Moldovenii renunță la ipotecă și cumpără apartamente cu bani cash

16 Aug. 2022, 17:24
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
16 Aug. 2022, 17:24 // Actual //  bani.md

Numărul tranzacțiilor imobiliare s-a dublat în primul semestru al anului 2022, la 80 de mii, față de perioada similară a anului precedent, arată datele Agenției Servicii Publice.

Și numărul înregistrărilor imobiliare a crescut exponențial, de 1,8 ori, la 97 de mii.

Un detaliu interesant este că numărul locuințelor achiziționate cu credite bancare s-a redus cu peste 26%, la 3 757 de imobile. Reducerea se explică prin scumpirea împrumuturilor cu 50%, de la 6,6% la 9,9% rata medie.

Majorarea tranzacțiilor imobiliare și reducerea ipotecilor se explică prin faptul că moldovenii preferă să cumpere locuințele cu banii jos.

Piața imobiliară este concentrată în mare parte în Chișinău, în condițiile în care 80% dintre tranzacții sunt în Capitală.

Ultimele datele ale Bursei Imobiliare Lara arată că prețul mediu al apartamentelor stagnează pentru a treia lună consecutiv. Astfel în luna iulie, prețul metrului pătrat la locuințele vechi a fost 670 euro, iar la cele noi 805 euro.

Pentru o locuință în bloc vechi de 40 de metri pătrați moldovenii trebuie să scoată din buzunar – 26 800 de euro, iar pentru aceiași suprafață într-un bloc nou costul este de 32 200 de euro.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

02 Ian. 2025, 19:12
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
02 Ian. 2025, 19:12 // Actual //  Ursu Victor

Pe 3 ianuarie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) urmează să decidă asupra unei posibile majorări de 2,2 ori a tarifelor la energia electrică, o schimbare care va avea consecințe semnificative asupra economiei și bugetelor gospodăriilor din Republica Moldova, avertizează economistul Veceslav Ioniță.

În prezent, populația cheltuie anual aproximativ 4,4 miliarde de lei pentru energia electrică. Dacă solicitările furnizorilor vor fi aprobate, această sumă ar putea depăși 9 miliarde de lei. Creșterea ar exercita o presiune uriașă asupra bugetelor familiale, care deja se confruntă cu dificultăți financiare.

Procentul cheltuielilor pentru energia electrică din bugetul gospodăriilor, situat acum între 2% și 2,5%, va crește semnificativ. De asemenea, majorarea tarifelor ar putea adăuga cel puțin 2,5% la rata inflației, care s-ar ridica de la 7% la peste 10%. Această accelerare a inflației va agrava costurile de trai, reducând și mai mult puterea de cumpărare a populației”, a puctat Ioniță.

Situația este cu atât mai alarmantă în contextul unei inflații cumulative de 70% în ultimii patru ani, ce a urmat unei inflații record de aproape 35% în 2022. Această tendință a afectat profund veniturile reale ale cetățenilor, iar categoriile cele mai vulnerabile vor resimți cel mai mult efectele noilor majorări:

  • Bugetarii, ale căror salarii au crescut sub rata inflației.
  • Pensionarii, pentru care ajustările pensiilor nu țin pasul cu scumpirile.
  • Persoanele vulnerabile, care cheltuiesc o parte semnificativă din venituri pe utilități.

Economistul atrage atenția că, dacă nu vor fi găsite soluții pentru a diminua impactul acestor creșteri, Moldova se va confrunta cu un nou val de sărăcie energetică. Facturile mai mari riscă să genereze nemulțumiri sociale masive și să amplifice presiunile economice asupra populației.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală