Mișcări tectonice pe piața valutară. Euro a ajuns la cel mai mic nivel față de dolarul american din ultimii 20 de ani

05 Iul. 2022, 13:47
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
05 Iul. 2022, 13:47 // Actual //  bani.md

Moneda euro a scăzut la minimul ultimelor 20 de ani față de dolarul american. Euro a scăzut cu 1,2%, până la 1,0298 USD, cel mai slab nivel din decembrie 2002. Acest lucru se datorează așteptărilor ca Banca Centrală Europeană să înăsprească rata de politică monetară.

Scăderea venit urmare a piețelor monetare au redus pariurile BCE, după ce PMI-ul serviciilor franceze a fost revizuit la scădere marți, mărind diferența de dobândă față de Rezerva Federală.

Euro a scăzut cu peste 9% față de dolar în acest an, deoarece inflația record a intensificat presiunea asupra gospodăriilor și a firmelor și, împreună cu consecințele războiului din Ucraina, împiedică capacitatea BCE de a crește ratele la fel de repede ca Fed. Potrivit modelului de prețuri al opțiunilor Bloomberg, există acum o șansă de 60% ca moneda să atingă paritatea față de dolar până la sfârșitul anului, în creștere de la 46%, luni.

Jucătorii din piață se așteaptă ca factorii de decizie ai BCE să demareze primul ciclu de înăsprire dintr-un deceniu la sfârșitul acestei luni, cu o creștere de 25 de puncte de bază. Fed a majorat deja ratele cu 150 de puncte de bază, prețurile piețelor fiind de 80% șanse de o creștere de 75 de puncte de bază la întâlnirea din iulie.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

Conferință de presă susținută de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova, Vladimir Bolea, și Directorul general pentru Mobilitate și Transport (DG MOVE) din cadrul Comisiei Europene, Magda Kopczyńska
03 Apr. 2025, 15:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 15:50 // Actual //  Ursu Victor

Vom vedea care este impactul acestor tarife asupra costului, asupra prețului și asupra competitivității pe piața americană, iar în funcție de concluzii, vom lucra împreună cu producătorii – fie pentru a-i sprijini să rămână pe piața SUA, fie pentru a-și redirecționa exporturile către alte piețe”, a declarat ministra Economiei, Doina Nistor, care a comentat decizia SUA de a impune tarife vamale diferențiate pentru 70 de țări, inclusiv Republica Moldova, măsură care vizează un tarif de 31% pentru exporturile moldovenești pe piața americană.

„Într-adevăr, avem decizia Statelor Unite de a impune tarife vamale diferențiate. SUA este un partener comercial important pentru Republica Moldova, situându-se pe locul 12 în clasamentul partenerilor noștri comerciali”, a declarat ministra în cadrul unei intervenții publice.

Potrivit datelor Ministerului Economiei, în 2024, exporturile moldovenești către SUA au însumat circa 90 de milioane de dolari, reprezentând 2,5% din exportul național, cu o tendință de creștere, importurile din SUA s-au ridicat la 135 de milioane de dolari, ceea ce reprezintă 1,5% din totalul importurilor Republicii Moldova.

Produsele moldovenești exportate în SUA includ: vinuri, vermuturi, sucuri naturale și produse de panificație. Iar din SUA, Moldova importă: mașini, echipamente medicale și tehnologii greu de găsit pe piața locală.

Ministra Nistor a subliniat că autoritățile sunt conștiente de investițiile și eforturile producătorilor moldoveni care au accesat piața americană, iar Guvernul va oferi sprijin pentru ca aceștia să se mențină competitivi sau să se reorienteze către alte piețe externe.

„Vom analiza impactul tarifelor asupra prețurilor și competitivității pe piața SUA și vom lucra cu producătorii ca să identifice fie modalități de adaptare, fie alternative comerciale viabile”, a afirmat Nistor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!