Moldova este una dintre cele mai sărace țări din Europa de Est. Rezultatele Analizei comune de țară a ONU

29 Mart. 2021, 13:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Fetco Veronica
29 Mart. 2021, 13:59 // Actual //  Fetco Veronica

Analiza comună de țară a ONU pentru Republica Moldova (ACȚ ONU) este o analiză detaliată a dezvoltării socio-economice și a contextului politic al țării împreună cu provocările critice și cauzele problemei. Analiza va fi ca bază pentru viitorul cadru de cooperare și programele de lucru anuale comune ale Echipei de Țară a Organizației Națiunilor Unite (EȚONU).

Potrivit rezultatelor „Analiza comună de țară a ONU pentru Moldova”, țara noastră este una dintre cele mai sărace țări din Europa de Est , de asemenea, Moldova se află și în topul țărilor cu o populație care se micșorează cel mai rapid din lume, înregistrând o pierdere de 1,8% anual.

Scenariul mediu de prognozare prevede o descreștere a populației până la mai puțin de 2,4 milioane către anul 2035. Deși inegalitatea a scăzut în ultimii ani, transferurile sociale reprezintă încă o pondere semnificativă din venitul gospodăriilor. Fluxul mare de migranți moldoveni a dus la o dependență substanțială de remitențe pentru economia Moldovei, aflându-se în primele 10 țări cele mai dependente de remitențe din lume.

În perioada pre-Covid-19, venitul celor mai sărace gospodării s-a majorat cu 38%, în mare parte din remitențe și asistență socială.

În localitățile rurale ponderea celor săraci este de trei ori mai mare, rata find de 31,6%, iar în regiunile rurale este de 10,6%.  În rândul copiilor rata este de 34,7% în mediul rural și  9,4% în mediul urban. ​

„Națiunile Unite este unul din partenerii de dezvoltare cheie ai Moldovei, Guvernul apreciind înalt rolul și contribuția Echipei de Țară ONU în avansarea țării privind agenda sa de dezvoltare. Analiza Comună de Țară va ajuta autoritățile din Moldova să prioritizeze deciziile strategice și să se angajeze în crearea politicilor bazate pe evidențe.” a menționat Gheorghe Leuca, secretatul de stat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova.

Potrivit analizei, persoanele defavorizate și vulnerabile, sunt adesea lăsate în urmă, nu sunt suficient de bine captate de datele oficiale și sunt invizibile în ceea ce privește elaborarea politicilor și programelor.

În regiune rata de ocupare a forței de muncă este scăzută, iar piața muncii se caracterizează printr-o discriminare substanțială bazată pe gen și vârstă.

Decalajul salarial între femei și bărbați este de 14%, dar în unele sectoare, cum ar fi finanțele, acesta ajunge la 38%.

Ocuparea persoanelor cu dizabilități este de două ori mai joasă decât pentru populația generală, pe când 36% din persoanele ce trăiesc cu HIV sunt șomere.

ACȚ ONU a fost elaborată împreună cu 23 de agenții, fonduri și programe ale Organizației Națiunilor Unite, cu conducerea și coordonarea Oficiului Coordonatorului Rezident ONU din Moldova. Organizația Națiunilor Unite lucrează în Moldova în baza principiului de a nu lăsa pe nimeni în urmă. Cercetarea de birou a fost completată de un proces consultativ cu organizațiile societății civile, care au oferit informații despre principalele provocări cu care se confruntă grupurile defavorizate și vulnerabile. În plus, analiza integrează date din peste 25 de evaluări de impact al COVID-19, efectuate de EȚONU în 2020.

Realitatea Live

02 Dec. 2022, 09:30
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Dumitrita Culiuc
02 Dec. 2022, 09:30 // Bănci şi Finanţe //  Dumitrita Culiuc

Victoriabank scrie din nou istorie în dezvoltarea digitală a sistemului bancar din Moldova. În premieră pe țară, Victoriabank lansează serviciul Digital Onboarding, platformă deschisă pentru fiecare persoană care dorește să devină Client Victoriabank.

Acum doar la Victoriabank poți deschide un cont cu card atașat 100% online, 100% simplu. Totul se întâmplă exclusiv online, iar cardul îl primești direct acasă. Deci zero bătăi de cap, zero comisioane, zero drumuri la bancă.

La baza procesului de Digital Onboarding stau cele mai performante tehnologii de interacțiune digitală, care permit identificarea clienților cu ajutorul tehnologiilor biometrice, inteligența artificială și RPA (Robotic Process Automation).

„Decembrie, de regulă, este cea mai inovativă lună din an pentru Victoriabank. Tocmai în această perioadă lansăm cele mai revoluționare promoții și, mai ales, cele mai accesibile și operaționale noutăți în banking, bazate pe tehnologii noi, pentru clienții și non-clienții noștri. Prin lansarea serviciului Digital Onboarding, unul din cele mai importante proiecte ale anului 2022, clienții noi vor putea solicita deschiderea online a contului curent si emiterea unui card de debit atașat. Ne dorim astfel să ajungem mai aproape de oameni, iar dezvoltarea capacităților de a rezolva orice solicitare de la distanță este prerogativa noastră. Suntem siguri că toți actualii, dar și viitorii beneficiari ai serviciilor Victoriabank se vor bucura de dezvoltările acestea din plin”, a accentuat Ionela Maloș, vicepreședinte Victoriabank.

Serviciul Digital Onboarding este accesibil oricui, care, are buletin de identitate al Republicii Moldova, a împlinit vârsta de 18 ani și deține semnătură electronică avansată calificată.

Înainte de a începe procesul de onboarding:

  • Asigură-te, preventiv, că funcționează webcam-ul și microfonul dispozitivului ales;
  • Ține la îndemână buletinul de identitate, în original;
  • Verifică ora: poți deschide contul online în lei, de luni până vineri, între 08:30 – 17:00.

Ce trebuie să faci în continuare? Accesează pagina Digital Onboarding de pe site-ul Victoriabank, dă click pe „deschide cont online” și parcurge etapele descrise până la apelarea video a unui reprezentant al băncii. Dacă totul a decurs bine, vei primi un sms de confirmare privind finalizarea procesului de Onboarding cu succes. Îți rămâne doar să stai comod acasă și să aștepți curierul care-ți va livra gratuit cardul Salut de la Victoriabank!

Cardul Salut este cel mai nou card de la Victoriabank, nu are comision de deservire și oferă o gamă largă de servicii gratuite.

Victoriabank investește în digitalizare

În 2018, Banca Transilvania, cel mai mare grup financiar din România, devine acționar majoritar al Victoriabank, alături de BERD. Investițiile în platformele digitale sunt o prioritate, acestea reprezentând viitorul. Victoriabank este prima bancă care a introdus plățile cu telefonul, prin aplicația gratuită VB24 Pay, în 2019 – plățile cu Garmin Pay, iar în 2022 – Apple Pay, Google Pay și Xiaomi Pay Tot în 2022, Victoriabank a lansat serviciul Actualizarea Chestionarului Clientului (KYC) online – primul pas spre platforma Digital Onboarding.

P.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău