O înfrângere categorică a Rusiei ar avantaja cel mai mult Europa de Est

16 Nov. 2022, 04:56
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
16 Nov. 2022, 04:56 // Actual //  bani.md

Dacă rezultatul războiului ar putea fi determinat de aruncarea unei monede, taberele ar fi clare: democrațiile ar dori ca Ucraina să câștige, autocrațiile ar dori ca ea să piardă, scrie „The Guardian“. Dar rezultatele politice din lumea reală nu sunt atât de binare. Ele se încadrează de obicei pe un spectru între anihilare și victoria totală.
Acest lucru lasă democrațiile împărțite în cel puțin trei tabere: cea vorbitoare de limba engleză, cea din vestul Europei și cea din estul Europei minus Ungaria. Ceea ce Putin numește „vestul colectiv”, toți vor ca Ucraina să câștige. Dar nu neapărat în aceeași măsură.

Pentru Polonia și țările baltice problema este simplă. Vor ca victoria Ucrainei să fie fără echivoc. Avantajele ar fi atât materiale, cât și psihologice.

O înfrângere categorică a Rusiei ar avantaja cel mai mult Europa de Est în frunte cu Polonia, transformând regiunea dintr-o periferie într-o contrapondere la Europa de Vest, implicată într-o alianță mai strânsă cu SUA contra Chinei.

Victoria Ucrainei ar putea aduce și schimbarea de regim în Belarus – a doua piesă lipsă din proiectul istoric al Intermarium, un tampon al țărilor aliate care se întinde de la Marea Baltică la Marea Neagră pentru a contrabalansa puterea Rusiei.

O regiune unită în Europa de Est, cu o capacitate umană și economică de peste 100 de milioane de cetățeni, ar putea compensa dominația vechii Renanii în UE.

Această posibilitate este motivul pentru care Kremlinul subminează sistematic potențialul regiunii. Retorica ei tratează Ucraina ca pe nimic altceva decât un depozit al folclorului țărănesc slav, o superputere doar în meșteșuguri. În realitate, Ucraina, locul de naștere al lui Serghei Prokofiev și Serghei Korolev, părintele explorării spațiale sovietice, găzduiește zone de resurse naturale neexploatate, un potențial de energie fără emisii, unele dintre cele mai fertile soluri ale continentului, o industrie spațială și aviatică care a a construit cel mai mare avion din lume și lideri politici care impun respect în toată Europa.

Realitatea Live

06 Apr. 2025, 12:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
06 Apr. 2025, 12:07 // Actual //  Ursu Victor

Statele Unite au început să aplice un tarif vamal unilateral de 10% pentru toate importurile provenite din numeroase țări, marcând o ruptură majoră față de sistemul global de comerț bazat pe acorduri reciproce, instaurat după al Doilea Război Mondial, notează Reuters.

Noile tarife au intrat în vigoare sâmbătă, la 12:01 (ora coastei de est), î n toate porturile maritime, aeroporturile și depozitele vamale din SUA. Săptămâna viitoare vor intra în vigoare și tarife suplimentare – cuprinse între 11% și 50% – pentru bunurile din 57 de țări, printre care China, Uniunea Europeană și Israel.

„Este cea mai importantă decizie comercială din viața noastră”, a declarat Kelly Ann Shaw, avocat specializat în comerț internațional și fost consilier la Casa Albă. „Este un cutremur în regulile jocului global”, a adăugat ea.

Decizia lui Trump a avut un efect devastator asupra piețelor financiare: indicele S&P 500 a pierdut 5.000 de miliarde de dolari în doar două zile, în timp ce prețurile petrolului și ale materiilor prime au scăzut brusc din cauza temerilor privind o nouă recesiune mondială.

Tariful de 20% se va aplica produselor din UE. Produsele din China vor fi taxate cu 34%, ceea ce ridică nivelul total al tarifelor impuse de Trump asupra importurilor chinezești la 54%. Israelul se va confrunta cu un tarif de 17%. Vietnamul, vizat cu un tarif de 46%, a acceptat să discute un acord cu SUA. Japonia ar putea fi afectată de o taxă de 24%. Taiwanul a trimis oficiali în SUA pentru negocieri.
Canada și Mexicul sunt scutite de noile tarife, dar rămân afectate de altele mai vechi, de 25%.

Un buletin al Vămii SUA prevede o perioadă de grație de 51 de zile pentru mărfurile deja încărcate spre SUA înainte de ora intrării în vigoare, cu condiția să ajungă până la 27 mai.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat pe platforma X că „războiul comercial nu este în interesul nimănui” și a cerut unitate în fața crizei. Premierul britanic Keir Starmer a spus că este pregătit să susțină afacerile britanice cu o „politică industrială robustă”, în timp ce urmărește obținerea unui acord comercial cu SUA care să excludă Regatul Unit de la noile tarife.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu va merge la Washington duminică pentru discuții directe cu Trump, în timp ce presa din Japonia a relatat că premierul Shigeru Ishiba cere o discuție telefonică urgentă cu liderul american.

Deși ordinul prezidențial prevede excepții pentru aproximativ 1.000 de categorii de produse – inclusiv medicamente, uraniu și semiconductori – administrația Trump analizează extinderea tarifelor inclusiv asupra unora dintre acestea.

Elon Musk, apropiat al lui Trump, a declarat în cadrul unui eveniment politic din Italia că speră într-un viitor cu „tarife zero” între SUA și Europa.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ