Motorina continuă să se scumpească! Carpov: Luna asta au fost cele mai mari prețuri din ultimii 5 ani pe internațional

21 Sept. 2021, 12:43
 // Categoria: Slider // Autor:  Dumitrita Culiuc
21 Sept. 2021, 12:43 // Slider //  Dumitrita Culiuc

Motorina va fi mai scumpă și mâine, 22 septembrie curent. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a stabilit noile prețuri maxime de referință azi. Astfel, șoferii vor fi nevoiți să scoată din buzunar 16,88 lei pentru un litru. Totodată, benzină se va ieftini, adică mâine va costa 20,86 per litru, ceea ce înseamnă cu 6 bani mai puțin decât marți.

Tot azi, directorul ANRE, Eugen Carpov, a susținut o conferință de presă, în cadrul căreia a enumerat principalele modificări care au fost operate la Legea privind piața produselor petroliere: stabilirea prețurilor maximale de către ANRE doar pentru 2 produse de bază (Benzina COR 95 și Motorina); revenirea la liberalizarea pieței angro și a altor produse petroliere; relaxarea condițiilor speciale de obținere a licenței pentru import (anularea obligativității deținerii capitalului propriu de 8 milioane de lei și reducerea capacității de depozitare de la 5000 la 1000 de tone); renunțarea la obligația prelevării probelor la import din spațiul UE; asigurarea transparenței depline a procesului de stabilire a prețurilor de către ANRE și excluderea oricărei influențe a operatorilor asupra procesului de formare a prețurilor, scrie Realitatea.md.

„Un capitol aparte al discuțiilor a fost dedicat contextului internațional, pe fundalul căruia a fost pusă în aplicare noua modalitate de stabilire a prețurilor și care a creat percepția greșită, precum că noua lege a generat scumpirea carburanților. În susținerea poziției, au fost prezentate graficele cotațiilor Platts la benzină și motorină care ar demonstra că, în luna septembrie 2021, a fost înregistrat cel mai înalt nivel din ultimii cinci ani al prețurilor la carburanți pe piețele internaționale”, scrie în comunicatul emis după conferința de presă.

Amintim că, azi, motorina costă 16,85 lei, cu 3 bani mai mult decât ieri, iar benzina costă 20,92, la fel cu 3 bani doar că mai puțin decât ieri. Este de menționat că gazul lichefiat s-a scumpit și el. Prețul acestuia este de 12,89 lei, adică cu 10 bani mai mult decât ultimul.

Realitatea Live

06 Oct. 2022, 17:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
06 Oct. 2022, 17:51 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) anunță despre construcția a unui apeduct pentru orașele Strășeni și Călărași. Pentru proiectul de lege privind declararea utilității publice de interes național a lucrărilor de construcție a apeductului magistral Chișinău – Strășeni – Călărași și-au dat votul 53 de deputați.

Potrivit lui Andrei Spînu, apeductul va asigura transportul apei potabile către mai multe localități din centrul țării, pe o lungime de circa 53 km.

Apeductul va traversa localitățile:

  • Vatra, Ghidighici și mun. Chișinău;
  • Vorniceni, Bucovăț, Tătărești, Pănășești, Roșcani, Sireți, Gălești, Căpriana și mun. Strășeni;
  • Vărzăreștii Noi, Nișcani, Tuzara, Pitușca și or. Călărași din r. Călărași;

Proiectul este susținut financiar de Guvernul Federal German prin intermediul KfW sub formă de grant în valoare de 25 milioane de euro, iar contribuția Guvernului Republicii Moldova este de aproximativ 3 milioane de euro, prin Fondul Național de Dezvoltare Regională.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău