Planul secret pentru relansarea Nord Stream 2! SUA, în mijlocul jocului energetic al Rusiei

03 Mart. 2025, 11:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Mart. 2025, 11:50 // Actual //  Ursu Victor

Fostul director general al operatorului gazoductului „Nord Stream 2”, Matthias Warnig, cunoscut cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, din perioada în care lucra în poliția secretă a R.D.G., a propus Statelor Unite să participe la o afacere de relansare a „Nord Stream 2”, scrie Financial Times. Potrivit surselor citate de publicație, planul lui Warnig prevede colaborarea cu echipa președintelui Donald Trump prin intermediul oamenilor de afaceri americani, iar oficialii de la Casa Albă sunt la curent cu această inițiativă și o consideră parte a strategiei de restabilire a relațiilor cu Rusia. De asemenea, unii membri ai administrației Trump văd în „Nord Stream 2” un activ strategic care ar putea fi utilizat în negocierile pentru încheierea războiului din Ucraina.

O sursă informată a declarat că un consorțiu de investitori condus de SUA a elaborat deja un proiect de acord cu „Gazprom”, care ar putea fi semnat în cazul în care sancțiunile sunt ridicate. „Statele Unite ar spune: «Acum se poate conta pe Rusia, deoarece americanii de încredere sunt implicați»”, a explicat fostul oficial american, cunoscut cu privire la negocierile posibile. Potrivit acestuia, dacă totul va merge conform planului, investitorii americani vor începe să câștige bani „pur și simplu”.

Teoretic, planul lui Warnig ar oferi SUA un control fără precedent asupra livrărilor de resurse energetice în Europa, după ce aceasta a decis să își încheie dependența de gazul rusesc din cauza invaziei lui Putin în Ucraina, spun sursele publicației. Cu toate acestea, tranzacțiile între Moscova și Washington ar fi insuficiente pentru a relua funcționarea „Nord Stream”, deoarece există și restricții din partea UE. De asemenea, ar fi necesar un acord din partea Germaniei, având în vedere că stația se află în nordul țării. Sursele spun că oficialii europeni de rang înalt sunt deja la curent cu discuțiile din SUA privind relansarea gazoductului, iar liderii mai multor țări europene și-au exprimat îngrijorarea și au discutat despre acest subiect între ei.

Matthias Warnig neagă orice negocieri privind „Nord Stream 2”. Acesta a declarat pentru FT că „nu a participat la niciun fel de discuții cu politicieni americani sau cu reprezentanți ai afacerilor”, adăugând că „respectă regulile ca persoană aflată sub sancțiunile SUA”. Purtătorul de cuvânt al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov, a afirmat și el că nu are informații despre negocieri pentru relansarea gazoductului. „Gazprom” a refuzat să comenteze.

Sub administrația președintelui Joe Biden, SUA au impus sancțiuni împotriva lui Warnig și operatorului „Nord Stream” Nord Stream 2 AG. Anul trecut, oficialii fostei administrații nu au manifestat un interes semnificativ față de propunerea de cumpărare a gazoductului, venită din partea omului de afaceri american Steven Lynch, cu o experiență de 20 de ani în Rusia. Investitorul a evaluat activul la 11 miliarde de dolari și a declarat că este dispus să participe la licitațiile pentru magistrală în cazul falimentului Nord Stream 2. În ianuarie 2025, compania a obținut o amânare în procesul de faliment de patru luni.

Gazoductele „Nord Stream 1 și 2” au fost explodate în Marea Baltică în noaptea de 26 septembrie 2022. Ambele erau oprite la acea vreme. Ancheta privind diversiunile a fost preluată de Suedia, Danemarca și Germania, dar primele două țări nu au identificat vinovații și au încheiat cercetările. Media germană a scris că explozia ar fi fost organizată de cetățeni ucraineni, iar operațiunea a fost planificată de către generalul ucrainean Valerii Zalujnîi.

La Kremlin, s-a declarat că sunt gata să înceapă „imediat” livrările de gaz în Europa prin singura ramură intactă a „Nord Stream 2”. La rândul său, președintele Poloniei, Andrzej Duda, a cerut demolarea ambelor gazoducte pentru a preveni reluarea exporturilor de gaz rusesc în Europa chiar și după încheierea războiului din Ucraina.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

19 Apr. 2025, 12:51
 // Categoria: Slider // Autor:  Ursu Victor
19 Apr. 2025, 12:51 // Slider //  Ursu Victor

Statele Unite au prezentat aliaților europeni un plan preliminar de încetare a focului în Ucraina, care prevede păstrarea sub control rusesc a teritoriilor ocupate, relaxarea sancțiunilor împotriva Moscovei și renunțarea la aderarea Ucrainei la NATO. Dezvăluirea a fost făcută de agenția Bloomberg, care citează oficiali europeni la curent cu negocierile.

Potrivit surselor, planul a fost discutat joi la Paris, în cadrul unei întâlniri la nivel înalt, la care au participat președintele Franței Emmanuel Macron, diplomați din Marea Britanie și Germania, precum și trimisul special al SUA, Steven Witkoff, și secretarul de stat american Marco Rubio.

Documentul, aflat deocamdată în stadiu preliminar, nu a fost discutat cu partea ucraineană, însă Kievul, potrivit surselor Bloomberg, ar fi deschis la un armistițiu dacă și Kremlinul ar accepta un acord. Diplomații europeni subliniază însă că niciun stat occidental nu recunoaște anexarea teritoriilor ocupate de Rusia.

În paralel, secretarul de stat Marco Rubio a purtat discuții directe cu ministrul de externe rus Serghei Lavrov, iar președintele american Donald Trump a declarat joi că Washingtonul așteaptă un răspuns clar din partea Rusiei „până la sfârșitul săptămânii”. În lipsa unui semnal pozitiv din partea Moscovei, SUA amenință că se vor retrage din procesul de mediere.

Rubio a adăugat că SUA nu sunt, deocamdată, pregătite să negocieze garanțiile de securitate solicitate de Ucraina, o poziție contestată de oficialii europeni care consideră că asemenea garanții sunt esențiale pentru stabilirea și menținerea unui regim de încetare a focului.

În paralel, delegația ucraineană prezentă la Paris a discutat despre un eventual mecanism de monitorizare internațională a unui armistițiu și despre posibilitatea trimiterii unui contingent de menținere a păcii.

Potrivit vicepreședintelui SUA, J.D. Vance, prezent vineri la Roma într-o întrevedere cu premierul italian Giorgia Meloni, Washingtonul este „optimist” în privința perspectivei unui acord: „Chiar și în ultimele 24 de ore, au apărut lucruri interesante. Avem speranțe că ne apropiem de finalul acestui război”, a declarat oficialul american.

Acest posibil acord de pace propus de administrația Trump ar putea marca o cotitură majoră în politica internațională, însă ridică semne de întrebare majore privind suveranitatea Ucrainei și viitorul arhitecturii de securitate europene.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009