în perioada ianuarie-martie 2023, la un total de 6.300 ha, adică cu 4.755 ha mai puțin decât în ultimele 3 luni din din 2022 și cu 1.554 ha mai puțin decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut.

Pentru comparație, potrivit anunțurilor de mică publicitate, în Republica Moldova un hectar de teren agricol ajunge să coste până la 100 de mii de lei în nordul țării, 50 de mii de lei în centrul țării și 20 de mii de lei în sud.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău