Peste 1,3 milioane de bilete de loterie se vând zilnic în Moldova! Publicitate jocurilor de noroc ar putea fi interzisă

11 Nov. 2021, 18:23
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
11 Nov. 2021, 18:23 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Publicitatea jocurilor de noroc în Republica Moldova urmează să fie interzisă. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat astăzi la ședința plenară a Parlamentului în prima lectură, scrie Realitatea.md.

Potrivit autorilor proiectului de lege – deputații PAS, zilnic, în Republica Moldova se vând peste 1,3 milioane de bilete de loterie, în mare parte fiind procurate de persoane vulnerabile, iar jocurile de noroc creează victime și dependență, din motiv că, jocurile de noroc sunt promovate prin campanii agresive de marketing și publicitate.

Unul dintre autorii proiectului, deputatul PAS Dumitru Alaiba, a declarat că, dacă în anul 2017 venitul anual din vânzarea biletelor a constituit 3,4 milioane, în 2020 a crescut până la 613 milioane de lei, iar în primele opt luni ale anului curent – până la 2,6 miliarde de lei. Și dacă în 2017 s-au vândut 425 de mii de bilete de loterie, de la începutul acestui an și până în luna august – 328 de milioane de bilete.

„Aceste cifre trebuie să ne spună despre o dependență gravă de această industrie, dependență de jocurile de noroc. Este o catastrofă în creștere. Primul lucru care alimentează această dependență este publicitatea jocurilor de noroc, care este într-atât de agresivă”, a spus Alaiba.

Conform proiectului, se interzice publicitatea tuturor tipurilor de jocuri de noroc – loterii, pariuri la competiții și evenimente sportive și loterii momentane. Este vorba inclusiv despre publicitatea la radio și televiziune, în presa scrisă, în serviciile cinematografice și video, prin internet, cu utilizarea rețelelor telefonice, precum și despre publicitatea exterioară, în mijloacele de transport sau prin intermediul trimiterilor poștale.

Inițiativa legislativă urmează să fie examinată și aprobată în lectură finală.

Realitatea Live

04 Dec. 2023, 17:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Dec. 2023, 17:15 // Actual //  Lupu Eduard

Circa 300 de mii de moldoveni cu cetățenie română riscă să rămână fără cartea de identitate urmare a noilor modificări la legislație intrate în vigoare peste Prut, potrivit anunțului Just Consult.

„Cetățenii Republicii Moldova care dețin cetățenie română și au carte de identitate românească se confruntă cu acțiuni abuzive ale autorităților române. După verificarea la adresa de domiciliu, autoritățile rețin actul de identitate pentru a fi anulat. Aceste acțiuni au ca rezultat limitarea drepturilor acestor cetățeni, inclusiv dreptul la un act de identitate românesc și dreptul la libera circulație”, susține Just Consult.

De la 10 iunie 2023, au intrat în vigoare noi reguli pentru românii care locuiesc la o altă adresă decât cea din buletin. Potrivit noii legi, persoanele care locuiesc la o altă adresă decât cea din cartea de identitate sunt obligate în termen de 15 zile să își facă mutația.

„Persoanele care, din diferite motive, locuiesc la alte adrese decât cea din buletin de identitate sunt obligate să solicite la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor schimbarea domiciliului sau înscrierea mențiunii privind stabilirea reședinței în termen de 15 zile de la mutare și să ceară înscrierea în cartea de imobil”, se arată în lege. Nerespectarea acestor reguli atrage amenzi cuprinse între 75 și 150 de lei românești.

Mulţi moldoveni de peste Prut îşi fac buletine de România pentru a putea munci în Uniunea Europeană, iar proprietarii de locuinţe fac din asta o afacere.

Pentru mii de persoane din Republica Moldova, câteva localităţi de peste Prut sunt „acasă” doar în acte. Aceştia îşi fac buletine de România pentru a putea munci în Uniunea Europeană.

De exemplu, în trei comune din judeţul Iaşi, există cel puţin câte o casă cu locuitori fantomă. Unii dintre ei nici nu au trecut măcar să vadă cum arată casa în care locuiesc oficial. Totodată, la Galați, există o casă cu 3000 de rezidenți.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău