Directorul misiunii USAID Moldova: Tehnologia și inovația vor propulsa afacerile moldovenești spre nivelul următor

11 Nov. 2021, 17:09
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
11 Nov. 2021, 17:09 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) anunță lansarea unui nou proiect în Republica Moldova – Proiectul Tehnologiile Viitorului. Noua inițiativă cu durata de cinci ani vine să continue activitățile întreprinse timp de un deceniu pentru creșterea competitivității sectoarelor economice strategice ale Moldovei și își propune promovarea unei economii digitale, creative și circulare, cu scopul de a construi un ecosistem dinamic pentru afaceri și inovații și de a stimula integrarea pe piețele occidentale. Proiectul Tehnologiile Viitorului va fi catalizatorul procesului de modernizare și inovare a următoarelor sectoare: tehnologia informațiilor și comunicației (TIC), inginerie, industria ușoară, industriile creative și digital media.

Despre acest subiect și de ce a decis USAID să-și concentreze sprijinul pe sectoarele conexe tehnologiilor viitorului am discutat cu directorul misiunii USAID Moldova, Scott Hocklander.

„Unul dintre primele lucruri pe care le-am făcut după sosirea în Moldova – am avut șansa de a întâlni echipa de robotică care a câștigat Campionatul Mondial și am fost uluit de acești copii și adolescenți, care au demonstrat la nivel global că Moldova poate concura cu oricine. Pe de altă parte, m-am întristat să aflu că atât de mulți tineri talentați își căută viitorul în afara Moldovei. Noi, USAID, ne dorim să creăm viitorul aici, să îl facem interesant pentru tineri, să atragem capital, talente și parteneriate. Tehnologia este cu adevărat în centrul acestui proces. Acesta este viitorul”, mărturisește Scott Hocklander.

Proiectul Tehnologiile Viitorului (FTA) va continua activitățile implementate în ultimii 15 ani, cu asistența USAID, în sectorul dezvoltării competitivității sectoarelor economice strategice din R. Moldova și vine ca răspuns la tendințele globale de digitalizare și inovare. FTA va crea oportunități pentru tineri, investiții și parteneriate, iar tehnologia și inovația din toate sectoarele vor propulsa afacerile moldovenești spre viitor. Totodată, inițiativa va contribui la îmbunătățirea cadrului legislativ pentru a oferi facilități și a spori competitivitatea locală și internațională a industriilor TIC pentru o activitate mai eficientă și competitivă național și internațional a industriilor (TIC), inginerie, industria ușoară, industriile creative și digital media ce va stimula dezvoltarea tehnologiilor viitorului care stau la baza economiei digitale.

„Inițial, când am început să cercetăm cum ar putea USAID ajuta cu adevărat, cum ar putea contribui la economia de aici, am vrut să găsim câteva sectoare despre care credeam că au un potențial semnificativ de a crește și de a fi deosebite. Am constatat că anume de tehnologie, de digitalizare era nevoie cu adevărat. Și ne-a ajutat să dezvoltăm o viziune, să cooptăm genul de actori și expertiză care erau necesare, să dezvoltăm, hub-uri și centre de excelență pentru sectoarele cheie”, susține Scott Hocklander.

FTA va stimula întreprinderile să adopte tehnologii care sporesc productivitatea și să implementeze inovațiile care stau la baza economiei digitale, valorificând creativitatea, know-how-ul și tehnologiile pentru o creștere durabilă. De asemenea, proiectul își propune să ajute companiile să facă tranziția către modele de afaceri durabile, economia circulară și să aplice practici și tehnologii ecologice, pentru a construi o economie și o societate robustă în Republica Moldova.

În opinia șefului USAID Moldova, tehnologia și inovația pot fi soluția multor provocări-cheie cu care se confruntă în prezent lumea întreagă, cum ar fi schimbările climatice și sustenabilitatea.

„Cred că tehnologia ajută la îmbunătățirea condițiilor de muncă, ne permite să creăm un viitor mult mai prietenos, mult mai durabil. Este o parte foarte importantă a utilizării tehnologiei nu doar în domeniile tehnologice, ci și în diverse alte sectoare. Una dintre transformările reale pe care le-am văzut recent este modul în care tehnologia și inovația au intrat în domenii cum ar fi finanțele, agricultura, unde pot transforma într-adevăr ceea ce fac fermierii moldoveni, de exemplu, aici în țară, cu ajutorul dronelor și altor inovații. […] Tehnologia și inovația în toate sectoarele sunt, într-adevăr, elementele cheie  ce vor propulsa afacerile moldovenești și serviciile guvernamentale dincolo de limită, spre nivelul următor”, punctează Hocklander. 

Tocmai de aceea, Proiectul Tehnologiile Viitorului se concentrează pe cinci domenii cheie: TIC, Inginerie, Industrii creative, Digital media și Industria ușoară.

„Obiectivul USAID este de a construi parteneriate durabile care să aibă capacitatea de a-și continua independent traiectoria de dezvoltare, iar noi să facem un pas în spate și să urmărim lucrurile uimitoare care se întâmplă. Proiectul Tehnologiile Viitorului va însemna trecerea la nivelul următor, de la asigurarea competitivității la nivel de sector economic, la crearea de parteneriate durabile.” Scott Hocklander, directorul misiunii USAID Moldova

În acest context, drept exemplu poate servi un alt proiect dezvoltat anterior în inima capitalei grație sprijinului Guvernului Statelor Unite ale Americii – Artcor, principalul centru de dezvoltare a industriei creative din Moldova și hub al comunității creative.

„Industriile creative sunt speciale pentru mine, în sensul că – s-o numim așa – «materia primă» este nelimitată: sunt ideile oamenilor, este creativitatea oamenilor. Este o sferă a economiei cu un potențial infinit. Este un domeniu în care Moldova, cu talentele sale, poate fi competitivă imediat și poate arăta cu adevărat de ce este capabilă pe scena mondială.Ne-am dorit să avem o colaborare. Astfel, am facilitat crearea Centrului Artcor, amplasat la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice și administrat de Asociația Companiilor de Creație COR – o platformă ce unește mediul academic cu sectorul privat. Și asta face ca interacțiunea de aici să se transforme în lucruri reale. Se numește «creștere condusă de produs», ceea ce cred că este foarte important. Nu este doar educație de dragul educației, nu este doar tehnologie de dragul tehnologiei. Este vorba despre oameni care vin și dezvoltă idei utile, comercializabile, care le aduc venituri, creează locuri de muncă etc.”,susține directorul misiunii USAID Moldova.

Implicarea și contribuția USAID în crearea parteneriatelor publice-private care să stimuleze inovația o regăsim și în alte proiecte dezvoltate de-a lungul timpului în țara noastră, cum ar fi Tekwill, Clasa Viitorului, ZIPhouse, FabLab. Iar MEDIACOR – centrul de producții și tehnologii media la Universitatea de Stat a Moldovei și Nortech – Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic de la Universitatea de Stat din Bălți sunt în proces de dezvoltare.

„Competitivitatea acum înseamnă inovare, înseamnă să creezi lucruri noi pe care oamenii și le doresc. Nu vrem să vedem Moldova încercând să țină pasul în sectoare în care oamenii sau chiar țările s-au dezvoltat deja. Vrem să o vedem depășind acest nivel și devenind lider în aceste domenii – o Moldovă care devine tot mai mult un lider în regiune, iar apoi se extinde în toată lumea.” Scott Hocklander, directorul misiunii USAID Moldova.

Realitatea Live

31 Mai 2023, 16:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
31 Mai 2023, 16:36 // Actual //  Lupu Eduard

Compania Laminorul Danube Metallurgical Enterprise SRL (LDME), care a cumpărat în urmă cu 4 ani unitatea de producție de țevi din oțel de la Oțelu Roșu din Caraș Severin, unde activitatea siderurgică este atestată documentar de peste două secole, a intrat în insolvență la solicitarea mai multor creditori, printre care s-a numărat și unul dintre acționari, dar intenționează să se reorganizeze prin atragerea de noi investitori și vânzarea de active neesențiale, relevă date analizate de Profit.ro.

Activitatea siderurgică are o vechime de peste 200 de ani la Oțelu Roșu, fiind atestată documentar prima dată în 1796, în vremea Imperiului Habsburgic.

Principalii acționari ai LDME sunt firma poloneză Sunningwell International Polska, fondată, controlată și condusă de omul de afaceri polonez Marek Frydrych, și Omnisteel SRL din Republica Moldova, deținută de oamenii de afaceri basarabeni Valentin Eșanu (35%), exportator de deșeuri metalice de peste Prut, Andrei Zabolotnîi (35%), proprietarul companiei IT Omnicom, și Alexandru Rotaru (30%).

LDME a cumpărat în 2019 activele de producție siderurgică din Oțelu Roșu de la Ductil Steel, societate ce a făcut parte din portofoliul local al grupului rus Mechel și este controlată acum indirect de către rusul Victor Chumakov, prin Invest Nikarom. Ductil Steel se află în insolvență din 2013.

Proprietarul combinatului Oțelu Roșu are datorii totale recunoscute de 153,5 milioane lei, din care peste 81% (125,04 milioane lei) reprezintă o creanță garantată a ANAF. Tot garantate sunt și creanțele Primăriei Oțelu Roșu (3,15 milioane lei) și Sindicatului Ductil (2,09 milioane lei).

″(…) în 2019, LDME a achiziționat ansamblul funcțional de laminare aflat în patrimoniul Laminorul Brăila, la un preț de 6.000.000 euro, cu plata prețului în rate (…). Debitoarea a achitat prima tranșă din preț, însă începând cu scadența celei de-a doua rate, din cauza apariției pandemiei, care a avut ca urmare scăderea comenzilor, LDME s-a confruntat cu dificultăți financiare, devenind imposibil să respecte planul de plată a ratelor, în total fiind achitate 2.000.000 euro. Față de aceste împrejurări, vânzătoarea a solicitat rezoluțiunea contractelor de vânzare încheiate, bunurile revenind în patrimoniul vânzătoarei, LDME pierzând sumele de bani achitate. După pierderea dreptului de proprietate asupra activelor din Brăila, LDME a suportat plata către aceștia a salariilor pentru întreg anul 2020 (+3 salarii compensatorii), în condițiile în care activitatea de producție a fost suspendată pe toată durata pandemiei. (…) Societatea a fost nevoită să disponibilizeze aproximativ 200 de angajați, de aceasta fiind înștiințat și sindicatul care reprezintă interesele angajaților (…)″, se mai afirmă în document.

Planul inițial din 2019 al LDME la Oțelu Roșu prevedea atingerea unui nivel de producție de 850.000 de tone de oțel lichid pe an și lărgirea gamei de produse, cu elemente precum profile pentru structuri de construcții, secțiuni pentru construcția de nave sau traverse de cale ferată.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău