O țară din UE a cheltuit 1,3% din PIB ca să ajute Ucraina! I-a livrat toată flota de elicoptere

22 Iun. 2023, 05:10
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
22 Iun. 2023, 05:10 // Actual //  Lupu Eduard

Letonia a luat decizia politică de a trimite Ucrainei toate elicopterele de care dispune forțele sale armate, relatază Pravda.Anunțul a fost făcut miercuri, 21 iunie, de premierul Krisjanis Karinš, în timpul Conferinței de la Londra pe tema reconstrucției Ucrainei.

Karinš a amintit că guvernul său a decis să ofere asistență militară Ucrainei încă din noiembrie-decembrie 2021, când amenințarea unei invazii rusești la scară largă a fost discutată în mod activ. Primele sisteme de apărare aeriană Stinger au ajuns la Kiev cu o zi înainte de invazie, a adăugat el.

”Guvernul nostru a cheltuit de atunci peste 1,3% din PIB pentru diverse ajutoare acordate Ucrainei, inclusiv 1% pentru ajutor militar. Toate rachetele noastre Stinger sunt acum în Ucraina. Am avut o flotă de elicoptere, ultimul dintre ele fiind încă vopsit pentru a putea fi folosit. Ultimul dintre ele va merge în Ucraina”, a mai spus Karinš.
Premierul leton a precizat că țara sa oferă instruire pentru aproximativ 3.000 de militari, precum și asistență cu drone și muniție, în afară de ajutor umanitar și financiar.

”Mesajul meu pentru este simplu: dacă o țară mică precum Letonia poate cheltui 1,3% din PIB, la fel pot face și ceilalți. Noi nu suntem cea mai bogată națiune, dar se poate și, ca politician, pot spune că este și util din punct de vedere politic”, le-a mai spus Karinš celor prezenți la conferință.

El a mai cerut ca partenerii Ucrainei să găsească modalități pentru a putea folosi activele rusești înghețate pentru reconstrucția Ucrainei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Dec. 2023, 17:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Dec. 2023, 17:39 // Actual //  Lupu Eduard

Astăzi, Guvernul a aprobat proiectul de buget pentru anul 2024, evidențiind o creștere a veniturilor și reduceri semnificative a deficitului. Potrivit ministrului Finanțelor, Petru Rotaru, proiectul bugetului a fost elaborat având în vedere perspectivele de dezvoltare economică pentru următorii 3 ani și prognoza macroeconomică actualizată în octombrie.

Veniturile estimate la bugetul de stat pentru anul viitor sunt programate să atingă suma de 66,63 miliarde lei, în creștere cu 1,3% față de cifrele actualizate pentru 2023. Cheltuielile sunt estimate la 82,22 miliarde lei, reprezentând o reducere de 2,2%, iar deficitul se va situa la 15,59 miliarde lei, cu o reducere semnificativă de 14,9%.

Ministrul Rotaru a subliniat că proiectul de buget pentru 2024 a luat în considerare perspectivele de dezvoltare economică, precum și prognozele macroeconomice convenite cu experții FMI. Conform acestora, se estimează că PIB-ul va crește cu 3,5%, inflația medie anuală va fi de 5,7%, iar salariile medii vor crește cu 10,18%.

În structura veniturilor bugetului de stat pentru 2024, impozitele și taxele vor reprezenta peste 91,7%, cu o creștere de 9%. Principala sursă fiscală va fi TVA, estimată să aducă venituri de 34,17 miliarde lei, în creștere cu 8%.

Cheltuielile bugetului vor fi axate pe obiectivele de politică fiscală pe termen mediu și prioritățile sectoriale, inclusiv protecția socială, salarizarea în sectorul public și implementarea proiectelor conforme cu acordurile încheiate cu partenerii de dezvoltare.

Fonduri semnificative sunt alocate pentru proiecte cu finanțare externă, cu peste 80 de proiecte programate pentru implementare în 2024. Acestea includ sprijin pentru sectorul drumurilor, proiecte în domeniul învățământului superior, energie și altele.

Proiectul de lege privind bugetul pentru 2024 trebuie să fie aprobat de parlament înainte de a deveni efectiv.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău