Un an al super-bogaților! Cum au câștigat miliardarii lumii 1,5 trilioane de dolari în 2024

01 Ian. 2025, 20:13
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Ian. 2025, 20:13 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Averea celor mai bogați 500 de oameni din lume a crescut cu 1,5 trilioane de dolari într-un an, depășind pentru prima dată 10 trilioane de dolari
În 2024, averea cumulată a celor mai bogați 500 de oameni din lume a depășit pentru prima dată pragul de 10 trilioane de dolari, conform calculelor realizate de Bloomberg Billionaires Index. În decursul anului trecut, aceștia și-au sporit averile cu 1,5 trilioane de dolari, marcând o creștere fără precedent.

Cei mai mari câștigători provin din sectorul tehnologic. Din primii 10 miliardari, doar doi nu sunt asociați cu acest domeniu: Bernard Arnault, fondatorul grupului de lux LVMH (locul 5), și investitorul Warren Buffett, șeful Berkshire Hathaway (locul 10).

Pe primul loc în top se află, detașat, Elon Musk, fondatorul Tesla și SpaceX, cu o avere de 432 miliarde de dolari, după ce și-a sporit averea cu 203 miliarde de dolari în 2024. Îl urmează Jeff Bezos (Amazon) cu 239 miliarde de dolari și Mark Zuckerberg (Meta) cu 207 miliarde de dolari.

Printre miliardarii cu cele mai mari creșteri ale averii se numără și Jensen Huang (Nvidia), Sergey Brin și Larry Page (Google), Larry Ellison (Oracle) și Michael Dell (Dell). Aceștia contribuie la 43% din creșterea totală a averii miliardarilor și au fost responsabili pentru peste jumătate din creșterea indicelui S&P 500, care a urcat cu 24% în 2024, potrivit Bloomberg.

În lista Bloomberg, 14 miliardari sunt din Rusia. Pavel Durov, fondatorul Telegram, conduce acest clasament cu o avere de 11 miliarde de dolari, după o creștere de 1,85 miliarde de dolari în 2024. Aceeași sumă o are și Gennady Timchenko, deși averea acestuia s-a redus cu 3,17 miliarde de dolari, marcând cea mai mare pierdere dintre miliardarii ruși.

De asemenea, averile lui Suleiman Kerimov și Roman Abramovici au scăzut, însă majoritatea miliardarilor ruși au înregistrat creșteri. Tatyana Kim (cunoscută anterior ca Bakalchuk), fondatoarea Wildberries, a înregistrat cel mai mare salt, adăugând 1,87 miliarde de dolari la avere, ajungând la 7,4 miliarde de dolari.

Creșterea spectaculoasă a averilor miliardarilor din sectorul tehnologic confirmă dominația acestuia asupra economiei globale. Companiile tehnologice au fost principalele motoare ale dezvoltării financiare în 2024, având un impact semnificativ atât asupra piețelor de capital, cât și asupra averilor personale ale liderilor lor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Ian. 2025, 14:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Ian. 2025, 14:28 // Actual //  Ursu Victor

Scrie o știre. Gazprom nu a făcut luni rezervări de capacitate pe luna februarie pe gazoductul transbalcanic pentru a transporta gaze în regiunea transnistreană. Conform calendarului ENTSO-G, licitațiile pentru rezervarea capacităţilor lunare pentru luna următoare se desfăşoară în fiecare a treia zi de luni a lunii curente.

La 20 ianuarie, au fost făcute următoarele rezervări:

-frontiera Turcia – Bulgaria, cca 3.1 mln m3/zi din cca 6.1 mln m3/zi ofertaţi

-frontiera Bulgaria – România, cca 0,7 mln m3/zi din cca 9,7 mln m3/zi ofertaţi

-la frontiera România- Ucraina (Isaccea – Orlovca) a fost ofertată o capacitate de cca 11,5 mln m3/zi, dar nu au fost făcute rezervări

-frontiera România- Moldova (gazoductul Iaşi – Chișinău) au fost rezervate cca 5 mln m3/zi din cei cca 6,1 mln m3/zi scoşi la licitaţie.

Potrivit autorităților din ţările traversate de Coridorul vertical, aceste rezervări au fost făcute de traderi internaționali. Rezervări de capacitate mai pot fi făcute și zilnic, însă acestea vor presupune costuri mai mari.

Amintim că Ministerul Energiei a propus administrației din regiunea transnistreană suport în achiziționarea gazelor naturale de pe bursele europene sau Bursa română de Mărfuri din Chișinău încă în decembrie 2024, anticipând criza umanitară generată în regiunea transnistreană de sistarea unilaterală, contrar prevederilor contractuale, a livrărilor de gaze naturale de către Gazprom.

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală