Ploaie de granturi, dar fără efecte vizibile, dar drumurile și economia tot la pământ! Cine a risipit banii?

13 Mart. 2025, 09:37
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
13 Mart. 2025, 09:37 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

În ultimii 25 de ani, Republica Moldova a beneficiat de aproape 2,5 miliarde de dolari sub formă de granturi care au intrat direct în bugetul public național, potrivit economistului Veaceslav Ioniță. Cu toate acestea, mulți bani au fost gestionați direct de donatori, fără a trece prin administrația națională, ceea ce ridică o întrebare esențială: cât din aceste fonduri au fost utilizate eficient și cât s-au pierdut pe drum?

2010-2014 (Guvernarea Filat) – 878 milioane USD, echivalentul a 10,1% din PIB. Aceasta a fost perioada cu cel mai mare sprijin extern, semnalând o deschidere fără precedent a donatorilor.
2020-2024 (Guvernarea Maia Sandu) – 841 milioane USD, însă raportul față de PIB a scăzut la 5,5%.
2005-2009 (Guvernarea Voronin) – 7,3% din PIB, o perioadă importantă pentru granturi, cu sprijin considerabil din partea UE.
2015-2018 (Guvernarea Plahotniuc) – 3,7% din PIB, cel mai mic nivel de granturi, ceea ce ar putea indica o lipsă de încredere a donatorilor externi.

Dacă ajustăm aceste sume la valoarea actuală a banilor, Moldova a primit echivalentul a 5,6 miliarde USD. Cu toate acestea, impactul acestor fonduri asupra infrastructurii și economiei nu este întotdeauna vizibil.

Granturile primite ar fi trebuit să conducă la drumuri mai bune, servicii publice eficiente și o economie mai stabilă, însă realitatea indică proiecte prost gestionate, lipsă de transparență și, uneori, deturnare de fonduri.

„Simpla existență a granturilor nu garantează dezvoltarea. Fără o administrare eficientă, chiar și miliardele de dolari pot avea un impact redus”, subliniază Veaceslav Ioniță.

„Această analiză scoate în evidență o problemă esențială: Moldova depinde masiv de finanțarea externă, dar fără reforme clare și o utilizare responsabilă a fondurilor, progresul rămâne limitat”, conchide Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

24 Mart. 2025, 16:55
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
24 Mart. 2025, 16:55 // Actual //  bani.md

Nova Poshta Moldova a stabilit un record datorită livrării rapide din cele mai mari magazine online din lume, precum Temu, Joom, Aliexpress, iHerb, Shein, Makeup, Zapatos și altele. Pe 28 februarie 2025, compania a livrat 38 137 de colete într-o singură zi –  peste 50 de expedieri în fiecare minut.

Locuitorii din Moldova aleg să comande tot mai des produse din China, datorită logisticii bine puse la punct și colaborării Nova Poshta cu marketplace-uri internaționale de top. Astfel, în februarie, 88% dintre toate coletele au provenit din China. Cele mai populare produse comandate de moldoveni sunt haine, încălțăminte, cosmetice, electronice și electrocasnice.

Pentru a asigura livrări rapide și pentru a face față cererii în creștere, Nova Poshta îmbunătățește constant procesele. În Chișinău, a fost lansat un nou terminal cu o linie de sortare modernă numită „train sorter”, care funcționează non-stop. Fiecare colet trece printr-un proces riguros de dispecerizare, ceea ce garantează livrarea sigură și reduce riscul pierderilor.

De asemenea, Nova Poshta a extins rețeaua proprie: în prezent, în Moldova activează 64 de puncte de eliberare a coletelor, 260 de poștomate și 31 de oficii. În oficii, a fost implementat un sistem de stocare după adresă, fapt ce a permis reducerea timpului de căutare a unui colet de la 3 minute la doar 45 de secunde.

„Acest record este rezultatul încrederii clienților noștri și al muncii zilnice a echipei Nova Poshta Moldova. În februarie, am procesat 714 805 expedieri, cu 18% mai mult decât în tot anul 2022. Acesta este cel mai mare volum de livrări din întreaga istorie a Nova Poshta în Moldova”, a declarat Serhii Shapran, CEO Nova Poshta Moldova.

Anul trecut, în ajunul sărbătorilor, a fost stabilit, de asemenea, un record al numărului de expedieri. Pe 20 decembrie 2024, Nova Poshta Moldova a înregistrat un rulaj de 34 476 de colete într-o singură zi.

 
Discursul Preşedintei Maia Sandu la monumentul Maica Îndurerată, de Ziua Memoriei şi Recunoştinţei
Discursul Preşedintei Maia Sandu la monumentul Maica Îndurerată, de Ziua Memoriei şi Recunoştinţei
Versuri emoţionante recitate de un veteran la Marşul Memoriei şi Recunoştinţei
Versuri emoţionante recitate de un veteran la Marşul Memoriei şi Recunoştinţei
NO COMMENT | ZIUA MEMORIEI ŞI RECUNOŞTINŢEI 2025, ÎN IMAGINI
NO COMMENT | ZIUA MEMORIEI ŞI RECUNOŞTINŢEI 2025, ÎN IMAGINI
NO COMMENT | RĂZBOIUL CARE A ÎNSÂNGERAT APELE NISTRULUI
NO COMMENT | RĂZBOIUL CARE A ÎNSÂNGERAT APELE NISTRULUI
NO COMMENT | SCRIITORUL VLADIMIR BEŞLEAGĂ, PETRECUT PE ULTIMUL DRUM
NO COMMENT | SCRIITORUL VLADIMIR BEŞLEAGĂ, PETRECUT PE ULTIMUL DRUM
NO COMMENT | CEI 3 ANI DE AGRESIUNE A RUSIEI ÎN UCRAINA, ÎN IMAGINI
NO COMMENT | CEI 3 ANI DE AGRESIUNE A RUSIEI ÎN UCRAINA, ÎN IMAGINI