Moldovagaz: Tariful de 11,10 lei are șanse de diminuare, dar și de menținere o perioadă îndelungată

11 Nov. 2021, 07:01
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
11 Nov. 2021, 07:01 // Actual //  MD Bani

Președintele Consiliului de Administrație al SA „Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat într-o conferință de presă că dacă anul viitor va exista o dinamică pozitivă a cotațiilor bursiere, tariful actual de 11,10 lei va putea fi redus, scrie IPN.

„Sperăm că și volumele de gaze vor fi mai mari. Dacă situația pe piață se va schimba, dacă cotațiile la burse vor fi mai mici, respectiv, dacă prețul la petrol va scădea, vom acționa în funcție de cât va fi diminuarea, ne vom adresa către ANRE în vederea reducerii tarifului”, a menționat Vadim Ceban. El a precizat că Moldovagaz poate face o asemenea solicitare către ANRE, dacă vor exista devieri de plus – minus 3% la calcularea tarifului. Pe de altă parte, dacă prețul la burse va crește, tariful poate și să crească. Totuși, estimările Moldovagaz arată că actualul tarif va fi menținut până la sfârșitul anului viitor. „Reieșim din faptul că am stabilit prețul mediu de achiziție de 430$ pe 1000 metri cubi pentru 14 luni. Noi am făcut doar estimări, o prognoză, dar ce va fi, vom vedea”, a menționat Vadim Ceban.

El s-a arătat mulțumit de formula actuală de clacul a tarifului:

„Prețul de astăzi este legat de coșul produselor petroliere și de piața spot, este un preț hibrid, de aceea cred că în final, în viitor, toți consumatorii, inclusiv economia, vor obține, beneficii”, a spus Vadim Ceban.

El a precizat că Moldovagaz are actualmente datorii față de două companii: Gazprom și Factory Finance. Conducătorul Moldovagaz a specificat că cea mai mare parte a datoriilor s-a format în perioada anilor 2011-2019.

Vadim Ceban a precizat că după recenta semnare a noului contract, și consumatorii din Transnistria vor achita același tarif ca și consumatorii de pe malul drept al Nistrului.

El a relevat că recentul contract semnat cu Gazprom este de fapt contractul din 2006, dar cu anumite elemente noi. „Peste o anumită perioadă cred că vom reveni la colegii de la Gazprom ca să încheiem un contact nou. Avem 19 suplimente la contractual actual (din 2006). E greu de administrat acest contract. De aceea cred că ar fi mai bine să avem un contract nou, la care vom lucra”, a spus Vadim Ceban.

Dacă va exista o solicitare de la părți interesate, Moldovagaz va apela la Gazprom pentru a obține acordul de a publica noua formulă de calcul, introdusă în contractul semnat în 2021. Același lucru este valabil și în privința întregului contract cu Gazprom. Publicarea sa necesită respectarea anumitor proceduri.

„Dacă va exista o adresare din partea unor părți interesate, ne vom adresa Gazpromului, dar numai în cazul în care vom considera că este necesar”, a menționat Vadim Ceban.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:42
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Nov. 2024, 12:42 // Actual //  bani.md

Pentru al patrulea an consecutiv, în luna noiembrie, Platforma pentru Promovarea și Dezvoltarea Filantropiei a desfăşurat campania „Săptămâna Naţională a Bunătăţii”. Ghidaţi de sloganul „Bunătatea începe cu tine”, în perioada 11-17 noiembrie, ONG-urile membre ale Platformei au lansat apeluri către autorităţile locale, instituțiile publice, ONG-uri, agenţi economici și cetățeni pentru a se implica activ în acţiuni filantropice și comunitare.

Astfel, timp de 7 zile, faptele bune au cutreierat Moldova în lung şi în lat. Peste 3000 de persoane de toate vârstele au promovat filantropia şi au îndemnat oamenii să facă parte din această campanie naţională, care răspândeşte bunătate.

Au fost desfăşurate acţiuni menite să îmbunătăţească viaţa oamenilor, a mediului, a animalelor şi a comunităţilor în care locuiesc. Bătrânii au fost ajutaţi cu munca prin gospodărie, au primit prânzuri calde sau coşuri cu fructe, împărţite de elevi. Unii participanţi şi-au suflecat mânecile şi au salubrizat locurile publice împânzite de gunoaie, alţii au platat copaci și flori.

Activiştii bunătăţii au demarat multiple colectări de fonduri, haine, rechizite şi obiecte uzate, pentru ajutorarea familiilor aflate în dificultate şi a persoanelor social-vulnerabile din comunitate. O altă campanie de colectare de fonduri a fost organizată pentru copiii infectaţi cu tuberculoză, internaţi la Spitalul Clinic de Ftiziopneumologie.

În cadrul Săptămânii Naţionale a Bunătăţii au fost colectaţi nu doar bani şi haine, dar şi cărţi, pentru a promova cititul în familie şi a creşte generaţii de copii educate şi sănătoase, indiferent de statutul social al familiilor din care provin aceştia.

Faptele bune nu au ocolit nici animalele. Au fost colectate fonduri pentru hrana şi adăpostul acestora, iar câţiva voluntari au construit cuşti şi au hrănit patrupezii fără stăpân, aflaţi pe teritoriul unei Universităţi din Chişinău.

Pentru a promova cultura filantropică şi voluntariatul au fost desfăşurate o serie de lecții publice și concursuri, au fost organizate sesiuni de discuţii pentru a formula recomandări de îmbunătățire a cadrui legal pentru stimularea implicării filantropice, la care au participat deputați, reprezentanți ai instituțiilor publice relevante, ONG-uri și agenți economici.

Campania „Săptămâna națională a bunătății” a fost desfășurată de Platforma pentru Promovarea şi Dezvoltarea Filantropiei cu sprijinul poporului american prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală