Bancherii știu să facă bani. Băncile au câștigat cu peste 40% mai mult față de anul trecut

21 Oct. 2021, 09:11
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
21 Oct. 2021, 09:11 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Cele 11 bănci din Republica Moldova au înregistrat un profit de 1,6 miliarde de lei, cu 44% mai mult în nouă luni ale anului 2021 comparativ cu perioada similară a anului trecut, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei.

Cel  mai mare câștig l-a înregistrat Agroindbank – 304,6 mil. de lei. Moldindconbank – 460,5 mil. de lei, Victoriabank – 230,3 mil. de lei și OTPbank – 211,2 mil. de lei.

Celelalte șapte bănci au contabilizat un profit mai modest: Procredibank – 69,5 mil. de lei, Fincombank – 56,7 mil. de lei, Eximbank 47,7 mil. de lei, Energabnk – 40 mil. de lei, Comerțbank – 14 mil. de lei și Eurocreditbank -13,8 mil. de lei. Cel mai mic câștig l-a avut BCR Chișinău – 9,9 mil. de lei.

Dobânzile au constituit sursa principală a câștigului. Astfel, cele 11 instituții financiare au adunat – 3,6 miliarde de lei. Onorariile și comisioanele au avut și ele o pondere semnificativă la câștigul băncilor – 1,8 miliarde de lei, iar din cursul valutar, bancherii au câștigat –  856,3 mil. de lei.

Institutul de Economiei și Statistică relevă că gradul de concentrare a sectorului bancar autohton rămâne la un nivel înalt în semestrul unu al anului 2021. Indicele de concentrare a pieţei activului (IHH), a urcat de la 1730,9 puncte la sfârșitul lunii iunie 2020 la 1818,5 puncte anul curent, nivel de la care sectorul bancar este considerat că se încadrează în limitele unei pieţe bancare cu un grad moderat de concentrare.

 

Realitatea Live

01 Dec. 2021, 16:45
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
01 Dec. 2021, 16:45 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Hai să celebrăm Ziua Națională a României cu o reuniune caldă! HiSky oferă reduceri de -10 euro la TOATE zborurile. Tot ce trebuie să faci, e să introduci promocode-ul „1DECEMBRIE” atunci când faci rezervarea, iar discountul va apărea automat la finalul acesteia.

După cum știi deja, operăm zboruri de linie din Cluj (spre Dublin, Chișinău și Lisabona), din Satu Mare (spre Paris), din Iași (spre Dublin), din Chișinău (spre Cluj, Dublin, Frankfurt, Moscova, Paris și Milano) iar luna aceasta începem cursele din Târgu Mureș (spre Milano, Londra și Paris) și din Baia Mare (spre Milano și Londra).

„Ziua Națională a României este o sărbătoare specială și în această zi toți cei plecați peste hotare își reamintesc cu dor de identitate și rădăcini. Noi am vrut să dăm o continuitate acestor sentimente de mândrie națională și am decis să oferim românilor de pretutindeni un motiv în plus pentru a reveni acasă. Aici, cu siguranță îi așteaptă oameni dragi”, a declarat Iulian Scorpan cu ocazia campaniei dedicată Zilei Naționale a României.

Oferta este valabilă pentru biletele cumpărate în perioada 1-5 decembrie.

Toate biletele sunt disponibile pe www.hisky.aero și la agențiile partenere.

HiSky este o companie aeriană certificată în România și R.Moldova. Operează zboruri de linie și zboruri charter de pe 7 aeroporturi internațioanale (Chișinău, Cluj, Iași, Satu Mare, Baia Mare, Targu Mures, si Oradea), spre 15 destinații importante din Europa, Asia și Africa. HiSky are o flotă compusă din două Airbus A320 (YR-BEE, YR-SKY) cu 180 de locuri și un Airbus A319 (ER-SKY) cu 144 de locuri. Vârsta medie a celor trei aeronave HiSky este de 11 ani. Serviciile sau orice alte informații despre HiSky pot fi consultate pe site-ul www.hisky.aero.

P.

 
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei