Nicu Popescu pentru Sky News: Moldova trebuie să fie pregătită pentru amenințările din partea Rusei

10 Mart. 2022, 18:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
10 Mart. 2022, 18:08 // Actual //  Lupu Eduard

Vorbind despre ameninţarea Rusiei, vicepremierul moldovean şi-a ales cu grijă cuvintele. „Nu vedem niciun motiv pentru care Moldova ar deveni o ţintă directă”, a declarat Nicu Popescu pentru Sky News „Suntem o ţară neutră. Dar adăugăm că ceea ce s-a întâmplat în Ucraina este complet nejustificat. Trebuie să ne pregătim pentru întregul spectru de ameninţări”.

Republica Moldova nu este membră a NATO. Ea are o armată mică, fără armament sofisticat.

Geopolitica regiunii este complicată şi mai mult de republica separatistă şi nerecunoscută la nivel internaţional Transnistria, care se întinde de-a lungul graniţei de est dintre Moldova şi Ucraina.

Guvernul transnistrean este susţinut de Kremlin, iar ministrul a confirmat pentru Sky News că acolo se află 1.300 de soldaţi ruşi.

În acest stadiu, nu vedem semne de creştere a tensiunilor. Până în prezent nu am văzut semne că regiunea Transnistria ar fi pregătită pentru desfăşurarea unei acţiuni militare. Dar nu putem prezice ce se va întâmpla mâine, peste două săptămâni sau peste două luni”, a spus el.

Întrebat dacă încercarea Republicii Moldova de a deveni rapid membru al UE este compatibilă cu dorinţa de a rămâne neutră, ministrul a spus: „Credem că putem adera rămânând neutri”.

Dar el nu a vrut să se pronunţe cu privire la modul în care Kremlinul ar reacţiona la aderarea Moldovei la UE.

În ceea ce priveşte implicaţiile unei victorii ruseşti în Ucraina, ministrul a spus: „Ceea ce s-a întâmplat deja este destul de tragic. Iar reproducerile acestui lucru se vor resimţi pentru mult timp, nu ani, decenii. Iar aceste repercusiuni vor fi extrem de negative pentru fiecare stat european.

Aşadar, ceea ce s-a întâmplat deja este destul de tragic, dar cu cât se termină mai repede, cu atât mai scurtă va fi această perioadă de recuperar”.

Realitatea Live

25 Apr. 2024, 12:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
25 Apr. 2024, 12:58 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Parcul industrial Răut de la Bălți funcționează doar pe hârtie. În hala fostei uzine sovietice Răut nu este niciun agent economic, potrivit declarației deputatului Boris Marcoci.

„Desigur avem nevoie parcuri industriale pentru agenții economici. Vreau să dau un exemplu, Parcul Industrial Răut de la Bălți. Este o hală industrială de 24 mii de metri pătrați unde nu e niciun agent economic. De zeci de ani nu se lucrează”, a comentat Marcoci eficientizarea a activității parcurilor industriale  prezentată de ministrului Economiei, Dumitru Alaiba.

Ce putem face noi pentru a aduce agenții economici, l-a întrebat Marcoci pe Alaiba.

„Realitatea e realitate, acolo suflă vântul. Nicio lege luată aparte nu va soluționa problema nu există soluții magice. Noi venim cu modificarea legii la parcurile industriale, în guvern am probat programul de industrializeze lucrăm la acordarea subvențiilor. De exemplu, în România vii cu o investiție x și primești subvenții de la stat. Este o soluție pentru parcul Răut”, a răspuns Alaiba.

Parlamentul a votat în prima lectură un set de măsuri de eficientizare a activității parcurilor industriale. Măsurile au drept scop să stimuleze producția, vânzările și veniturile din taxe, astfel încât parcurile industriale din Republica Moldova să fie mai eficiente și mai atractive pentru afaceri.

Proiectul urmează să eficientizeze activitatea parcurilor industriale pe trei dimensiuni: conceptuală, funcțională și administrativă. Parcurile industriale vor fi divizate în 3 categorii – generale, specializate și multifuncționale (de tip A, B, C). Acestea vor putea fi create pe unul sau mai multe terenuri, fiind reglementate și facilitățile oferite companiilor care activează în zonele industriale. De asemenea, vor fi stabilite drepturile, atribuțiile și obligațiile rezidenților parcurilor industriale, fiind prevăzute cerințe mai stricte pentru contractele dintre companiile administratoare și rezidenți.

Documentul, elaborat de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, a fost votat de 60 de deputați. După ce proiectul de lege va fi supus consultărilor publice, urmează a fi examinat de Parlament și în lectura a doua.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău