Curs valutar
 • EUR
  21.3937
  0%
 • USD
  17.7253
  0%
 • RUB
  0.2382
  0%
 • RON
  4.3418
  0%
 • UAH
  0.6416
  0%

10 indicii care arată adevărul: NU economisești, ci ești SĂRAC

13 Mart. 2021, 07:00
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Fetco Veronica
13 Mart. 2021, 07:00 // Oameni şi Idei //  Fetco Veronica
Încetați să vă mai amăgiți pe voi și începeți să rezolvați problemele financiare pe care le aveți.

1. Cumpărați cele mai ieftine produse

Atunci când ești într-un supermarket, nu te uiți la compoziția și conținutul de calorii al produsului, dar te interesează doar prețul. Printre punctele importante se poate număra și data de expirare: cu cât este mai lungă, cu atât este mai mare probabilitatea ca produsul să fie consumat înainte de a se expira.

În unele cazuri, cumpărarea de produse ieftine este alegerea potrivită pentru un cumpărător gospodar. Merele sezoniere locale sunt adesea mai gustoase și mai aromate decât cele culese din copac necoapte și aduse de pe un alt continent. Iar cartofii murdari se spală ușor și obțin jumătate din preț.

Dar pe unele produse este mai bine să nu economisiți bani, altfel veți obține o calitate și un gust dubios pentru un amator. În plus, în căutarea ieftinității, cumpărați ceea ce valorează un bănuț, și nu ceea ce doriți. Coșul alimentar conține adesea semifabricate în bani, iar fructele și legumele cu greu apar. Astfel de economii sunt nejustificate și pot afecta negativ sănătatea.

2. Preferi beneficiul de moment

Ai nevoie de detergent pentru rufe. Un pachet de 3 kilograme costă 100 de lei, iar unul de 1 kilogram – 50 de lei. Evident, un pachet mare este mai profitabil, dar să cumpărați unul mic este mai ieftin!

Există o singură modalitate de a o numi economie: dacă aveți probleme de matematică.

Pentru cei care știu să numere, este evident că o astfel de alegere nu va ajuta la economisirea banilor. Dacă utilizați aceleași produse chimice de uz casnic, este logic să cumpărați pachete mari sau să luați un pachet nou cu reducere, chiar dacă cel vechi nu s-a terminat.

Este o altă problemă atunci când nu există suficienți bani pentru a folosi astfel de instrumente. În acest caz, este timpul să nu mai considerați supraviețuirea ca pe o economie și să vă regândiți situația financiară.

3. Nu cumperi ceea de ce ai nevoie

Un lucru este să nu cumperi un nou model de smartphone, deoarece cel vechi încă funcționează excelent. Însă altul este să folosești un dulap lustruit inconfortabil și urât pe care l-ai moștenit de la bunica ta, deși unul nou poate fi achiziționat relativ ieftin.

Când salteaua arată mai mult ca un teren de testare a bombei miniaturale, iar picioarele scaunului sunt înfășurate cu bandă adezivă pentru fiabilitate, aceasta nu reprezintă o economie. Doar faceți o fotografie și priviți-o: astfel de imagini ilustrează articole despre familiile disfuncționale.

O persoană economă, spre deosebire de un cerșetor, îi pasă de calitatea vieții sale, deși evită cheltuielile nerezonabile.

4. Măsori totul în bani

O persoană începe să măsoare totul în bani, se gândește întotdeauna la ei, evaluează oamenii și lucrurile în bani. Cu toate acestea, dacă întrerupeți cursul obișnuit de gândire pentru o secundă, devine evident că valoarea nu este egală cu prețul.

5. Îți este rușine să recunoști că economisești

Acest lucru provine din obiceiul de a măsura totul în bani. Există o mulțime de oameni care se îmbracă în haine de marcă și își tund părul în frizerii, dar trăiesc într-un apartament cu podele putrede și o datorie imensă pentru locuințe și servicii comunale.
Persoanele care economisesc vorbesc cu plăcere și mândrie despre achizițiile profitabile și strategiile de lucru.

6. Cumperi doar la reduceri

În sine, dragostea pentru reduceri nu înseamnă nimic. Problemele încep atunci când nu vă cumpărați singur articolul dorit, deoarece nu există nici o reducere pentru acesta sau pentru că costă mai mult decât trei ani în urmă. A merge fără cizme de iarnă în decembrie, deoarece reducerile încep în ianuarie nu reprezintă o economie. Și dacă vă îmbolnăviți, veți cheltui și pe medicamente.

7. Îți plac lucrurile obținute gratuit, chiar dacă nu sunt potrivite

„În schimb, gratuit” este o frază care deschide linia dintre econom și sărac. Primul se va gândi dacă are nevoie de un lucru gratuit, dacă i se potrivește 100%, iar dacă nu, va refuza sau va cumpăra lucrul necesar la preț complet. Al doilea va fi bucuros să-l obțină gratuit.

8. Nu cheltui bani pe tine însuți 

Cheltuielile pe care le ai se limitează doar la nevoile fizice. Orice lucru care depășește nevoile de bază – hobby-uri, teatre, filme, muzee, sport – este prea scump și poți să trăiești fără ele. Se pot face economii, dar economiile nu înseamnă renunțarea la toate plăcerile.

9. Economisești bani în detrimentul altor resurse

Toată sâmbăta petreci într-o excursie la hipermarketuri, pentru că într-una există reduceri la carne și lapte, în alta – la brânză de vaci, în a treia – la săpun. Aceste treburi durează întreaga zi, nu ai timp să dormi, să petreci timp de calitate cu familia, să mergi la plimbare. Și atunci când calculați economiile, veți observa că nu s-au meritat.

Banii sunt doar o resursă. Ei pot fi câștigați, dar timpul nu-l mai întoarci.

10. Alergi după serviciile ieftine

Atunci când aveți nevoie de un serviciu căutați pe cineva mai ieftin, la final obțineți un rezultat teribil și contribuiți la cercul vicios al veniturilor mici și al calității slabe. Apropo, fii sigur: acest lucru îți va afecta și veniturile într-o zi.

O persoană care economisește cunoaște valoarea banilor și înțelege că calitatea nu poate fi ieftină. Este gata să plătească pentru rezultat, pentru că îi va economisi timp, nervi și bani pentru reluare.

Realitatea LiveMembri ai Comunității Bikerilor din Moldova se vaccinează împotriva COVID-19
Eveniment organizat de Poliția Națională și PH Internațional Moldova ”Ajută-ne să le asigurăm o copilărie liniștită. Raportează cazurile de violență”
Jazz’n Chișinău International Festival, ediția lX (Ziua I)
CEC: Tragerea la sorţi pentru stabilirea ordinii de înscriere a concurenţilor electorali în buletinul de vot
Partidul Acțiune și Solidaritate depune documentele la Comisia Electorală Centrală pentru înregistrare la alegerile parlamentare
Reprezentanții partidului „ȘOR” depun documentele necesare privind înregistrarea candidaților pentru funcția de deputat în Parlament
Workshop online organizat de IPRE „Bune Practici din Învățământul Superior din UE: Oportunități pentru Tinerii din Republica Moldova”
Dialogul online “Imunizare anti-COVID-19”
Deputații Alexandru Slusari și Vasile-Andrei Năstase susţin un briefing de presă cu privire la activitatea Agenției Servicii Publice
15 Mai 2021, 11:00
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Dumitrita Culiuc
15 Mai 2021, 11:00 // Bănci şi Finanţe //  Dumitrita Culiuc

Gestionarea finanțelor și stabilirea unui buget lunar poate fi o adevărată provocare.Dacă nu știți cu ce să începeți, strategia 50-30-20 te va ajuta. Iată cum lucrează regula.

Regula 50-30-20 împarte veniturile în trei mari categorii: necesități, dorințe și economii și investiții. Iată ce presupune fiecare dintre ele:

50% din salariu ar trebui să se îndrepte spre lucrurile de care aveți nevoie

Această categorie include toate costurile esențiale, cum ar fi chiria, plățile ipotecare, produsele alimentare, utilitățile, asigurările de sănătate, plățile datoriei și plățile auto.

Dacă cheltuielile necesare ocupă mai mult de jumătate din venituri, poate fi necesar să reduceți costurile sau să vă scufundați în fondul dorit.

20% din salariul ar trebui să se îndrepte spre economii și investiții

Această categorie include economii de lichide, cum ar fi un fond de urgență; economii de pensionare și orice alte investiții, cum ar fi un cont de brokeraj.

Experții recomandă în mod obișnuit să aveți suficient numerar în fondul de urgență pentru a acoperi cheltuieli de întreținere în valoare de trei până la șase luni. Unii sugerează, de asemenea, să vă construiți mai întâi economiile de urgență, apoi să vă concentrați pe investiții pe termen lung.

30% din salariul ar trebui să se îndrepte către lucrurile pe care le doriți

Această categorie finală include orice lucru care nu este considerat un cost esențial, cum ar fi călătoriile, abonamentele, restaurantul, cumpărăturile și distracția.

Această categorie poate include, de asemenea, upgrade-uri de lux: dacă achiziționați o mașină mai frumoasă în loc de una mai puțin costisitoare, de exemplu, aceasta intră în categoria dorințelor.

Nu există o abordare unică pentru gestionarea banilor, dar planul 50-30-20 poate fi o regulă utilă dacă vreți să începeți să gestionați veniturile.


 
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso