Partea întunecată a revoluţiei AI: Salariile şefilor din domeniu explodează

06 Iun. 2024, 17:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Iun. 2024, 17:24 // Actual //  Lupu Eduard

Inteligenţa artificială este cel mai hot subiect al momentului, şi toţi şefi de companii tehnologice promit că următoarea mare revoluţie tech va avea în centru AI-ul. Lanţul de aprovizionare care produce instrumente de inteligenţă artificială, cum ar fi ChatGPT, are în vârf directori şi cercetători bine plătiţi, iar la bază, muncitori care lucrează din greu pe bani puţini la antrenarea algoritmilor, scrie Bloomberg.

Potrivit unei estimări recente a Băncii Mondiale, între 150 şi 430 de milioane de persoane lucrează la antrenarea inteligenţei artificiale, aici fiind vorba atât de profesionişti cât şi de simpli utilizatori de internet care interacţionează cu programele AI.

De asemenea, ei se află într-un fel de stază economică, de unde e aproape imposibil de ieşit.

„Nu am întâlnit niciodată un angajat care să-mi spună: Acest loc de muncă mi-a oferit şansa de a-mi cumpăra o casă sau de a-mi trimite copiii la universitate»”,spune Milagros Miceli, cercetător la Distributed AI Research Institute şi Weizenbaum Institute, care a lucrat cu zeci de angajaţi în domeniul datelor din întreaga lume.

Miceli a vorbit cu zeci de muncitori care lucrează cu datele, iar aceştia câştigau aproximativ 1,70 dolari pe oră într-o mahala din Argentina în 2019. Când s-a întors în 2021, niciunul nu se mutase, iar salariile lor abia crescuseră. Ei încă trăiau aproape de pragul sărăciei.

Angajaţii în AI sunt adesea nevoiţi să îşi ia un al doilea loc de muncă sau să lucreze în ture de noapte, spune Madhumita Murgia, editorul pe rubrica de inteligenţă artificială de la Financial Times, a cărei carte recentă „Code Dependent” prezintă poveştile lor din întreaga lume. O femeie care lucra pentru Samasource Impact Sourcing din Nairobi, de exemplu, nu se putea întreţine pe ea şi pe fiica ei din salariul ei şi a trebuit să se mute la părinţi, spune Murgia.

O altă angajată din Bulgaria nu a putut plăti chiria pentru că i-a fost blocat salariul, după ce s-a plâns de turele de noapte.

„Clienţii finali sunt companii precum Microsoft Corp. şi OpenAI, unele dintre cele mai valoroase firme din lume. Este la fel ca şi cazul angajatului dintr-o fabrică din Filipine care nu-şi dă seama că rochia pe care o coase va fi o rochie de 3.000 de dolari” a mai adăugat Madhumita Murgia.

Într-un anunţ de angajare pentru Remotask,  principala platformă a companiei Scale.ai, se caută „traducători profesionişti”, care să antreneze inteligenţa artificială. Salariul este de 17 dolari pe oră, mult sub media domeniului, care începe de la 25 de dolari pe oră.

Scale.ai este un startup de inteligenţă artificială cu sediul în San Francisco, care tocmai a strâns 1 miliard de dolari de la investitori, inclusiv de la Amazon în una dintre cele mai mari runde de finanţare din acest an.

Compania şi rivalii precum Samasource Impact Sourcing Inc. cu sediul în San Francisco, Arbusta S.R.L. din Argentina şi Humans in the Loop din Bulgaria joacă un rol esenţial în lanţul de aprovizionare cu IA, dar de ani de zile plătesc sub media pieţei.

Cercetătorii spun că apetitul pentru astfel de locuri de muncă este în creştere, dar cu puţine şanse la un salariu echitabil, ceea ce îngreunează drumul angajaţilor către un statut economic acceptabil.

Instruirea IA este deja foarte costisitoare din cauza costului cipurilor şi al cloud computing-ului. Sequoia Capital a calculat recent că industria AI a cheltuit 50 de miliarde de dolari pe cipuri Nvidia Corp. pentru a antrena IA în 2023, dar a obţinut venituri de numai 3 miliarde de dolari.

Asta înseamnă în final mai puţine oportunităţi pentru oamenii care stau la baza revoluţiei AI şi arată încă o dată că adevăratele efecte transformatoare ale tehnologiei au constat în sporirea averilor celor mai bogaţi şi sărăcirea săracilor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Iul. 2024, 17:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Iul. 2024, 17:13 // Actual //  Lupu Eduard

Administraţia Naţională (AN) Apele Române a anunţat vineri că România a solicitat majorarea debitului de apă eliberată din barajul Stânca-Costeşti, de la 38 mc/s la circa 60 mc/s, pentru o perioadă de 7 zile.

”În urma solicitării părţii române, grupul operativ tehnic de la acumularea Stânca-Costeşti a aprobat şi executat majorarea debitului evacuat din acumulare, de la 38 mc/s la circa 60 mc/s pentru o perioadă de 7 zile. Partea română şi cea din Republica Moldova vor monitoriza situaţia debitelor afluente (care intră în acumulare) în vederea pregătirii manevrelor ulterioare,” a transmis ANM Apele Române, potrivit news.ro.

Instituţia a precizat că reparaţia conductei prizei de rezervă de la barajul Stânca-Costeşti a fost finalizată, asigurând astfel resursele de apă necesare atât pentru alimentarea cu apă a judeţului Botoşani, cât şi pentru irigaţiile deservite de această sursă.

Din cauza secetei severe, mai multe zone din România se confruntă cu probleme în furnizarea apei, în peste 290 de localităţi fiind impuse restricţii. Majorarea debitului de apă evacuată din barajul Stânca-Costeşti este o măsură esenţială pentru a face faţă acestei situaţii critice şi pentru a asigura necesarul de apă pentru populaţie şi agricultură.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău