Război, criză economică, lupte pentru putere: IARNA lungă care se anunță pentru Rusia

19 Sept. 2022, 04:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Sept. 2022, 04:45 // Actual //  Lupu Eduard

Vine toamna și se apropie iarna, iar pentru Rusia, problemele se adună după contraatacul ucrainean la două sute de zile de la invazia Moscovei în țara vecină.

Contraofensiva ucraineană și problemele Rusiei / Nevoia unei victorii majopre înainte de iarna

Declanșarea contraofensivei ucrainene în estul națiunii deschide scenarii complexe și de data aceasta Moscova se află de partea atacatorului nevoit să dea înapoi și nu a apărătorului feroce, pe măsură ce se apropie treptat toamna și iarna, care în întinderile sarmatice începe adesea să se facă simțită de la sfârșitul lui octombrie, scrie Inside Over.

Astăzi, obiectivul Rusiei este de a stopa contraofensiva ucraineană și de a obține un succes major înainte ca noroiul și gheața să blocheze perspectivele de avansare.

Dar trupele trimise de președintele rus Vladimir Putin în Ucraina continuă să desfășoare operațiuni ofensive lipsite de sens în jurul orașului Donețk și Bakhmut, în loc să se concentreze pe apărarea împotriva contraofensivei ucrainene care continuă să avanseze în Harkov, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului în analiza de duminică dimineață.

Toate aceste acțiuni fără sens ale trupelor rusești par ”robotice” și sunt departe de ”realitățile” frontului.

Fronturi de criză pentru Moscova
Situația nu este roz pentru Vladimir Putin și cercul său de putere pe măsură ce fereastra de contraatac a ofensivei Ucrainei se îngustează, iar venirea sezonului ploios cu noroiul aferent prevestește un impas militar. Liderii ruși văd cum spațiul pentru o mișcare de mare valoare strategică se micșorează înainte de sfârșitul anului 2022.

Nu este o situație bună nici pentru diplomația unei țări care se află într-un punct periculos, încolțită de Europa și de Statele Unite ca partener și tratată de acestea ca rival economic, care intenționează să ducă împreună un război al nervilor și al sancțiunilor.

Un război în care arma supremă pe care Rusia o poate folosi, blocarea livrărilor de energie către Europa, ar fi, în lumina celor mai recente date, cu totul altceva decât favorabilă economiei țării, deja obligată să-și ardă excedentul comercial în vară.
Și, în general, este puțin probabil ca situația să fie favorabilă pentru populație dacă daunele aduse sistemului național vor continua, așa cum prevăd datele Ministerului Finanțelor și Ministerului Dezvoltării Economice privind consecințele sancțiunilor.

O economie în dificultate

Agenția rusă de statistică a publicat datele pentru perioada ianuarie-iunie 2022, cele mai recente disponibile, menționând că producția industrială în iunie 2022 a scăzut cu 1,8% față de iunie anul trecut, în timp ce cifra de afaceri din transporturi a scăzut cu 5,8%.

Volumul comerțului cu amănuntul a scăzut cu aproape 10%. Inflația a fost de 15,9%.

Veniturile reale ale populației au scăzut cu 0,8% în prima jumătate a anului 2022 față de prima jumătate a anului 2021.

„Ministerul rus al Dezvoltării Economice”, notează Gis Report, „prevede că în 2022 și 2023 economia țării se va contracta cu 4,2% și, respectiv, 2,7%, și abia în 2024 se va relua creșterea (cu 3,7%)”, estimări mai optimiste decât cele ale Băncii Centrale a Rusiei, condusă de Elvira Nabiullina.

Mobilizare sau economie de război?

Reconversia industrială este deja o realitate
Scenariul pentru țara condusă de Vladimir Putin este complicat și mai mult de faptul că, din mai multe părți, numeroși ofițeri, foști ofițeri sau analiști militari, dar și propagandiști ai Kremlinului fac presiuni asupra sa pentru a ordona mobilizarea generală a trupelor și a oficializa acea declarație de război împotriva Ucrainei care astăzi nu există decât în fapt, datorită retoricii de acum învechite a operațiunii militare speciale.

O astfel de perspectivă trebuie privită ca fiind îndepărtată și problematică pentru întreaga arhitectură de consens a lui Putin, care se teme în primul rând că retorica anti-război se va răspândi în marile orașe, Moscova și Sankt Petersburg în primul rând, ai căror cetățeni au fost în mare parte scutiți, până acum, de implicarea în complexa campanie din estul Ucrainei.

Rusia ar putea mai degrabă să caute o soluție alternativă, cum ar fi o mobilizare tot mai mare a aparatului industrial în scopuri de război, care să fie combinată cu un refuz de a mobiliza în general populația națională.
În multe sectoare, reconversia industrială este deja o realitate.

Lupte pentru putere ți contestare pe plan intern

Inegalitățile socio-economice grave ale țării și natura agresivă a sancțiunilor occidentale au determinat mulți analiști să creadă că agresiunea SUA și UE împotriva economiei sale ar duce la prăbușirea Rusiei.
Eșecurile militare ale Rusiei în războiul cu Ucraina stârnesc o nouă opoziție față de președintele Vladimir Putin, potrivit a doi politicieni locali care iau atitudine împotriva acestuia.

Realitatea Live

29 Mart. 2024, 12:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Mart. 2024, 12:33 // Actual //  Lupu Eduard

Scandalul iscat de o anchetă jurnalistică, care-l vizează pe președintele Comisiei de Evaluare Extraordinară, Herman von Hebel, nu se referă la integritate, ci la credibilitate. Este limpede că eșecurile sale manageriale din cariera sa în Olanda nu denotă lipsa de integritate, ci mai degrabă vorbesc despre profesionalismul domniei sale, susține, într-o postare pe Facebook, fostul judecător la Curtea Constituțională, Alexandru Tănase

„Indiferent de aceste detalii, succesul reformelor din justiție este în cea mai mare parte bazat pe percepții și nu pe realități. Încrederea publică în procedura de evaluare extraordinară (cunoscută sub numele de vetting) este subțiere ca o lamă de ras Gillette. După câteva situații delicate, când pentru unele persoane apropiate puterii „filtele vetingului” au devenit mai transparente decât sticla de Murano, în timp ce alții erau invitați să aducă mostre de ADN-ul cailor care au arat ogorul bunicilor pe timpul lui Brejnev, orice turbulență nu poate decât să compromită și mai tare credibilitatea acestui proces”, mai spune Tănase.

Potrivit lui, în astfel de circumstanțe, zâmbetul disprețuitor al domnului von Hebel în fața unei întrebări firești, dacă va demisiona sau nu, nu face decât să submineze și mai mult credibilitatea atât a procedurii de evaluare extraordinară, cât și a actualei puteri politice.

„Este evident că domnia sa nu va demisiona voluntar din această funcție. Zâmbetul său plin de dispreț (pentru a nu-l numi batjocoritor) și autosuficiența cu care a reacționat la o întrebare legitimă a unui jurnalist vorbesc de la sine despre atitudinile sale. Un misionar european, venit în junglă pentru a civiliza triburile sălbatice, nu este obligat să manifeste respect pentru aborigeni, cu atât mai mult, nu este obligat să demisioneze din cauza frământărilor morale ale junglei. Mai mult decât atât, având în vedere că doi-trei ani de „civilizare a aborigenilor” îi pot rotunji considerabil conturile domnului misionar, șansele de demisie benevolă sunt aproape inexistente”, a punctat fostul judecător.

El spune că, în cariera sa profesională a interacționat cu diverse experți europeni.„ Am lucrat ani în șir cot la cot cu unii din ei în același birou. Acest lucru îmi permite să „citesc” cât se poate de clar reacțiile lor. O astfel de reacție, altfel decât o manifestare de dispreț și un sentiment de superioritate, nu poate fi calificată. Cu certitudine, în Europa, niciun funcționar din justiție nu ar risca să „răspundă” astfel unui jurnalist care îi cere explicații absolut normale referitoare la trecutul său profesional”.

În concluzie, Alexandru Tănase spune că, partea cea mai tristă este că factura va fi plătită de actuala putere politică și nu de domnul Herman von Hebel. Pentru cetățeanul obișnuit, nu există diferență între un expert din cadrul unei comisii guvernamentale și conducerea politică actuală. Alegătorul,  atunci când își va exprima opțiunile la urna de vot, va sancționa pentru acest zâmbet plin de dispreț actuala putere politică și nu pe domnul Herman von Hebel. Cu cât mai repede se va înțelege acest lucru, cu atât mai bine.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău