Polonia preia președinția OSCE. Republica Moldova în cărți?

01 Ian. 2022, 15:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Ian. 2022, 15:56 // Actual //  Lupu Eduard

Polonia preia astăzi președinția OSCE și se va concentra pe realizarea progreselor pentru soluționarea pașnică a conflictelor din zona OSCE, în conformitate cu principiile și angajamentele organizației.

„Este o onoare și un privilegiu să ne asumăm președinția OSCE pentru 2022. Scopul nostru va fi să continuăm eforturile de a reconstrui încrederea, precum și să acționăm ca un intermediar și mediator onest între statele participante”, a spus Zbigniew Rau, ministrul polonez de externe și noul președinte în exercițiu al OSCE.

Polonia se va concentra pe sprijinirea formatelor și proceselor OSCE de soluționare a conflictelor, iar o atenție deosebită va fi acordată promovării asistenței cuprinzătoare pentru populația afectată de conflicte”, a spus ministrul Rau. El a subliniat că eforturile Poloniei vor fi ghidate de o perspectivă centrată pe om.

„Va fi esențial pentru noi să salvgardam principiile și angajamentele fundamentale ale OSCE consacrate în Actul final de la Helsinki și în documentele ulterioare”, a menționat noul președinte în exercițiu. „Un dialog autentic între statele participante trebuie să se bazeze pe principiile dreptului internațional și pe un angajament ferm față de mecanismele OSCE deja existente”, a indicat ministrul Rau.

Președintele a precizat că interesele conflictuale necesită eforturi comune pentru a promova soluții. Discuția amănunțită merită o atenție detaliată, iar președinția poloneză se va asigura că toate vocile sunt auzite și toate sfaturile luate în considerare.

Președinția se va concentra, de asemenea, pe cooperarea economică, care este esențială în asigurarea păcii și securității. Pandemia COVID-19 în curs a expus vulnerabilitatea și fragilitatea economiilor statelor, iar răspunsul la această provocare printr-un multilateralism eficient va fi una dintre prioritățile Poloniei. Ministrul Rau a declarat: „Organizația este un efort comun și un exercițiu colectiv. Mobilizarea bunei voințe a statelor participante este esențială pentru succesul efortului excepțional care este OSCE.”

Ministrul Rau va inaugurat oficial în fruntea OSCE la sesiunea Consiliului Permanent al OSCE de la Viena din 13 ianuarie 2022.

Realitatea Live

08 Iun. 2023, 17:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Iun. 2023, 17:04 // Actual //  Lupu Eduard

Premierul Dorin Recean, după vizita de la podul de la Bumbăta, a discutat cu fermierii care protestau pe traseul de la Leova. Agriculturii și-au exprimat nemulțumirea că sunt în prag de faliment și au nevoie de suportul statului, în condițiile în care prețurile mici nu le acoperă cheltuielile.

„Problema e diferența dintre costuri și cheltuieli. Tot suportul pe care l-am putut acorda din buget l-am acordat. Suntem în situația în care apelăm la ajutorul extern, dar asta nu înseamnă că banii vor veni a doua zi. Ministrul Bolea va merge în data de 20 iunie la Bruxelles și va negocia. Dânsul va trebui să demonstreze costurile”, a declarat Recean.

În replică, fermierii s-au arătat nemulțumiți de activitatea ministrului Vladimir Bolea și au declarat că acesta nu face nimic în calitate de ministru.

Drept răspuns premierul Recean a spus: „Fiecare dintre noi obosește câteodată”.

Fermierii au ieșit la protest din data de 7 iunie. Aceștia cer alocarea nu mai târziu de 1 august 2023 a compensațiilor costurilor de producere fermierilor mici și mijlocii în valoarea de cel puțin 3000 de lei per hectar la culturile agricole de primă grupă (grâu, orz, rapiță);

Restricționarea temporară prin decizia CSE a importului grâului, porumbului, rapiței și floarei soarelui în Republica Moldova din Ucraina, în condițiile în care Comisia Europeană va prelungi această restricție pentru țările din Europa de Este după 5 iunie;

Obligarea Portului Giurgiulești în perioada 1 iulie-31 decembrie 2023 să exporte doar producția agricolă de origine moldovenească;

Achitarea până la 1 iulie 2023 a tuturor datoriilor la subvențiile pentru anul 2022;

Modificarea (cu intrare în vigoare până la 10 iunie 2023) legii cu privire la Programul de rambursare a TVA, astfel încât să fie prelungit acest program până la finele anului și extins numărul de beneficiarii și sumele achitate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău