Moldovagaz: Tariful de 11,10 lei are șanse de diminuare, dar și de menținere o perioadă îndelungată

11 Nov. 2021, 07:01
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
11 Nov. 2021, 07:01 // Actual //  MD Bani

Președintele Consiliului de Administrație al SA „Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat într-o conferință de presă că dacă anul viitor va exista o dinamică pozitivă a cotațiilor bursiere, tariful actual de 11,10 lei va putea fi redus, scrie IPN.

„Sperăm că și volumele de gaze vor fi mai mari. Dacă situația pe piață se va schimba, dacă cotațiile la burse vor fi mai mici, respectiv, dacă prețul la petrol va scădea, vom acționa în funcție de cât va fi diminuarea, ne vom adresa către ANRE în vederea reducerii tarifului”, a menționat Vadim Ceban. El a precizat că Moldovagaz poate face o asemenea solicitare către ANRE, dacă vor exista devieri de plus – minus 3% la calcularea tarifului. Pe de altă parte, dacă prețul la burse va crește, tariful poate și să crească. Totuși, estimările Moldovagaz arată că actualul tarif va fi menținut până la sfârșitul anului viitor. „Reieșim din faptul că am stabilit prețul mediu de achiziție de 430$ pe 1000 metri cubi pentru 14 luni. Noi am făcut doar estimări, o prognoză, dar ce va fi, vom vedea”, a menționat Vadim Ceban.

El s-a arătat mulțumit de formula actuală de clacul a tarifului:

„Prețul de astăzi este legat de coșul produselor petroliere și de piața spot, este un preț hibrid, de aceea cred că în final, în viitor, toți consumatorii, inclusiv economia, vor obține, beneficii”, a spus Vadim Ceban.

El a precizat că Moldovagaz are actualmente datorii față de două companii: Gazprom și Factory Finance. Conducătorul Moldovagaz a specificat că cea mai mare parte a datoriilor s-a format în perioada anilor 2011-2019.

Vadim Ceban a precizat că după recenta semnare a noului contract, și consumatorii din Transnistria vor achita același tarif ca și consumatorii de pe malul drept al Nistrului.

El a relevat că recentul contract semnat cu Gazprom este de fapt contractul din 2006, dar cu anumite elemente noi. „Peste o anumită perioadă cred că vom reveni la colegii de la Gazprom ca să încheiem un contact nou. Avem 19 suplimente la contractual actual (din 2006). E greu de administrat acest contract. De aceea cred că ar fi mai bine să avem un contract nou, la care vom lucra”, a spus Vadim Ceban.

Dacă va exista o solicitare de la părți interesate, Moldovagaz va apela la Gazprom pentru a obține acordul de a publica noua formulă de calcul, introdusă în contractul semnat în 2021. Același lucru este valabil și în privința întregului contract cu Gazprom. Publicarea sa necesită respectarea anumitor proceduri.

„Dacă va exista o adresare din partea unor părți interesate, ne vom adresa Gazpromului, dar numai în cazul în care vom considera că este necesar”, a menționat Vadim Ceban.

Realitatea Live

21 Iul. 2025, 17:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Iul. 2025, 17:22 // Actual //  Ursu Victor

Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Programul Innovate Moldova și Agenția de Guvernare Electronică au semnat astăzi un acord trilateral de cooperare pentru perioada 2025–2027, menit să accelereze transformarea digitală a Republicii Moldova și să contribuie la dezvoltarea unei economii moderne, reziliente și favorabile mediului de afaceri.

Acordul stabilește un cadru comun pentru dezvoltarea și implementarea de soluții digitale dedicate sectorului privat, modernizarea serviciilor publice cu accent pe experiența utilizatorului și susținerea reformelor economice prin instrumente digitale inteligente.

Printre direcțiile prioritare se numără lansarea EVO 2.0, noua generație a aplicației guvernamentale care va deveni punctul unic de acces la serviciile publice, integrarea MDocs – un depozit digital securizat pentru documentele personale și profesionale, precum și dezvoltarea unor soluții digitale care vor simplifica accesul antreprenorilor la ajutoare de stat, verificarea eligibilității și înregistrarea afacerilor. Totodată, acordul prevede consolidarea infrastructurii naționale de securitate cibernetică și lansarea de campanii naționale pentru alfabetizare digitală și incluziune.

„Parteneriatul cu Innovate Moldova este o continuare firească a colaborării strategice care a stat la baza dezvoltării EVO. Ne bucurăm că împărtășim aceeași viziune și că putem consolida împreună acest ecosistem digital modern pentru Moldova”, a declarat Nicoleta Colomeeț, directoarea Agenției de Guvernare Electronică.

Acest parteneriat reflectă angajamentul comun de a transforma serviciile publice din Republica Moldova în experiențe digitale sigure, simple și eficiente, aliniate la standardele europene și adaptate nevoilor reale ale cetățenilor și antreprenorilor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA