Moldova, sufocată de gunoaie! Sticlele ar putea aduce bani la returnare. Autoritățile vor un mecanism de garanție

04 Iul. 2024, 11:47
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
04 Iul. 2024, 11:47 // Actual //  bani.md

Moldova este din ce în ce mai afectată de problema deșeurilor de plastic, iar autoritățile au propus implementarea unui sistem de depozitare cu returnare pentru a gestiona această criză. Sistemul propus de Ministerul Mediului implică adăugarea unui mic depozit suplimentar la prețul băuturilor vândute în recipiente de plastic, sticlă și aluminiu, care este rambursat consumatorilor când aceștia returnează recipientele goale.

„Prin intermediul sistemului depozit,  producătorii sau cei ce plasează  pe piață produse ambalate, vor asigura preluarea unui depozit de la distribuitorii sau vânzătorii de produse ambalate în ambalaje de unică folosință și reutilizabile și îl vor returna vânzătorilor de ambalaje atunci când aceștia returnează deșeurile de ambalaje colectate, pentru  următoarele produse:, cocktailuri de bere, cidru, cidru de pere, vin de fructe, cocktail-uri cu vin, băuturi cu vin din fructe, alte băuturi fermentate, cocktail-uri alcoolice și băuturi nealcoolice (băuturi răcoritoare, apă de masă), apă minerală naturală, apă de izvor, apă potabilă ambalată, suc, nectar, ambalat în următoarele ambalaje cu o singură porție, cu o capacitate mai mare de o zecime de litru, dar mai mică de trei litri”, se mai spune în proiectul de hotărâre.

Detalii precum costurile exacte ale sticlelor returante nu au fost încă specificate în proiectul de hotărâre.

Necesitatea unei gestionări eficiente a deșeurilor de ambalaje de unică folosință a fost accentuată de creșterea rapidă a industriei de îmbuteliere, a costurilor de transport și a consumului excesiv de recipiente. În 2021, Moldova a înregistrat aproximativ 129994.2 tone de plastic plasate pe piață, cu o medie de 50 kg de plastic per capita. Deșeurile de plastic reprezintă 11.3% din totalul deșeurilor municipale generate, iar rata de generare a deșeurilor de plastic se estimează la aproximativ 120822.91 tone pe an.

Cu toate acestea, doar 3% din deșeurile de ambalaje de plastic au fost colectate și valorificate la nivel național în 2021, subliniind nevoia urgentă de măsuri eficiente de gestionare a deșeurilor. Propunerea sistemului de depozitare cu returnare are scopul de a încuraja reciclarea și de a reduce poluarea plasticului în Moldova, în conformitate cu prioritățile de mediu și gestionare a deșeurilor la nivel național.

 

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ