Paradoxul chinezesc în lumea crypto: E ilegal, dar Binance rulează afaceri de 90 de miliarde de dolari sfidând regulile

02 Aug. 2023, 13:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Aug. 2023, 13:06 // Actual //  Lupu Eduard

Binance, cel mai mare exchange de cripto din lume, ar fi trebuit să lase China în urmă atunci când ţara a declarant ilegală tranzacţionarea de criptomonede în 2021, scrie The Wall Street Journal.

Aproape doi ani mai târziu, utilizatorii au tranzacţionat 90 de miliarde de dolari în active legate de criptomonede în China într-o singură lună. Tranzacţiile au făcut din China cea mai mare piaţă a Binance reprezentând 20% din volumul la nivel mondial, excluzând tranzacţiile efectuate de un subset de comercianţi foarte mari.

Importanţa Chinei pentru Binance este discutată în mod deschis la nivel intern, potrivit actualilor şi foştilor angajaţi. Şi, în pofida interdicţiei, echipa de investigaţii a bursei lucrează îndeaproape cu forţele de ordine chineze pentru a detecta potenţiale activităţi infracţionale în rândul celor peste 900.000 de utilizatori activi din această ţară, potrivit unora dintre angajaţii actuali şi foşti.

Binance se confruntă cu un atac o supraveghere atentă a autorităţilor de reglementare care urmăresc modul în care compania operează în întreaga lume.

În luna iunie, Comisia pentru valori mobiliare şi burse din SUA a dat în judecată Binance şi pe fondatorul acesteia, Changpeng Zhao, pentru că ar fi funcţionat ilegal şi ar fi utilizat în mod abuziv fondurile clienţilor.

Departamentul de Justiţie continuă investigaţia asupra Binance. Cota sa de piaţă în rândul utilizatorilor din SUA aproape că s-a evaporat, iar compania a redus recent peste 1.000 din cele 8.000 de locuri de muncă la nivel global.

Amprenta Binance în China, care nu a fost dezvăluită anterior, oferă o imagine a modului în care gigantul cripto a reuşit să opereze în linişte, la margine, în locuri în care, cel puţin oficial, nu este binevenit.

Binance a ajutat utilizatorii din China să ocolească restricţiile, îndrumându-i să viziteze diferite site-uri web cu nume de domenii chinezeşti înainte de a-i redirecţiona către bursa globală, potrivit unui document intern care prezintă procedura şi care a fost consultat de Journal. Documentul a circulat în interiorul companiei înainte de interdicţia din 2021, dar după ce China a blocat site-ul web al bursei în 2017.

„Site-ul Binance.com este blocat în China şi nu este accesibil utilizatorilor din China”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei, fără a face alte comentarii.

Binance procesează mai multe tranzacţii cu criptomonede în întreaga lume decât majoritatea concurenţilor săi la un loc. Menţinerea amprentei sale în China va fi crucială pentru Binance, în timp ce navighează printr-o furtună a reglementărilor care, la nivel intern, îngrijorează directorii că îi ameninţă viitorul.

Binance a avut o relaţie complicată cu China. Zhao, născut în China, dar crescut în Canada, a fondat firma în Shanghai în 2017. Câteva luni mai târziu, guvernul a emis primul din mai multe runde de reglementare asupra burselor de criptomonede. Oficialii se temeau că bursele vor fi folosite pentru a muta ilegal bani din ţară. Zhao a declarat ulterior că a mutat operaţiunile Binance în Japonia.

Oficialii chinezi par să fi fost blânzi în ceea ce priveşte punerea în aplicare a interdicţiei totale a criptomonedelor.

„Piaţa de criptomonede din China rămâne puternică, cu volume de tranzacţii importante atât în cadrul serviciilor centralizate, cât şi al celor descentralizate”, a declarat Kim Grauer, director de cercetare la Chainalysis, o companie de cercetare în domeniul cripto.

În ciuda unei scăderi iniţiale după interdicţia din 2021, ţara este a patra piaţă ca mărime pentru tranzacţionarea cripto, potrivit Chainalysis.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

23 Iul. 2024, 19:00
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
23 Iul. 2024, 19:00 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Banca Naţională a Ungariei (NBH) a redus marţi dobânda de politică monetară, cu 25 de puncte de bază, până la 6,75%, aşa cum se aşteptau majoritatea economiştilor intervievaţi de Reuters, care văd un spaţiu de manevră limitat pentru noi reduceri în a doua jumătate a anului, după 15 decizii consecutive de scădere a costului creditului, transmite Agerpres.

Începând din luna mai 2023 şi până în prezent, Banca Naţională a Ungariei a redus dobânda de bază cu 1.125 de puncte de bază, aducând-o la acelaşi nivel cu dobânda de politică monetară din România.

Nouă din cei 17 economişti intervievaţi de Reuters săptămâna trecută au declarat că mizează pe o reducere de 25 de puncte de bază a celei mai mari dobânzi de politică monetară din UE iar opt au spus că NBH va opta pentru menţinerea statu quo-ului.

“Piaţa valutară este îngrijorată că “porumbeii” de la NBH ar putea cere noi reduceri de dobândă în acest an sau că Guvernul ar putea face presiuni pentru reducerea costului creditului, având în vedere continua încetinire a economiei reale”, a declarat Antje Praefcke, economist la Commerzbank.

În jurul orei 12:07 GMT, forintul ungar, a doua cea mai slab performantă monedă din Europa Centrală în acest an, după coroana cehă, se tranzacţiona la un curs de 390,35 forinţi pentru un euro, o depreciere uşoară faţă de cursul de 390,15 forinţi pentru un euro înainte de anunţul NBH.

Precedentele deprecieri ale forintului au forţat banca centrală să reducă de urgenţă costului creditului, în luna octombrie 2022.

Săptămâna trecută, viceguvernatorul NBH, Barnabas Virag, a lăsat deschisă calea fie pentru o reducere de dobândă, fie pentru menţinerea statu quo-ului, însă economiştii au apreciat că inflaţia sub aşteptări şi recenta apreciere a forintului ar putea înclina balanţa în favoarea unei reduceri de dobândă.

Inflaţia de bază în Ungaria, care în primul trimestru a trecut de 25%, cel mai ridicat nivel din UE, a scăzut peste aşteptări până la 3,7% în luna iunie, de la un nivel de 4% în mai.

Chiar şi aşa, analiştii spun că spaţiul de manevră pentru noi reduceri de dobândă este unul limitat, şi prognozează că dobânda de bază va ajunge la 6,5% la finele lui 2024, ceea ce ar sugera doar o reducere de 25 de puncte de bază pe parcursul celui de-al doilea semestru.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău