PORTRET: Macron, de la cel mai tânăr președinte la un șef de stat care divizează

24 Apr. 2022, 21:48
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
24 Apr. 2022, 21:48 // Actual //  bani.md

În 2017, a devenit cel mai tânăr președinte francez al celei de-a V-a Republici. Emmanuel Macron a confirmat sondajele duminică, câștigând un al doilea mandat, dar fără aceeași diferență mare, semn al sentimentelor ambivalente pe care le stârnește, potrivit AFP.

De-a lungul celor cinci ani petrecuți la Palatul Elysée, șeful statului a fost alternativ adulat, în special pentru angajamentul său de a depăși clivajul ancestral „stânga/dreapta”, și acuzat de aroganță de către o parte a francezilor.

În 2017, la doar 39 de ani, fostul ministru al economiei al președintelui socialist François Hollande a fost ales cu o largă majoritate împotriva lui Marine Le Pen, folosindu-se cu măiestrie de imaginea sa de outsider.

De îndată ce a sosit la Palatul Elysée, Macron, absolvent al prestigioasei École nationale d’administration (ENA), produs pur al sistemului și fost bancher de investiții, a continuat pe această linie, fără a înceta să afișeze dorința de a surprinde, chiar dacă asta însemna să șocheze.

A fost foarte curând descris ca fiind „președintele bogaților” și al elitelor urbanizate, mai ales după două decizii de la începutul mandatului său, pe care stânga nu le-a acceptat niciodată: eliminarea impozitului pe avere (ISF) și reducerea subvențiilor pentru locuințe.

Pentru o serie de francezi, parcursul său și ieșirile sale stângace sau chiar disprețuitoare – oameni „care nu sunt nimic”, „leneși” rezistenți la orice reformă… l-au făcut să pară prea deconectat de realitatea lor cotidiană.
Emmanuel Macron și-a înstrăinat astfel definitiv o parte a stângii, din care provine, și muncitorii.

În decembrie, el a asigurat însă, în timpul unui interviu televizat, că a „dobândit (…) mult mai mult respect pentru toată lumea”, condiție fără de care „nu se poate face nimic”, a recunoscut el, afirmând totodată „dorința de a agita lucrurile” în exercitarea puterii.

Pariuri riscante

Într-un moment de urgență în ceea ce privește schimbările climatice și asigurând că „Franța va fi la rândul ei la 5G”, Macron a desființat criticile ecologiștilor în 2020 ironizându-i pe cei care ar prefera „întoarcerea la lampa cu petrol”.

Apropierea sa de firmele de consultanță, la care a apelat pe scară largă, i-au afectat și mai mult imaginea la finalul unui mandat marcat de mișcarea populară „Vestele galbene” care i-a denunțat politicile sociale și fiscale în 2018-2019.

De asemenea, și-a asumat măsuri riscante, inclusiv refuzând, în plină pandemie, o nouă izolare cerută de experți și miniștri în ianuarie 2021, dar această decizie îi va fi de folos în cele din urmă.

Emmanuel Macron își încheie mandatul cu o popularitate mai mare decât au fost în același timp cei doi predecesori ai săi, François Hollande și Nicolas Sarkozy (dreapta).

Renunțând în cele din urmă la hainele sale liberale reformiste, șeful statului a optat pentru un ajutor social și economic masiv în timpul pandemiei.

În ultimele săptămâni, el a subliniat, de asemenea, măsurile sociale din proiectul său, într-un moment în care transferul de voturi de la stânga este crucial.

De asemenea, el a declarat că „viețile noastre valorează mai mult decât profiturile lor”, la un miting la Nantes (vestul Franței), folosind un slogan de extremă-stânga.

Crez pro-european

Deși a fost schimbător pe anumite baze ideologice, nu a renunțat niciodată la un crez pro-european solid. De cinci ani, el a făcut din Europa pilonul central al diplomației sale. În special, el susține consolidarea apărării europene.

Niciun lider nu a vorbit mai mult cu președintele rus Vladimir Putin în ultimele săptămâni decât Macron, care a acționat ca intermediar pentru alți aliați occidentali și pentru președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Mandatul său de cinci ani a fost marcat de o încălzire spectaculoasă între Paris și Kigali, după publicarea, în 2021, a unui raport al istoricilor – cerut de Emmanuel Macron – care recunoaște „responsabilitățile copleșitoare” ale Franței în genocidul împotriva tutsi din Rwanda în 1994.

În ceea ce privește Algeria, cu care rănile sunt încă vii la șaizeci de ani de la sfârșitul războiului (1954-1962), el a ales să multiplice „actele simbolice”, adesea criticate, pentru a reconcilia cele două țări.

De exemplu, a recunoscut responsabilitatea armatei franceze în moartea avocatului naționalist algerian Ali Boumendjel în 1957.
Emmanuel Macron le-a cerut de asemenea „iertare” harkisilor, auxiliari algerieni ai armatei franceze, care au fost „abandonați” de Paris.

În februarie 2017, Emmanuel Macron, pe atunci candidat la alegerile prezidențiale, a stârnit un val de indignare în spațiul de dreapta și în rândul francezilor repatriați din Algeria, declarând că colonizarea „este o crimă împotriva umanității”.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ