Bancherii știu să facă bani. Băncile au câștigat cu peste 40% mai mult față de anul trecut

21 Oct. 2021, 09:11
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
21 Oct. 2021, 09:11 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Cele 11 bănci din Republica Moldova au înregistrat un profit de 1,6 miliarde de lei, cu 44% mai mult în nouă luni ale anului 2021 comparativ cu perioada similară a anului trecut, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei.

Cel  mai mare câștig l-a înregistrat Agroindbank – 304,6 mil. de lei. Moldindconbank – 460,5 mil. de lei, Victoriabank – 230,3 mil. de lei și OTPbank – 211,2 mil. de lei.

Celelalte șapte bănci au contabilizat un profit mai modest: Procredibank – 69,5 mil. de lei, Fincombank – 56,7 mil. de lei, Eximbank 47,7 mil. de lei, Energabnk – 40 mil. de lei, Comerțbank – 14 mil. de lei și Eurocreditbank -13,8 mil. de lei. Cel mai mic câștig l-a avut BCR Chișinău – 9,9 mil. de lei.

Dobânzile au constituit sursa principală a câștigului. Astfel, cele 11 instituții financiare au adunat – 3,6 miliarde de lei. Onorariile și comisioanele au avut și ele o pondere semnificativă la câștigul băncilor – 1,8 miliarde de lei, iar din cursul valutar, bancherii au câștigat –  856,3 mil. de lei.

Institutul de Economiei și Statistică relevă că gradul de concentrare a sectorului bancar autohton rămâne la un nivel înalt în semestrul unu al anului 2021. Indicele de concentrare a pieţei activului (IHH), a urcat de la 1730,9 puncte la sfârșitul lunii iunie 2020 la 1818,5 puncte anul curent, nivel de la care sectorul bancar este considerat că se încadrează în limitele unei pieţe bancare cu un grad moderat de concentrare.

 

Realitatea Live

04 Iun. 2023, 06:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Iun. 2023, 06:51 // Actual //  Lupu Eduard

JPMorgan Chase & Co. a notificat aproximativ 1.000 de angajaţi ai First Republic Bank că nu li se vor da locuri de muncă – nici măcar temporar – în urma preluării creditorului falimentar, scrie Bloomberg.

Cea mai mare bancă americană a oferit joi roluri cu normă întreagă sau de tranziţie pentru aproape 85% dintre cei aproape 7.000 de angajaţi care mai lucrau la First Republic în momentul prăbuşirii, în timp ce restul au fost anunţaţi că nu vor primi o poziţie. Locurile de muncă temporare vor avea o durată de trei, şase, nouă sau 12 luni, în funcţie de post, potrivit unei surse din interiorul băncii.

„De la achiziţia First Republic, la 1 mai, am fost transparenţi cu angajaţii lor şi ne-am respectat promisiunea de a-i ţine la curent cu chestiunea locurilor de muncă. Recunoaştem că au fost supuşi stresului şi incertitudinii din martie şi sperăm că ziua de astăzi va aduce claritate”, potrivit unui purtător de cuvânt al JP Morgan.

Foştii angajaţi ai First Republic cărora nu li s-au oferit locuri de muncă la JPMorgan „vor primi plata şi beneficiile echivalente a două luni de muncă”.

First Republic a declarat la sfârşitul lunii aprilie că va reduce cu până la 25% din forţa sa de muncă, una din seria de măsuri menite să consolideze banca cu probleme şi să liniştească investitorii. Aceste măsuri nu au fost în cele din urmă suficiente. Majoritatea angajaţilor care nu au primit joi o ofertă de angajaţre la JPMorgan fuseseră identificaţi ca fiind parte din reducerile de personal pe care First Republic voia să le facă.

JPMorgan, care avea 296.877 de angajaţi la sfârşitul lunii martie, s-a impus în faţa rivalilor în cadrul unei licitaţii conduse de guvern pentru First Republic. Ca parte a ofertei sale câştigătoare, JPMorgan a achiziţionat aproximativ 173 de miliarde de dolari din împrumuturile First Republic, 30 de miliarde de dolari în titluri de valoare şi 92 de miliarde de dolari în depozite – şi apoi a trebuit să decidă ce să facă cu angajaţii săi, dintre care zeci încasau peste 10 milioane de dolari pe an.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău