10 indicii care arată adevărul: NU economisești, ci ești SĂRAC

13 Mart. 2021, 07:00
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Fetco Veronica
13 Mart. 2021, 07:00 // Oameni şi Idei //  Fetco Veronica
Încetați să vă mai amăgiți pe voi și începeți să rezolvați problemele financiare pe care le aveți.

1. Cumpărați cele mai ieftine produse

Atunci când ești într-un supermarket, nu te uiți la compoziția și conținutul de calorii al produsului, dar te interesează doar prețul. Printre punctele importante se poate număra și data de expirare: cu cât este mai lungă, cu atât este mai mare probabilitatea ca produsul să fie consumat înainte de a se expira.

În unele cazuri, cumpărarea de produse ieftine este alegerea potrivită pentru un cumpărător gospodar. Merele sezoniere locale sunt adesea mai gustoase și mai aromate decât cele culese din copac necoapte și aduse de pe un alt continent. Iar cartofii murdari se spală ușor și obțin jumătate din preț.

Dar pe unele produse este mai bine să nu economisiți bani, altfel veți obține o calitate și un gust dubios pentru un amator. În plus, în căutarea ieftinității, cumpărați ceea ce valorează un bănuț, și nu ceea ce doriți. Coșul alimentar conține adesea semifabricate în bani, iar fructele și legumele cu greu apar. Astfel de economii sunt nejustificate și pot afecta negativ sănătatea.

2. Preferi beneficiul de moment

Ai nevoie de detergent pentru rufe. Un pachet de 3 kilograme costă 100 de lei, iar unul de 1 kilogram – 50 de lei. Evident, un pachet mare este mai profitabil, dar să cumpărați unul mic este mai ieftin!

Există o singură modalitate de a o numi economie: dacă aveți probleme de matematică.

Pentru cei care știu să numere, este evident că o astfel de alegere nu va ajuta la economisirea banilor. Dacă utilizați aceleași produse chimice de uz casnic, este logic să cumpărați pachete mari sau să luați un pachet nou cu reducere, chiar dacă cel vechi nu s-a terminat.

Este o altă problemă atunci când nu există suficienți bani pentru a folosi astfel de instrumente. În acest caz, este timpul să nu mai considerați supraviețuirea ca pe o economie și să vă regândiți situația financiară.

3. Nu cumperi ceea de ce ai nevoie

Un lucru este să nu cumperi un nou model de smartphone, deoarece cel vechi încă funcționează excelent. Însă altul este să folosești un dulap lustruit inconfortabil și urât pe care l-ai moștenit de la bunica ta, deși unul nou poate fi achiziționat relativ ieftin.

Când salteaua arată mai mult ca un teren de testare a bombei miniaturale, iar picioarele scaunului sunt înfășurate cu bandă adezivă pentru fiabilitate, aceasta nu reprezintă o economie. Doar faceți o fotografie și priviți-o: astfel de imagini ilustrează articole despre familiile disfuncționale.

O persoană economă, spre deosebire de un cerșetor, îi pasă de calitatea vieții sale, deși evită cheltuielile nerezonabile.

4. Măsori totul în bani

O persoană începe să măsoare totul în bani, se gândește întotdeauna la ei, evaluează oamenii și lucrurile în bani. Cu toate acestea, dacă întrerupeți cursul obișnuit de gândire pentru o secundă, devine evident că valoarea nu este egală cu prețul.

5. Îți este rușine să recunoști că economisești

Acest lucru provine din obiceiul de a măsura totul în bani. Există o mulțime de oameni care se îmbracă în haine de marcă și își tund părul în frizerii, dar trăiesc într-un apartament cu podele putrede și o datorie imensă pentru locuințe și servicii comunale.
Persoanele care economisesc vorbesc cu plăcere și mândrie despre achizițiile profitabile și strategiile de lucru.

6. Cumperi doar la reduceri

În sine, dragostea pentru reduceri nu înseamnă nimic. Problemele încep atunci când nu vă cumpărați singur articolul dorit, deoarece nu există nici o reducere pentru acesta sau pentru că costă mai mult decât trei ani în urmă. A merge fără cizme de iarnă în decembrie, deoarece reducerile încep în ianuarie nu reprezintă o economie. Și dacă vă îmbolnăviți, veți cheltui și pe medicamente.

7. Îți plac lucrurile obținute gratuit, chiar dacă nu sunt potrivite

„În schimb, gratuit” este o frază care deschide linia dintre econom și sărac. Primul se va gândi dacă are nevoie de un lucru gratuit, dacă i se potrivește 100%, iar dacă nu, va refuza sau va cumpăra lucrul necesar la preț complet. Al doilea va fi bucuros să-l obțină gratuit.

8. Nu cheltui bani pe tine însuți 

Cheltuielile pe care le ai se limitează doar la nevoile fizice. Orice lucru care depășește nevoile de bază – hobby-uri, teatre, filme, muzee, sport – este prea scump și poți să trăiești fără ele. Se pot face economii, dar economiile nu înseamnă renunțarea la toate plăcerile.

9. Economisești bani în detrimentul altor resurse

Toată sâmbăta petreci într-o excursie la hipermarketuri, pentru că într-una există reduceri la carne și lapte, în alta – la brânză de vaci, în a treia – la săpun. Aceste treburi durează întreaga zi, nu ai timp să dormi, să petreci timp de calitate cu familia, să mergi la plimbare. Și atunci când calculați economiile, veți observa că nu s-au meritat.

Banii sunt doar o resursă. Ei pot fi câștigați, dar timpul nu-l mai întoarci.

10. Alergi după serviciile ieftine

Atunci când aveți nevoie de un serviciu căutați pe cineva mai ieftin, la final obțineți un rezultat teribil și contribuiți la cercul vicios al veniturilor mici și al calității slabe. Apropo, fii sigur: acest lucru îți va afecta și veniturile într-o zi.

O persoană care economisește cunoaște valoarea banilor și înțelege că calitatea nu poate fi ieftină. Este gata să plătească pentru rezultat, pentru că îi va economisi timp, nervi și bani pentru reluare.

Realitatea Live

27 Iul. 2021, 18:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Realitatea.md
27 Iul. 2021, 18:08 // Actual //  Realitatea.md

Termoelectrica S.A. respinge toate insinuările şi presupunerile precum că, în procedura de licitație privind modernizarea Blocului energetic nr.1, ar fi fost admise careva nereguli sau abuzuri din următoarele considerente:

Procedura privind Modernizarea blocului energetic nr.1,  de la CET Sursa-1 a fost inițiată la data de 18.01.2019, conform procedurilor stabilite în Regulamentul privind procedurile de achiziţie a bunurilor, lucrărilor şi serviciilor utilizate în activitatea titularilor de licenţă din sectoarele electroenergetic, termoenergetic, gazelor naturale şi a operatorilor care furnizează serviciul public de alimentare cu apă şi de canalizare, aprobat prin HOTĂRÂREA Consiliului de administraţie al ANRE a RM nr. 24/2017  din  26.01.2017, inițiată conform anunțului nr.30B, publicat pe pagina Web a întreprinderii: https://www.termoelectrica.md/ro_RO/category/achizitii-licitatii/  și în Monitorul Oficial nr. 13-21 (6936-6944) din data de 18.01.2019 cu termenul limită de prezentare a ofertelor până la data de 18.02.2019, orele 10:00 şi deschiderea ofertelor la data de 20.02.2019, orele 10:00 (ora locală). 

La data de 18.02.2019 a fost prezentată  o singură ofertă comercială, respectiv, conform pct.180 al regulamentului susmenționat, s-a decis anularea cu repetarea Concursului de Achiziţii, conform Procesului Verbal de anulare  nr.32 AR-1 din 20.01.2019, și republicarea anunţului 30B-R1 pe pagina Web a întreprinderii: www.termoelectrica.md cu termenul limită de depunere a ofertelor până la data de 07.03.2019, orele 11:00 şi deschiderea ofertelor la data de 12.03.2019orele 14:00.

Astfel, după examinarea a două oferte primite, a fost stabilită compania câștigătoare din punct de vedere tehnic și financiar, fiind încheiat contractul nr.86 din 08.05.2019 în valoare de  11 113 295, 40 EUR  sau 213 405 150 lei inclusiv TVA, la cursul valutar din data de  02.04.2019.

După semnarea contractelor cu Operatorul economic, conform prevederilor Regulamentului privind procedurile de achiziţie a bunurilor, lucrărilor şi serviciilor utilizate în activitatea titularilor de licenţă din sectoarele  electroenergetic, termoenergetic, gazelor naturale şi a operatorilor care furnizează serviciul public de alimentare cu apă şi de canalizare, aprobat prin HOTĂRÂREA Consiliului de administraţie al ANRE a RM nr. 24/2017  din  26.01.2017, contractele atribuite în anul de gestiune sunt plasate pe  pagina Web a întreprinderii:  https://www.termoelectrica.md/ro_RO/contracte-atribuite/.

De menționat faptul că, până la inițierea procedurii de achiziție privind Modernizarea Blocului energetic nr.1, CET Sursa-1, ținând cont de expirarea termenului de exploatare inofensivă a utilajului și necesitatea prelungirii acestuia, Termoelectrica SA a avut un șir de întruniri și discuții cu mai mulți producători de asemenea echipamente, inclusiv General Electric, UTZ, LMZ. Discuțiile au avut loc în scopul identificării soluției optime de modernizare a blocului energetic nr.1 cât și pentru identificarea valorii estimative a lucrării date pentru a o include în Planul de Investiții 2019 ca ulterior, acesta să fie aprobat de către ANRE. Cheltuielile respective au fost aprobate de către ANRE în scopuri tarifare prin Hotărârea ANRE nr. 370 din 19 decembrie 2018 privind aprobarea Planului de Investiții pentru anul 2019, iar conform contractului semnat, achitarea pe acest contract are loc eșalonat, în rate lunare, până în luna iulie 2023.

Termoelectrica precizează că, conform condițiilor contractului, achitarea este efectuată în lei MDL, la cursul valutar al Băncii Naționale la data achitării. Din momentul semnării contractului până la data 1 ianuarie 2021, cursul EURO față de lei, a crescut cu 1,63 lei, fapt ce inevitabil a dus la creșterea sumei spre achitare.

Important de menționat este și faptul că din valoarea totală a contractului, circa 63% constituie bunurile destinate înlocuirii sau modernizării, iar cealaltă parte constituie lucrările de modernizare (inclusiv proiectarea, transport, logistica, ajustare, punere în funcțiune, darea în exploatare).

 Termoelectrica reiterează că, procesul de executare a lucrărilor de modernizare a Blocului energetic nr.1  a fost extins deoarece astfel de lucrări au fost executate în premieră la Termoelectrica și a apărut necesitatea modificării procesului tehnologic. Astfel, prin Acordul nr. 1 din 20.12.2019 la contract a fost modificat graficul de executare a lucrărilor, precum și a volumului de lucrări. Astfel, termenul de transmitere în exploatare nu a întârziat, ci a fost prelungit pe un singur element reieșind din factori obiectivi.

De precizat că, puterea electrică de 110 MW a Blocului energetic nr.1 reprezintă valoarea maximă calculată, iar pentru atingerea valorii respective necesită a fi încărcat la maxim partea de termoficare și condensare a  blocului energetic, ceea ce nu se prevede în regim normal de funcționare.

Regimul de funcționare a sursei este dictată de sarcina termică a SACET, iar pentru funcționarea utilajului respectiv la randament maxim, partea de condensare trebuie să tindă spre minimum. Din aceste considerente, sarcina electrică optimă de funcționare a Blocului energetic nr.1 este de 90 MW.

Având în vedere că sarcina termică maximă în perioada rece a anului 2020 (luna ianuarie-februarie) a fost de 270 Gcal/h (pe durata a câtorva zile) iar acea medie a constituit 250 Gcal/h, comunicăm că două blocuri energetice pot asigura 280 Gcal/h. Respectiv, condițiile meteorologice și precum și regimul de funcționare a utilajului Sursei I a permis funcționarea cu 2 blocuri energetice și evitarea unor pierderi financiare din motivul staționării blocului energetic nr. 1.

Astfel, Termoelectrica susține că afirmațiile aferente ratării unor încasări de cca 400 mln lei, din contul nelivrării energiei electrice sunt în totalmente neîntemeiate și neargumentate, fără a fi însoțite de un calcul economic justificat care ar conține nu doar volumele produse dar și cheltuielile cu producerea acesteia, precum consumul de gaze naturale și alte resurse.

Necesitatea modernizării Blocului energetic nr.1 și a turbinei nr.1 este argumentată de faptul că, în ziua semnării contractului, turbina nr.1 avea 223 mii ore de funcționare, iar în conformitate cu РД 10-577-03 ”Типовая инструкция по контролю металла и продлению срока службы основных элементов котлов, турбин и трубопроводов тепловых электростанций” și cu documentația tehnică de la uzina producătoare ЛМЗ a turbinei nr.1 – durata de funcționare a turbinei ПТ-80/100-13/130 este de 220 mii ore. Respectiv, dacă nu se executau lucrările de modernizare a turbinei nr.1, aceasta urma a fi scoasă din exploatare, la fel și Blocul energetic nr.1, încă din anul 2019.

În ceea ce privește proiectul de modernizare a Blocului energetic nr.2, prevăzut în cadrul celui de-al doilea Proiect de Îmbunătățire a Eficienței SACET, implementat cu sprijinul Băncii Mondiale și UCIPE,  se atestă aceeași situație. Mai mult ca atât, la Blocul energetic nr.2 sunt defecte și la conducta principală de abur, care se află la limita termenului  recomandat de uzina producătoare pentru  exploatarea inofensivă,  motiv pentru care este interzisă exploatarea acesteia după 21.08.2021 (în anexa 1 este prezentată expertiză tehnică și înscrierea în pașaportul conductei de către CTSIC), respectiv din această dată Blocul energetic nr.2 nu mai poate fi exploatat. În volumul lucrărilor din caietul de sarcini pentru modernizarea blocului energetic nr.2 sunt incluse lucrările de schimbare a conductei principale de abur.

Deoarece producătorul turbinei ПТ-80/100-13/130 nr.1 este compania ЛМЗ (Ленинградский металлический завод), iar producătorul cazanului ТГМ-96Б nr.1 este ТКЗ (Таганрогский котлостроительный завод «Красный котельщик») în caietul de sarcini pentru modernizarea blocului energetic nr.1 a fost introdusă informația tehnică originală de la producătorii echipamentului și au fost în text stipulați producătorii de echipament.

Totodată, obiectivele modernizării blocului energetic nr.1 au fost:

  1. Prelungirea resursei de funcționare a turbinei nr.1 (durata de exploatare a fost extinsă cu 50 mii ore, în anexa 2 este prezentat raportul de prelungire a resursei de funcționare executat de ЦКТИ – Центральный котлотурбинный институт – Санкт-Петербург).
  2. Ridicarea puterii termice de la prizele de termoficare a turbinei de la 100 Gcal/h până la 160 Gcal/h, în perioada testărilor de garanție s-a obținut 166,17 Gcal/h de la prizele de termoficare;
  3. Ridicarea puterii electrice nominale a turbinei nr.1 de la 80 MW până la 98 MW, în perioada testărilor de garanție s-a obținut 98,37 MW;
  4. Ridicarea puterii electrica maximale de la 100 MW până la 110 MW, în perioada testărilor de garanție s-a confirmat 110 MW (în anexa 3 este prezentat raportul testărilor de garanție a turbinei), însă conform recomandărilor obținute în urma analizei stării tehnice a generatorului este recomandată exploatarea generatorului în diapazonul 40÷100 MW;
  5. Ridicarea randamentului relativ intern al Corpului de Medie Joasă Presiune cu 2%, în perioada testărilor de garanție s-a confirmat ridicarea randamentului cu 2%;
  6. Ridicarea randamentului cazanului la 94%, în perioada testărilor de garanție s-a confirmat ridicarea randamentului până la 94,8%;
  7. Micșorarea tensiunii termice în focarul cazanului < 182500 kcal/m3h, în perioada testărilor de garanție s-a confirmat micșorarea tensiunii termice până la 177170 kcal/m3h;

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală