Moldova, Ucraina și Georgia, într-un glas către bătrâna doamnă: Vrem acces la spațiul economic european

30 Nov. 2021, 15:03
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
30 Nov. 2021, 15:03 // Actual //  bani.md

Premierii Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei au declarat la Bruxelles că vor ca statele pe care le reprezintă să aibă acces la spațiul economic european.

Premierii celor trei state asociate în cadrul Acordului cu UE și-au exprimat dorința obținerii accesului la spațiul economic comunitar. Cele trei state optează pentru cooperarea sectorială în asigurarea integrării fizice a statelor în spațiul comunitar”, se arată în declarația guvernului de la Tbilisi.

Premierul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, al Ucrainei, Denis Șmîgali și al Georgiei, Iraklii Garibașvili se află într-o vizită la Bruxelles în cadrul „Trio Asocierii”, pentru elaborarea unei concepții unice în cadrul Parteneriatului Estic.

În data e 17 mai, la Kiev, Republica Moldova, Ucraina și Georgia au semnat memorandumul constituirii „Trio Asocierii”, iar la 19 iulie la Batumi, președinții celor trei state au semnat o declarație comună de integrare în UE.

Parteneriatul Estic este un document UE semnat de șase state care fac parte din respectivul parteneriat. În luna iunie, Belarus a declarat că renunță la participarea sa în cadrul parteneriatului ca urmare a înghețării programelor UE în această țară.

Realitatea Live

07 Apr. 2025, 17:40
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
07 Apr. 2025, 17:40 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Acțiunile și obligațiunile rusești continuă să se ieftinească într-un context de tensiuni geopolitice și de război comercial cu Statele Unite. La ora 13:30 (ora Moscovei), indicele principal al Bursei de la Moscova (MOEX) a scăzut cu 3,9%, ajungând la 2.675 puncte – un nivel nevăzut din decembrie 2024.

Potrivit lui Kirill Komarov, șeful analizei la „T-Investiții”, citat de Moskowtimes piața financiară rusă se confruntă cu o combinație toxică. Este vorba de tensiunile geopolitice în contextul războiului comercial cu SUA, politica monetară dură a Băncii Centrale a Rusiei, rubla puternică, care reduce profiturile companiilor exportatoare, prețul petrolului în scădere, cu varianta rusească Urals coborând până la 50 de dolari pe baril și investitorii și-au pierdut încrederea în scăderea ratei cheie, în revenirea capitalului străin și în profitabilitatea companiilor rusești.

Topul companiilor lovite de criză: Norilsk Nickel: -4%, Novatek: -4,5%, Gazprom și Gazprom Neft: -3,3% și -3,8%, Surgutneftegaz: -4,6%, VTB Bank: -4,9%, Lukoil: -2%, Indicele obligațiunilor de stat (RGBI): -1,7%, 14 zile consecutive de scăderi
Indicele MOEX a înregistrat cea mai lungă serie de scăderi din istoria recentă (deși nu cea mai abruptă), pierzând 17% de la mijlocul lunii martie. Mulți investitori care au cumpărat acțiuni cu efect de levier sunt acum forțați să-și închidă pozițiile, uneori prin margin calls.

Kirill Komarov consideră că situația nu poate continua la infinit: dacă rubla rămâne puternică, Banca Centrală ar putea reduce rata cheie, dacă petrolul continuă să scadă, deprecierea rublei ar putea stimula exporturile. Între timp, Alexei Klimiuk de la Alfa Capital atribuie scăderile panicii și emoțiilor, în timp ce Alexei Antonov de la Alor Broker nu exclude ca indicele MOEX să scadă sub 2.500 de puncte.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!