Moldova se îndreaptă spre cea mai scumpă iarnă din istorie. Energocom va organiza o licitație de achiziție a metanului

20 Oct. 2021, 17:43
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Oct. 2021, 17:43 // Actual //  Lupu Eduard

Autoritățile Republicii Moldova vor organiza o licitație, prin intermediul companiei Energocom, unde vor participa mai mulți traideri care dețin volume de gaz și vor spune la ce preț pot să vândă metanul țării noastre.

Discuțiile sunt complicate ținând cont că situația dificilă  pe piața gazelor, care nu este doar în Republica Moldova. Or, cel mai supărător pentru noi este că astfel de discuții nu a fost purtate timp de 30 de ani și am fost dependenți de o singură sursă de aprovizionare cu gaze”, a explicat Spînu.

Potrivit lui Nicu Popescu, ministru de Externe, ”există gaz în rezervoarele ucrainene, care aparțin mai multor companii străine. Iar Republica Moldova nu necesită volume foarte mari, raportate la scară largă și de aceea noi putem să discutăm cu diferite companii care dețin rezerve de gaz în apropiere de țara noastră ale căror cantități de gaz pot fi accesate. Există volume de gaz care sunt disponibile pentru Republica Moldova și noi avem opțiunea să le luăm din Polonia, dar și de la alte companii”

Prețul de achiziție va fi mai mare, dar deocamdată nu se cunoaște cât. În luna octombrie Republica Moldova cumpără gaz la un preț de 790 USD/mia de metri cubi. Prețul mai mare va duce și la majorarea tarifului pentru consumatorii finali. Andrei Spînu afirmă că autoritățile au elaborat deja un mecanism de compensare, care va atenua majorarea tarifelor pentru consumatorii finali.

Mecanismul de compensare prevede două acțiuni. Este vorba de plafonarea prețului care poate fi inclus în tariful calculat de ANRE și a doua acțiune – compensarea păturilor vulnerabile ale populației. Din păcate nu putem face public mecanismul până nu avem prețului final de achiziție a gazului”, a punctat Spînu.

Republica Moldova se confruntă cu o criză energetică după ce nu a reușit să semneze un contract de livrarea a gazelor cu Gazprom. Precedentul a fost prelungit până la 1 noiembrie. Săptămâna trecută autoritățile au instituit stare de alertă în sectorul energetic și au dispus eliberarea păcurei din rezerva de stat.

 

Realitatea Live

14 Aug. 2022, 05:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Aug. 2022, 05:00 // Actual //  Lupu Eduard

Canicula și seceta au lovit vara aceasta aproape toată Europa.

Apele au ajuns la un nivel extrem de scăzut, așa că în unele râuri din Cehia și Germania au putut fi văzute „Pietrele Foamei”, cu mesaje care ar data din anii 1600.

Pe pietrele din râul Elba, care a scăzut dramatic, un mesaj sculptat pe pietre spune „Dacă mă vezi, să plângi”. În trecut, în momentul în care nivelul apei scădea atât de dramatic, lumea se confrunta cu foamete.
„Secetele recente din Europa au făcut din nou vizibile „Piatrele Foamei” în unele râuri cehe și germane. Aceste pietre au fost folosite pentru a marca nivelul extrem de scăzut al râului, care ar prezice foamete.

Acesta, în râul Elba, este din 1616 și spune: „Dacă mă vezi, să plângi””, se arată într-o postare de pe Twitter.

Acele marcaje hidrologice, supranumite „Pietrele Foamei”, pot fi văzute deasupra nivelului apei doar în timpul perioadelor de secetă severă. Ele erau folosite pentru a fi gravate cu inscripţii ce prevesteau recolte slabe, întreruperea navigaţiei fluviale şi anotimpuri marcate de foamete.

În prezent, mesajele de pe aceste pietre apar la câteva săptămâni după previziunile meteorologice şi ale specialiştilor în agricultură.

Avertismente străvechi şi ameninţătoare, gravate în bolovani care rămân de obicei acoperiţi de apele fluviului Elba, au semănat panică de-a lungul secolelor în sufletele locuitorilor din Cehia.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău