Moldovenii sunt printre campioni la risipa alimentară. Deputata Mariana Cușnir, care a prezentat un proiect de lege la antirisipa alimentelor, a declarat de la tribuna Parlamentului că fiecare persoană aruncă 76 kg de alimente la gunoi.
Cușnir a subliniat că numai în jur de 800 de companii din țară se desprind de resturile de mâncare, generând pierderi de aproximativ 1 miliard de lei. Statisticile dezvăluie că, anual, în Republica Moldova sunt risipite în total aproximativ 19 miliarde de lei, din care 12 miliarde sunt pierderi directe de alimente, iar 6,6 miliarde de lei reprezintă mâncarea aruncată la gunoi de către populație.
Aceste cifre alarmante arată că risipa alimentară este o problemă majoră nu doar la nivel național, ci și la nivel global. În întreaga Uniune Europeană, de exemplu, aproximativ 20% din totalul alimentelor produse sunt irosite. La nivel mondial, o treime din alimentele destinate consumului uman sunt risipite.
Deputata Cușnir a subliniat că această risipă are consecințe devastatoare, mai ales în contextul în care 43 de milioane de oameni din UE nu își pot permite o masă caldă, iar costurile totale ale risipei alimentare în UE sunt estimate la 143 de miliarde de euro. Din totalul risipei, 70% are loc în gospodăriile casnice și în sectorul retail.
Astfel, potrivit proiectului de lege, agenții economici vor fi încurajați să doneze produse alimentare organizațiilor caritabile și băncilor de alimente pentru a ajuta persoanele vulnerabile și a preveni risipa alimentară. O inițiativă legislativă prin care se propune modificarea Legii privind prevenirea pierderii și risipei de alimente și a Codului Fiscal al Republicii Moldova a fost votată în prima lectură în ședința plenară a Parlamentului.
Legea spune că vor putea fi donate o serie de produse alimentare a căror siguranță alimentară nu a fost compromisă. Este vorba despre produsele care și-au pierdut aspectul comercial din cauza deteriorării ambalajului secundar, produsele care nu întrunesc specificațiile producătorului privind variațiile de culoare, dimensiune sau formă, produsele cu erori de etichetare, precum și în condițiile existenței unui excedent de alimente preconizate pentru un anumit sezon de vacanță sau sărbători specifice.