Pieţele devastate de inflaţie lasă investitorii fără niciun loc unde să se ascundă

19 Sept. 2022, 05:44
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
19 Sept. 2022, 05:44 // Actual //  bani.md

Pentru investitorii afectaţi de inflaţie, anul care deja era foarte prost începe să arate şi mai rău.

În timp ce preţurile acţiunilor s-au prăbuşit şi obligaţiunile au fost lovite de cele mai mari pierderi din ultimele decenii, creşterea preţurilor de consum a transformat câteva colţuri ale pieţelor financiare în refugii profitabile la începutul acestui an. Preţurile petrolului s-au redresat. Şi alte mărfuri au făcut la fel. Chiar şi creşterea preţurilor locuinţelor şi a chiriilor a sprijinit sectorul imobiliar.

Acest lucru vine după ce creşterea persistentă a inflaţiei de bază este pe cale să determine Rezerva Federală să continue cea mai agresivă serie de majorări ale ratelor dobânzii din ultimele decenii. Iar asta este o veste proastă pentru activele de toate felurile.
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania şi de la Universitatea din Hong Kong a constatat că acţiunile, obligaţiunile, mărfurile şi trusturile de investiţii imobiliare sunt toate expuse la pierderi atunci când inflaţia de bază creşte în mod neaşteptat, conform datelor din 1963 până în 2019.

„În prima jumătate a anului, când inflaţia din energie şi alimente a crescut mai repede decât cea de bază, mărfurile s-au descurcat foarte bine şi păreau acoperite excelent împotriva inflaţiei”, a declarat Nikolai Roussanov, profesor de finanţe la Wharton School of the University of Pennsylvania, coautor al studiului. „Dar când preţurile la energie au început să scadă, am văzut că această corelaţie se inversează şi, în general, mărfurile nu se mai descurcă atât de bine.”
Schimbarea se adaugă la perspectivele tot mai sumbre ale pieţelor financiare globale, care au fost afectate puternic în acest an, deoarece băncile centrale din întreaga lume au înăsprit politica monetară, marcând o ruptură bruscă de la era banilor ieftini care a ajutat acţiunile şi obligaţiunile să se redreseze în timpul pandemiei.

Marţi, Departamentul Muncii din SUA a raportat că indicele principal al preţurilor de consum a crescut cu 6,3% în august faţă de anul precedent, prima accelerare din martie. Cifrele au spulberat speranţele investitorilor privind o încetinire a creşterii economice şi au consolidat aşteptările ca Fed să majoreze, la 21 septembrie, dobânda sa cheie cu trei sferturi de punct procentual pentru a treia oară consecutiv.

O astfel de înăsprire agresivă creşte riscul unei încetiniri bruşte a economiei care ar afecta profiturile corporatiste şi cererea de mărfuri precum petrolul.

Indicele S&P 500 s-a prăbuşit cu peste 4% numai marţi, în urma raportului privind inflaţia, şi a încheiat săptămâna în scădere cu aproape 5%. Indicele Bloomberg al materiilor prime s-a prăbuşit cu 3% de marţi. Iar randamentele titlurilor de trezorerie au urcat, împingând datoria guvernamentală americană la o pierdere de peste 11% în acest an, de departe cea mai mare pierdere de la începutul indicelui Bloomberg, în 1973. Dolarul american a fost printre puţinele puncte luminoase, moneda fiind trasă în sus de creşterea ratelor dobânzilor.

Realitatea Live

21 Iul. 2025, 17:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Iul. 2025, 17:22 // Actual //  Ursu Victor

Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Programul Innovate Moldova și Agenția de Guvernare Electronică au semnat astăzi un acord trilateral de cooperare pentru perioada 2025–2027, menit să accelereze transformarea digitală a Republicii Moldova și să contribuie la dezvoltarea unei economii moderne, reziliente și favorabile mediului de afaceri.

Acordul stabilește un cadru comun pentru dezvoltarea și implementarea de soluții digitale dedicate sectorului privat, modernizarea serviciilor publice cu accent pe experiența utilizatorului și susținerea reformelor economice prin instrumente digitale inteligente.

Printre direcțiile prioritare se numără lansarea EVO 2.0, noua generație a aplicației guvernamentale care va deveni punctul unic de acces la serviciile publice, integrarea MDocs – un depozit digital securizat pentru documentele personale și profesionale, precum și dezvoltarea unor soluții digitale care vor simplifica accesul antreprenorilor la ajutoare de stat, verificarea eligibilității și înregistrarea afacerilor. Totodată, acordul prevede consolidarea infrastructurii naționale de securitate cibernetică și lansarea de campanii naționale pentru alfabetizare digitală și incluziune.

„Parteneriatul cu Innovate Moldova este o continuare firească a colaborării strategice care a stat la baza dezvoltării EVO. Ne bucurăm că împărtășim aceeași viziune și că putem consolida împreună acest ecosistem digital modern pentru Moldova”, a declarat Nicoleta Colomeeț, directoarea Agenției de Guvernare Electronică.

Acest parteneriat reflectă angajamentul comun de a transforma serviciile publice din Republica Moldova în experiențe digitale sigure, simple și eficiente, aliniate la standardele europene și adaptate nevoilor reale ale cetățenilor și antreprenorilor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA