Premierul Ciucă: Asistăm la crearea artificială de tensiuni și la răspândirea unor narative ostile În Moldova

01 Mart. 2023, 14:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Mart. 2023, 14:18 // Actual //  Lupu Eduard

Premierul Nicolae Ciucă a declarat miercuri, într-o declarație comună de presă cu omologul său Dorin Răceanu, că asistăm în prezent la „tot mai multe încercări de destabilizare a Republicii Moldova”, la crearea artificială de tensiuni și la răspândirea unor „narative ostile” construite pe „propagarea intenționată de informații false”.

Ciucă a precizat că i-a transmis premierului moldovean „susținerea de neclintit a României pentru respectarea suveranității și integrității teritoriale a Moldovei”, în fața atitudinii „foarte asertive” a Rusiei.

De asemenea, cei doi premieri au discutat, potrivit lui Nicolae Ciucă,. despre liberalizarea completă a comerțului, reducerea tarifelor de roamnig și despre necesitatea accelerării integrării în ceea ce privește energia electrică.

„România a demonstrat prin fapte că este cel mai sincer și de încredere partener al Republicii Moldova. Vă asigur că România va continua să fie alături de dvs în eforturile de a depăși actualele crize și presiuni hibride la care este supusă Republica Moldova”, a continuat Ciucă.

Potrivit acestuia, România și-a consolidat statutul de prim partener comercial al Moldovei, în condițiile în care comerțul bilateral a crescut cu 1,2 miliarde de dolari în 2022, la 3,6 miliarde dolari.

„Vă asigur dl prim ministru de întreg sprijinul României pentru tot ceea ce înseamnă parcursul european al Republicii Moldova. Ușa guvernului României rămâne în permanență deschisă”, a încheiat el.

La rândul său, Dorin Recean s-a arătat convins că Chișinăul nu este singur în fața provocărilor

Dorin Recean a notat că este „natural” ca prima sa vizită în calitate de premier să fie la București, „cel mai important partener al Chișinăului”.

Acesta a spus că România a ajutat „enorm” Moldova în depășirea crizei energetice.

Recean a încurajat oamenii de afaceri de pe ambele maluri ale Prutului, care „vorbesc aceeași limbă”, să-și extindă investițiile și a pledat pentru facilitarea încheierii de contracte pe termen lung în sectorul energetic.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

26 Feb. 2024, 16:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Feb. 2024, 16:59 // Actual //  Lupu Eduard

Jacob Rothschild, un finanțator britanic și membru senior al uneia dintre cele mai cunoscute dinastii bancare din Europa, a încetat din viață la vârsta de 87 de ani, a anunțat familia sa într-o declarație dată luni, scrie Reuters.

Familia Rothschild, prin intermediul unei declarații pentru agenția de știri Press Association din Marea Britanie, l-a numit pe Jacob Rothschild „o prezență uriașă în viața multor oameni”.

El a fost descris drept „un finanțator extraordinar, un campion al artelor și culturii, un funcționar public devotat, un susținător pasionat al cauzelor caritabile în Israel și cultura evreiască, un ecologist pasionat și prieten, tată și bunic foarte iubit”.

Jacob Rothschild s-a născut în Anglia în 1936 și și-a început cariera la banca familiei, NM Rothschild & Sons, în 1963. Ulterior, a cofondat J Rothschild Assurance Group, care a devenit St James’s Place, un important administrator de avere cu sediul în Londra.

A fost implicat în numeroase activități de afaceri, inclusiv în fondarea trustului de investiții RIT Capital Partners, care a susținut o varietate de companii, de la fonduri speculative până la start-up-uri cu tehnologie curată.

Pe lângă activitatea sa în domeniul financiar, Rothschild a fost un mecenat de lungă durată al artelor, servind ca administrator al Galeriei Naționale a Marii Britanii între 1985 și 1991.

Omul de afaceri a primit omagii și recunoaștere din partea comunității culturale și filantropice, fiind descris drept unul dintre cei mai mari filantropi culturali ai Marii Britanii. Waddesdon Manor, o proprietate de țară engleză administrată de Fundația Rothschild, a exprimat profundul regret al morții sale, numindu-l pe Rothschild „om de afaceri, antreprenor, filantrop și lider cultural”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău